Λαπαροσκόπηση: Η σημασία της σημαντικής αυτής χειρουργικής τεχνικής στη Γυναικολογία

λαπαροσκόπηση
Άκης Αξαόπουλος
29/10/2020 11:00
 
 
 

 

Η λαπαροσκόπηση, είναι η πιο σημαντική τεχνική της Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής (Minimally Invasive Surgery), η οποία μάλιστα, υπερτερεί σημαντικά έναντι της παραδοσιακής ανοιχτής χειρουργικής.

Κατά τη λαπαροσκόπηση χρησιμοποιούνται ειδικά εργαλεία τα οποία εισέρχονται στην κοιλιακή χώρα μέσω μικρών οπών ολίγων χιλιοστών, χωρίς την ανάγκη διενέργειας μεγάλων τομών.

Στη δε γυναικολογία, η λαπαροσκόπηση πραγματοποιείται εκτελώντας μια μικρή τομή κοντά στον ομφαλό μέσω της οποίας εισάγεται το λαπαροσκόπιο- ένα ειδικό οπτικό όργανο, που εξετάζει το εσωτερικό της κοιλιακής κοιλότητας και της λεκάνης, χρησιμοποιώντας μία πηγή φωτός και ένα σύστημα βίντεο υψηλής ευκρίνειας HD -4K-3D (κάμερα, οθόνη, συσκευή εγγραφής βίντεο)- ενώ παράλληλα γίνεται χρήση ειδικού αερίου (διοξειδίου του άνθρακα), το οποίο επεκτείνει και διαστέλλει την κοιλιακή κοιλότητα, επιτρέποντας μια καλύτερη απεικόνιση όλων των ενδοκοιλιακών οργάνων και δημιουργώντας ένα άνετο χειρουργικό πεδίο. Στη συνέχεια εκτελούνται δύο ή τρεις μικρές τομές στην κοιλιά, διαμέσου των οποίων διέρχονται τα χειρουργικά εργαλεία. Στο τέλος της επέμβασης όλα τα εργαλεία αφαιρούνται, απελευθερώνοντας το αέριο από το εσωτερικό της κοιλιάς. Ολοκληρώνοντας την εγχειριτική διαδικασία, οι μικρές τομές ράβονται με την τεχνική της πλαστικής χειρουργικής.

Η διάρκεια μιας λαπαροσκοπικής χειρουργικής επέμβασης ποικίλλει ανάλογα με την πολυπλοκότητά της:

από 15-30 λεπτά σε περιπτώσεις διαγνωστικής λαπαροσκόπησης
έως και πάνω από 2 ώρες, όταν πρόκειται για πιο δύσκολες επεμβάσεις

Η λαπαροσκόπηση γίνεται πάντα υπό γενική αναισθησία, και αυτό γιατί η απαραίτητη εισαγωγή του αερίου που προαναφέραμε -ώστε να δημιουργηθεί χώρος ανάμεσα στα τοιχώματα της κοιλιάς και στα όργανα- ασκεί πίεση στο διάφραγμα (τον κύριο μυ της αναπνοής), εμποδίζοντας τη φυσιολογική λειτουργία των πνευμόνων. Για τον λόγο αυτό είναι απαραίτητη η γενική αναισθησία και η μηχανική υποστήριξη της αναπνοής. Ωστόσο, η λαπαροσκόπηση, ως μία ελάχιστα επεμβατική τεχνική, επιτρέπει ελαφρύτερες μορφές αναισθησίας με επακόλουθη καλύτερη μετεγχειρητική πορεία.
Πρόκειται δε για μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο που ενδείκνυται σε όλο το φάσμα των γυναικολογικών παθολογικών καταστάσεων της ενδοκοιλιακής χώρας, εκτός ολίγων εξαιρέσεων. Τα πλεονεκτήματα της Λαπαροσκόπησης είναι ποικίλα, εδώ σας παραθέτουμε τα σημαντικότερα:

• Απουσία μεγάλων τομών
• Αποφυγή μετεγχειρητικών επιπλοκών, όπως λοιμώξεις και διαταραχές επούλωσης τραυμάτων
• Ελαχιστοποίηση του τραύματος των ιστών
• Μικρότερη απώλεια αίματος
• Σπάνια δημιουργία μετεγχειρητικών συμφύσεων
• Λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος
• Λιγότερη παραμονή στην κλινική, άρα σημαντική μείωση του κόστους νοσηλείας
• Άρτια αισθητικά αποτελέσματα
• Βραχύτερος χρόνος ανάρρωσης και ταχύτερη επιστροφή στις φυσιολογικές δραστηριότητες

Ο Δρ. Στυλιανός Κογεώργος συμβουλεύει όλες τις γυναίκες, προτού υποβληθούν σε ανοιχτό χειρουργείο για καλοήθεις ή κακοήθεις γυναικολογικές παθήσεις, να ζητήσουν μία δεύτερη γνώμη από ειδικό Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής, και αυτό, ακριβώς διότι η αποφυγή του ανοιχτού χειρουργείου εξαρτάται κατά κύριο λόγο από την ικανότητα και την εμπειρία του λαπαροσκόπου χειρουργού.

Διαθέτει δε εξειδικευμένη χειρουργική ομάδα λαπαροσκόπησης που αποτελείται από Αναισθησιολόγο, Γενικό Χειρουργό, Ουρολόγο, καθώς και Ψυχολόγο, Φυσικοθεραπευτή και Κλινικό Διαιτολόγο, αντιμετωπίζοντας με υπευθυνότητα και ασφάλεια την κάθε ασθενή.

Περισσότερα για την συγκεκριμένη χειρουργική μέθοδο καθώς και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία για την υγεία της γυναίκας, τη σημασία της πρόληψης και του εξειδικευμένου ιατρικού ελέγχου, μπορείτε να βρείτε στο www.kogeorgos.gr

Του Δρ. Στυλιανού Κογεώργου,

Μαιευτήρα, Γυναικολόγου – Χειρουργού, Εξειδικευμένου στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική και στην αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης

(Visited 68 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*