Νοσηλευτές με δυνατότητα συνταγογράφησης

admin
21/01/2015 22:47
 
 
 

Την έντονη αντίδραση του ιατρικού κόσμου έχει προκαλέσει η δημοσίευση του ΦΕΚ B 68/2015 όπου καθορίζονται οι αρμοδιότητες και τα καθήκοντα του νοσηλευτικού προσωπικού. Με απόφαση του υπουργού Υγείας,

 Μάκη Βορίδη, δίδεται μεταξύ άλλων και η δυνατότητα συνταγογράφησης φαρμάκων και αναλώσιμου υγειονομικού υλικού στους νοσηλευτές. O Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζητά ακύρωση της υπουργικής απόφασης και απειλεί με προσφυγή στη Δικαιοσύνη. 

Συγκριμένα, όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ B 68/2015 που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 19 Ιανουαρίου, με τίτλο «Καθήκοντα και αρμοδιότητες Νοσηλευτών-τριών», η νοσηλευτική κατ’ οίκον επίσκεψη περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και «συνταγογράφηση φαρμάκων και αναλώσιμου υγειονομικού υλικού όπως: Ήπια αναλγητικά – αντιπυρετικά, βιταμίνες, σίδηρο, φυσιολογικό ορό 0,9{ebf2de1fdbfefdec110a02f4c927aa7ce558be84e5a322e6c41137cb467b3c6d}, αντιβηχικά σιρόπια, υπακτικά, αντιδιαρροϊκά, αντιεμετικά, επιδεσμικό υλικό, οξυζενέ, αντισηπτικά διαλείμματα, επιθέματα, σύριγγες, συσκευές ορού, υλικό καθετηριασμού ουροδόχου κύστης, three way, spray κατακλίσεων και τραυμάτων».

Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα στους νοσηλευτές των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών και των Εξωτερικών Ιατρείων των νοσοκομείων να παραπέμπουν τους ασθενείς για απλές διαγνωστικές εξετάσεις, η μέτρηση κεντρικής φλεβικής πιέσεως, και η διενέργεια κλινικής εξέτασης (επισκόπηση, ακρόαση, ψηλάφηση).

Ανάστατοι οι γιατροί

Τόσο ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, όσο και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, αλλά και η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ χαρακτηρίζουν την εν λόγω απόφαση ως «απόφαση προεκλογικού χαρακτήρα η οποία ευτελίζει τόσο την πολιτική ζωή, όσο και την ιατρική λειτουργία».

Με ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζητά την ακύρωση της απόφασης καθώς όπως τονίζει «αποτελεί μεγάλη προσβολή προς το ιατρικό λειτούργημα και τους πολίτες, τη στιγμή μάλιστα που προωθήθηκε πέντε ημέρες προ των εκλογών, χωρίς καν να υπάρξει συζήτηση με τα θεσμικά όργανα των ιατρών και κυρίαρχα τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, αλλά ούτε γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ». 

Ο ΠΙΣ προειδοποιεί μάλιστα ότι, αν η απόφαση αυτή, που θα διαταράξει τη σχέση συνεργασίας γιατρών – νοσηλευτών με απρόβλεπτες συνέπειες για την υγεία των πολιτών, δεν ακυρωθεί άμεσα από τον υπουργό Υγείας, οι γιατροί προσφύγουν στην Δικαιοσύνη. 

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών συμπληρώνει ότι είναι «επικίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία ιατρικές πράξεις όπως η συνταγογράφηση φαρμάκων, η μέτρηση κεντρικής φλεβικής πίεσης  ή η αξιολόγηση των ασθενών, να γίνονται από προσωπικό που δεν έχει την κατάλληλη επιστημονική επάρκεια». 

Τέλος, η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ με τη σειρά της ζητά την παρέμβαση του Πρωθυπουργού και παράλληλα καλεί τον ιατρικό κόσμο να καταδικάσει σύσσωμος τη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση.

 

Πηγή : health.in.gr

(Visited 60 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*