Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Σύρου: «Η πολιτική της απαξίωσης του δημόσιου τομέα της υγείας συνεχίζεται»

Newsroom
07/03/2021 16:32
 
 
 

 

Σε ανακοίνωση – καταγγελία προχώρησε ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Σύρου, με αφορμή την μετακίνηση παιδιάτρου από το Γ.Ν. Σύρου στο Γ.Ν.-Κ.Υ. Νάξου.

Ο Σύλλογος τονίζει ότι την προσπάθεια που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι προκειμένου να καλύπτουν τις καθημερινές, αλλά και τις έκτακτες ανάγκες των δύο νοσοκομείων, στηλιτεύοντας ωστόσο το γεγονός ότι η υποστελέχωση των δομών υγείας αντιμετωπίζεται με την μεταφορά ιατρικού προσωπικού και όχι με μόνιμη κάλυψη των κενών θέσεων.

«Δυστυχώς οι τραγικές επιπτώσεις της πανδημίας στη χώρα μας δεν φαίνεται να προβληματίζουν τους υπεύθυνους […] Η πολιτική της απαξίωσης του δημόσιου τομέα της υγείας συνεχίζεται» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων στο νοσοκομείο της Σύρου.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση:

Με αφορμή την εκ νέου αιφνίδια μετακίνηση παιδιάτρου από το Γ.Ν. Σύρου (με εντολή του διοικητή του νοσοκομείου μας) στο Γ.Ν-Κ.Υ Νάξου, καθώς και τη συνέντευξή του διοικητή σε τοπικό μέσο ως απάντηση στην καταγγελία του Συλλόγου των Εργαζομένων, θα θέλαμε να ενημερώσουμε τόσο τα μέλη μας κυρίως όμως τους κατοίκους των Κυκλάδων ότι:

Τόσο οι εργαζόμενοι όσο και ο Σύλλογος εργαζομένων καταβάλλουν κάθε προσπάθεια προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες του Νοσοκομείου τόσο οι καθημερινές, όσο και οι έκτακτες ακόμα κι αν αυτές αφορούν το διασυνδεδεμένο Νοσοκομείου – ΚΥ Νάξου.

Τα ζητήματα που επισημάναμε με την προηγούμενη ανακοίνωση μας-καταγγελία δυστυχώς επιβεβαιώνονται πλήρως από την συνέντευξη του κυρίου Διοικητή.

1. Στην συγκεκριμένη συνέντευξη δεν γίνεται καμία αναφορά στο απαράδεκτο γεγονός της αιφνίδιας εντολής μετακίνησης (εντός μιας ημέρας) εργαζομένων με οικογενειακές και άλλες υποχρεώσεις και μάλιστα με άμεση οικονομική επιβάρυνση των μετακινούμενων (μετάβαση και διαμονή) με πρόβλεψη αποζημίωσης σε μεταγενέστερο χρόνο. Η προσπάθεια συσχέτισης με την μετακίνηση ιατρικού προσωπικού στην Βόρεια Ελλάδα είναι ατυχής, καθώς δεν λαμβάνει υπόψιν το γεγονός ότι αυτή έγινε προγραμματισμένα και σε εθελοντική βάση.

Η αιτιολόγηση της μετακίνησης, εκ μέρους του κυρίου Διοικητή προκαλεί εύλογη ανησυχία σχετικά με το πώς η Διοίκηση της ΥΠΕ αντιμετωπίζει την υποστελέχωση των δημόσιων δομών υγείας στα νησιά μας. Με έκπληξη διαβάσαμε την δήλωση νησιώτη Διοικητή ότι τα Νοσοκομεία Σύρου και Νάξου διασυνδέονται και σε επίπεδο προσωπικού. Δεν είναι δυνατό να νομιμοποιούνται πρακτικές κάλυψης των αναγκών δύο Νοσοκομείων σε διαφορετικά νησιά με μεταφερόμενο κάθε φορά προσωπικό.

Όπως προκύπτει από τη συνέντευξη του κυρίου Διοικητή, ορισμένες βασικές ειδικότητες καλύπτονται από ένα και μοναδικό Ιατρό.

Ως αποτέλεσμα όταν ο μοναδικός ιατρός απουσιάζει για οποιοδήποτε λόγο, η Διοίκηση της ΥΠΕ επιλέγει την παραπάνω απαράδεκτη πρακτική αντί να προχωρήσει στην πλήρη στελέχωση των Νοσοκομείων.

2. Ο ισχυρισμός του Διοικητή ότι αυτές οι μετακινήσεις δεν δημιουργούν πρόβλημα στο Νοσοκομείο Σύρου δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Για παράδειγμα, στη συγκεκριμένη περίπτωση το Νοσοκομείο έμεινε με έναν διαθέσιμο αναισθησιολόγο και έναν γυναικολόγο για αρκετές ημέρες!

3. Αποδεικνύεται με τον πιο δραματικό τρόπο ότι μετά από ένα χρόνο πανδημίας, τα σοβαρά κενά στις δημόσιες δομές υγείας αντί να καλύπτονται μεγαλώνουν.

4. Με αυτές τις εργασιακές συνθήκες εξηγείται πλήρως το γιατί, όπως αναφέρει και ο Διοικητής, ακόμη και στις λίγες περιπτώσεις που προκηρύσσονται θέσεις δεν υπάρχει ενδιαφέρον για την κάλυψη τους.

5. Στην ίδια ακριβώς λογική, το ήδη ταλαιπωρημένο και εξουθενωμένο νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο εργάζεται εδώ και ένα χρόνο με ανάκληση αδειών, καλείται πλέον να καλύπτει ανάγκες σε διαφορετικά πόστα (νοσηλεύτριες της παιδιατρικής για παράδειγμα καλούνται να καλύψουν ανάγκες της παθολογικής – χειρουργικής κλινικής και των επειγόντων κλπ).

Δυστυχώς οι τραγικές επιπτώσεις της πανδημίας στη χώρα μας δεν φαίνεται να προβληματίζουν τους υπεύθυνους. Παρά το γεγονός ότι οι μεγάλες ιδιωτικές μονάδες υγείας απέχουν από την μάχη κατά του κορωνοϊού, η πολιτική της απαξίωσης του δημόσιου τομέα της υγείας συνεχίζεται.

Κλείνοντας θα θέλαμε να θυμίσουμε σε όσους το ξεχνούν ότι η Σύρος είναι η πρωτεύουσα των Κυκλάδων και το νοσοκομείο της στηρίζει όλες τις δομές υγείας των νησιών! Για το λόγο αυτό ζητάμε να καλυφθούν όλες οι κενές θέσεις των υγειονομικών του νοσοκομείου μας, το οποίο πρέπει να αναβαθμίζεται διαρκώς!
Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τα δίκαια αιτήματά μας μέχρι να γίνουν πράξη!

1. ΚΑΜΙΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΑΣ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΔΟΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ.

2. ΚΑΛΥΨΗ ΚΕΝΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΜΕ ΜΟΝΙΜΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ.

3. ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΤΑΚΤΩΝ.

4. ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΑ ΒΑ.

(Visited 99 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*