Κινητοποίηση στο Νοσοκομείο της Σύρου ενάντια στην απομάκρυνση του μοριακού αναλυτή

Newsroom
19/08/2020 13:54
 
 
 

Αναστάτωση επικρατεί από το πρωί στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, έπειτα από την απόφαση της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου να απομακρυνθεί το μηχάνημα του μοριακού αναλυτή από την υγειονομική μονάδα και να μεταφερθεί σε νοσοκομείο της Αθήνας, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Την έντονη αντίθεση τους εξέφρασε ήδη ο Σύλλογος Εργαζομένων του Γ.Ν. Σύρου, με την εξής ανακοίνωσή του:

«Με έκπληξη μας σήμερα ενημερωθήκαμε από τον Διοικητή του Νοσοκομείου ότι ο Μοριακός αναλυτής (PCR) που έχει εγκατασταθεί στο Νοσοκομείο Σύρου εδώ και μερικές ημέρες για την διενέργεια τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού, σταματάει την λειτουργία του. Σύμφωνα με ενημέρωση που είχαμε από τον Διοικητή του Νοσοκομείου, με εντολή της 2ης ΔΥΠΕ, ο Αναλυτής θα απεγκατασταθεί άμεσα και θα μεταφερθεί στην Αθήνα.

Υπενθυμίζουμε ότι τον Ιούνιο είχε εγκατασταθεί στο Νοσοκομείο μας Μοριακός Αναλυτής μετά από Δωρεά της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίο, ο οποίος εν συνεχεία παραχωρήθηκε στο Κ.Υ. Μυκόνου επειδή προγραμματίστηκε από το Υπουργείο Υγείας η δημιουργία εργαστηριού μοριακής ανάλυσης PCR στο Νοσοκομείο Σύρου, οπού θα λειτουργούσε Μοριακός Αναλυτής πολύ μεγαλύτερων δυνατοτήτων. Πράγματι το εργαστήριο στήθηκε, μέρος του απαιτούμενου για την λειτουργία του προσωπικού προσλήφθηκε με διετείς συμβάσεις, το προσωπικό εκπαιδεύτηκε και το εργαστήριο μπήκε σε λειτουργία.

Σύμφωνα δε, με το από 13-8-20 Δελτίο τύπου του ΕΟΔΥ:

*Τα ύποπτα κρούσματα θα νοσηλεύονται σε όλα τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ που έχουν δηλώσει ότι διαθέτουν κλίνες COVID-1, (όπως το ΓΝ-ΣΥΡΟΥ) και τα οποία θα βρίσκονται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

* Όταν ένας ασθενής επιβεβαιώνεται ότι έχει προσβληθεί από το νέο κορωνοϊό, θα μεταφέρεται από την πρώτη στιγμή γνωστοποίησης του αποτελέσματος είτε σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο ώστε να απομονωθεί από τους υπόλοιπους ασθενείς, είτε σε κλινική που νοσηλεύονται άλλοι ασθενείς με COVID-19 (σύμφωνα με τις οδηγίες της Επιτροπής Λοιμώξεων των Νοσοκομείων. Εάν το νοσοκομείο δεν έχει την δυνατότητα νοσηλείας, οι ασθενείς θα διακομίζονται σε Νοσοκομείο Αναφοράς ή σε άλλο Νοσοκομείο- COVID με ενέργειες του ΕΚΑΒ- ΚΕΠΥ που θα έχει την ευθύνη του συντονισμού.

Ως εκ τούτου αφενός τα ύποπτα κρούσματα, θα νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο μας έως την διάγνωση τους (ή και αφού επιβεβαιωθούν εφόσον υπάρχει δυνατότητα;). Αφετέρου, καθώς το Νοσοκομείο δεν θα διαθέτει μοριακό αναλυτή για την διενέργεια τεστ, τα τεστ θα στέλνονται πάλι στην Αθήνα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την λήψη του αποτελέσματος (24-48 ώρες) και την αξιοπιστία της εξέτασης.

Επιπλέον, δημιουργείται μια επιπλέον δυσχέρεια στην λειτουργία των χειρουργείων δεδομένου ότι όλοι οι ασθενείς πριν χειρουργηθούν πρέπει να κάνουν τεστ Covid.

Για άλλη μια φορά λοιπόν τα νησιά αφήνονται στην Μοίρα τους.

Παρακαλούμε για την άμεση ενημέρωση, του προσωπικού του Νοσοκομείου αλλά και των κατοίκων των Κυκλάδων για:

*Τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων ανά νησί.

*Τους λόγους της αιφνίδιας αποδυνάμωσης του Γενικού Νοσοκομείου –ΣΥΡΟΥ.

*Για το σχέδιο δράσης του Υπουργείου Υγείας σχετικά με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στα Νησιά.

Απαιτούμε την άμεση ενδυνάμωση (με μόνιμο προσωπικό και επαρκή μέσα )του Δημόσιου Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) για την αντιμετώπιση της πανδημίας και συγκεκριμένα:

*Την παραμονή του Μοριακού Αναλυτή στο ΓΝ-ΣΥΡΟΥ.

*Την μονιμοποίηση όλων των εκτάκτων εργαζομένων.

*Την περαιτέρω στελέχωση με μόνιμο προσωπικό του Νοσοκομείου και του νεοσύστατου εργαστηρίου μοριακής ανάλυσης.

*Την διενέργεια τεστ στο προσωπικό σε τακτική βάση».

Μετά από τα παραπάνω, ο Σύλλογος καλεί όλους τους Συριανούς σε κινητοποίηση στον προαύλιο χώρο του Νοσοκομείου, προκειμένου να αποτραπεί η υλοποίηση της απόφασης της 2ης ΥΠΕ.

(Visited 92 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*