Οδηγίες σχετικά με την ορθή στοματική υγιεινή κατά την διάρκεια της πανδημίας

Newsroom
18/10/2020 23:52
 
 
 

Ανακοίνωση σχετικά με το πώς πρέπει να φροντίζουμε την στοματική μας υγιεινή κατά την περίοδο της πανδημίας εξέδωσε ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Δωδεκανήσου, τονίζοντας ότι η διασπορά του κορωνοϊού μπορεί να μειωθεί, φροντίζοντας επιμελώς την ατομική και στοματική μας υγιεινή.

Στο πλαίσιο αυτό, παρέθεσε ορισμένες ενδεικτικές οδηγίες σχετικά με την ορθή στοματική υγιεινή και πρόσθεσε ότι οι Έλληνες οδοντίατροι διαθέτουν εκπαίδευση και δεξιότητες ώστε να διασφαλίσουν τη στοματική υγεία των ασθενών τους και στην περίοδο της πανδημίας, λαμβάνοντας όλα τα ενδεδειγμένα επιστημονικά μέτρα τόσο ατομικής προστασίας, όσο και της προστασίας των ασθενών και του προσωπικού τους.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Οδοντιατρικού Συλλόγου Δωδεκανήσου:

Ο γνωστός πλέον σε όλους μας Κορωνοϊός Covid-19, είναι ένας νέος ιός και όλοι μας μπορεί να νοσήσουμε από αυτόν, μη έχοντας ανοσία απέναντι του.

Η ανεξέλεγκτη και ταχεία εξάπλωση του οδήγησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) να κηρύξει στις 11/3/2020 τον Covid-19, ως πανδημία.

Δεδομένης της σοβαρότητας της κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε, η προσωπική υγιεινή δεν ήταν ποτέ άλλοτε πιο ουσιαστική και σημαντική, τόσο για την ατομική προστασία, όσο και του συνόλου.

O ιός εισέρχεται στον ανθρώπινο οργανισμό από τη μύτη, τα μάτια και από το στόμα. Έτσι κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική και αναγκαία η γενικότερη ατομική υγιεινή, που πρέπει να ακολουθούμε αυτό το διάστημα για να μένουμε όλοι ασφαλείς («Πλένουμε σχολαστικά τα χέρια μας και Φοράμε μάσκα»).

Έχει αποδειχθεί ότι αυξημένο μικροβιακό φορτίο στο στόμα συνδέεται με σύστηματικά νοσήματα, όπως καρδιαγγειακά και αναπνευστικά, τα οποία μας καθιστούν περισσότερο ευπαθείς απέναντι στον Covid-19.

Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία διευκρινίζει ότι: «η στοματική υγεία είναι αναπόσπαστο μέρος της συνολικής σωματικής υγείας και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται από το κοινό. Οι Έλληνες οδοντίατροι διαθέτουν εκπαίδευση και δεξιότητες ώστε να διασφαλίσουν τη στοματική υγεία των ασθενών τους και στην περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού, λαμβάνοντας όλα τα ενδεδειγμένα επιστημονικά μέτρα τόσο ατομικής προστασίας, όσο και της προστασίας των ασθενών και του προσωπικού τους».

Παρακάτω παρατίθενται ορισμένες ενδεικτικές οδηγίες σχετικά με την ορθή στοματική υγιεινή:

1. Πριν ξεκινήσουμε το βούρτσισμα των δοντιών μας, πλένουμε επιμελώς τα χέρια μας με νερό και σαπούνι και τα στεγνώνουμε καλά. Το ίδιο ισχύει και όταν χρησιμοποιούμε αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα.

2. Η οδοντόβουρτσα μας μπορεί εύκολα να αποτελέσει έδαφος αναπαραγωγής μικροβίων. Άρα και σημείο επαφής με τον ιό. Γι’ αυτό το λόγο πριν από την χρήση της προτείνεται ξέπλυμα της οδοντόβουρτσας κάτω από τρεχούμενο ζεστό νερό για 30 δευτερόλεπτα περίπου.

3. Ποτέ δεν χρησιμοποιούμε άλλη οδοντόβουρτσα, πέρα από την δική μας.

4. Στη περίπτωση που έχουμε νοσήσει από τον Covid 19 ή έχουμε υποψία συμπτωμάτων του, καλό θα είναι να αλλάξουμε οδοντόβουρτσα μόλις αναρρώσουμε.

5. Η οδοντόβουρτσα θα πρέπει να έχει προστατευτικό κάλυμμα και αν φυλάσσεται μαζί με άλλες θα πρέπει οι «κεφαλές» τους να είναι σε απόσταση μεταξύ τους και διαφορετική κατεύθυνση. Προτιμούμε να τις έχουμε φυλαγμένες σε κάποιο συρτάρι ή ντουλάπι και όχι εκτεθειμένες στο χώρο του μπάνιου.

6. Χρησιμοποιούμε οδοντικό νήμα ή μεσοδόντια βουρτσάκια για καθαρισμό ανάμεσα στα δόντια και φροντίζουμε να βουρτσίζουμε και την γλώσσα για την απομάκρυνση τυχόν μικροβίων.

7. Χρησιμοποιούμε στοματικά διαλύματα που περιέχουν υπεροξείδιο του υδρογόνου προκειμένου να μειωθεί το φορτίο του ιού στο σάλιο μας.

8. Η καλή στοματική υγιεινή μειώνει το μικροβιακό φορτίο στην στοματική κοιλότητα.

*Σε περίπτωση πολύ έντονου πόνου, οιδήματος, τραύματος ή για οποιουδήποτε θέμα μας απασχολεί σχετικά με τη στοματική μας υγεία και για λόγους προφύλαξης και μείωσης της διασποράς του ιού, επικοινωνούμε τηλεφωνικά με τον οδοντίατρο μας, ώστε να καθοριστεί οδοντιατρικό ραντεβού.
*Σε περίπτωση που έχουμε εμφανίσει συμπτώματα γρίπης ή ιώσεων, αναβάλουμε οποιαδήποτε επίσκεψη μας στο Οδοντιατρείο. Ενημερώνουμε τηλεφωνικά τον οδοντίατρο μας και φροντίζουμε να τηρούμε τους κανόνες στοματικής υγιεινής.

Προκειμένου να μειώσουμε την διασπορά του ιού, φροντίζουμε επιμελώς την ατομική και στοματική μας υγιεινή!
Η διατήρηση της στοματικής υγείας είναι επιβεβλημένη, ώστε να μην αντιμετωπίσουμε αργότερα μεγάλη αύξηση εμφάνισης της τερηδόνας και των νόσων των ούλων (ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα), που αφορούν στο σύνολο του πληθυσμού, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Συνεπώς η εφαρμογή σχολαστικής στοματικής υγιεινής με οδοντόβουρτσα, τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, ο μεσοδόντιος καθαρισμός με οδοντικό νήμα ή μεσοδόντια βουρτσάκια και η χρήση οδοντόπαστας που περιέχει φθόριο, είναι απολύτως επιβεβλημένες πρακτικές.

Η πρόληψη, ιδιαίτερα αυτό το διάστημα, είναι έκφραση υπευθυνότητας και προστατεύει την ατομική και τη Δημόσια Υγεία.

(φωτό: healthview.gr)

(Visited 161 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*