Χαρδαλιάς: Δεν υπάρχει λόγος πανικού στην Πάρο και την Αντίπαρο

Άκης Αξαόπουλος
18/08/2020 14:31
 
 
 

 

Στην εικόνα της πορείας του κορωνοϊού στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς στην εβδομαδιαία ενημέρωσή του προς τους δημοσιογράφους επισημαίνοντας ότι το 83% των κρουσμάτων στην Ελλάδα είναι εγχώρια και έχουν προκληθεί από τη μη λήψη μέτρων σε χώρους συγχρωτισμού.

«Δεν χαλαρώνουμε τα μέτρα. Η μετάδοση οφείλεται στην εγχώρια κυκλοφορία και τη μη τήρηση μέτρων. Πρέπει να τηρηθούν αυστηρά τα μέτρα για αποστάσεις, μάσκες, μέτρα υγιεινής, ωράρια» πρόσθεσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Ανακοίνωσε, δε, ότι θα υπάρξει ειδικό πρωτόκολλο για τους χώρους εργασίας τις επόμενες ημέρες καθώς και έγκαιρη ενημέρωση για τα σχολεία.

«Οποιαδήποτε χαλάρωση ανοίγει την πόρτα στον ιό. Ας μην βοηθήσουμε τον ιό να εξαπλωθεί. Ο τρόπος για να κλείσουμε την πόρτα είναι να τηρούμε τα μέτρα» είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

«Ευθύνεται ο τουρισμός για την άνοδο των κρουσμάτων; Όχι. Με το σύστημα των plf τα καταγεγραμμένα εισαγόμενα κρούσματα είναι 615 σε 319.000 ελέγχους από την 1η Ιουλίου σε εισόδους της χώρας από τις οποίες έχουν εισέλθει 2.597.000 άτομα» εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας «η Ελλάδα είναι 132η χώρα ανά 1 εκατ. κατοίκους σε κρούσματα και 128η σε θανάτους ανά 1 εκατ. κατοίκους».

Ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι «παρατηρούμε άνοδο κρουσμάτων σε νεαρές ηλικίας» και ξεκαθάρισε ότι «δεν κάνουμε διακρίσεις σε περιοχές. Τα μέτρα είναι για την προστασία των κατοίκων και των παραθεριστών».

Ερωτηθείς, πάντως, για την Αττική είπε ότι «δεν υπάρχει ένδειξη, κανένα στατιστικό στοιχείο είτε σε προβολή είτε σε αλγόριθμο δεν δείχνει ότι πάμε για lockdown στην Αττική».

Εξηγώντας το πώς ελήφθη η απόφαση για περιοριστικά μέτρα στην Πάρο και την Αντίπαρο ο κ. Χαρδαλιάς είπε αρχικά ότι «η μη ανακοίνωση κρουσμάτων ανά νησί γίνεται για να μην υπάρχουν αυθαίρετα συμπεράσματα γιατί ο αριθμός αυτός δεν είναι το μοναδικό κριτήριο».

«Τα χωροταξικά κριτήρια επηρεάζονται από την ιχνηλάτηση. Αλλιώς αντιμετωπίζουμε 20 κρούσματα σε συγκεκριμένο κλάστερ, αλλιώς 20 κρούσματα με πολλές επαφές, αλλιώς 20 κρούσματα με ελάχιστες επαφές ή σε χώρους μαζικού συγχρωτισμού. Σε αυτά έρχονται να προστεθούν δεδομένα από ανθρώπους που έχουν φύγει από περιοχές και έχουν βρεθεί θετικοί. Ο αριθμός των κρουσμάτων δεν μπορεί να αποτελεί τη βάση του επιδημιολογικού φορτίου» εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς.

Χαρακτήρισε, δε, αστήριχτη τη φημολογία περί εκατοντάδων αδήλωτων κρουσμάτων. «Κανένα εργαστήριο δεν θα ρισκάρει να χάσει την άδειά του, ελέγχουμε τα εργαστήρια. Δεν υπάρχει λόγος πανικού στα δύο νησιά. Υπάρχουν κρούσματα αλλά είναι απομονωμένα. Η κατάσταση είναι υπό απόλυτο έλεγχο. Οι ιχνηλατήσεις έχουν μεγάλο εύρος».

Έρχονται νέες προσλήψεις γιατρών

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης ανακοίνωσε ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου θα υπάρξει νέα προκήρυξη 400 θέσεων ιατρικού προσωπικού εκ των οποίων οι μισές θα αφορούν τις ΜΕΘ.

Συνολικά, όπως είπε, από τον Μάρτιο έως σήμερα έχουν ολοκληρωθεί περισσότερες από 6.000 προσλήψεις υγειονομικών. «Δρομολογήσαμε παράλληλα τις απαιτούμενες διαδικασίες που εκκρεμούσαν έτσι ώστε να δρομολογηθούν μόνιμες προσλήψεις 942 γιατρών σε νοσοκομείο, 81 για τα νησιά 1209 νοσηλευτικού προσωπικού σε όλη την επικράτεια».

«Από τις αρχές Σεπτεμβρίου εντάσσονται στις ΜΕΘ 1.650 επαγγελματίες νοσηλευτές για την απόκτηση ειδικότητας στην εντατική ιατρική και 600 νοσηλευτές υγείας. Υπάρχει επάρκεια υλικών. Αποθέματα δημιουργούνται από διαγωνισμούς, δωρεές κτλ.» πρόσθεσε ο υφυπουργός Υγείας.

«Σε ό,τι αφορά τις ΜΕΘ παραλάβαμε 557 τον Ιούλιο του 2019. Ένα χρόνο μετά φτάσαμε τις 901 και μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε φτάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 1.200 κλινών ΜΕΘ. Από το σύνολο των 901 κλινών ΜΕΘ είναι ανεπτυγμένες 186 αποκλειστικά για ασθενείς με κορωνοϊό. Ο αριθμός αυτός είναι δυναμικός. Την περίοδο της πανδημίας οι κλίνες ΜΕΘ αποκλειστικά για Covid είχαν πλησιάσει τις 400» είπε ο κ. Κοντοζαμάνης και διευκρίνισε ότι «η κάλυψη αυτών των κλινών σήμερα δεν ξεπερνάει το 21% με 32 στο σύνολο των 186 διαθέσιμων».

Σε ό,τι αφορά τον διαγνωστικό έλεγχο ο κ. Κοντοζαμάνης είπε ότι από τις 26 Φεβρουαρίου οπότε και διαγνώστηκε το πρώτο κρούσμα αντιδράσαμε ακαριαία καθώς έχει 15πλασιαστεί ο καθημερινός αριθμός εξετάσεων. «Από 800 τεστ την ημέρα στο τέλος Φεβρουαρίου, φτάσαμε τα 6.500 τον Ιούνιο και τα πάνω από 12.000 τεστ την ημέρα. Συνολικά έχουν διεξαχθεί περίπου 750.000 τεστ μοριακού ελέγχου».

Σε ό,τι αφορά τη διαθεσιμότητα των φαρμάκων ο κ. Κοντοζαμάνης είπε ότι «είναι σε εξέλιξη η κοινή προμήθεια από την ΕΕ για ρεμντεσιβίρη. Η Ελλάδα έχει παραλάβει στο πλαίσιο του πρώτου κύματος 178 φιαλίδια και υπάρχουν 85 διαθέσιμα από την αρχή της πανδημίας στα νοσοκομεία αναφοράς».

Ο υφυπουργός Υγείας απάντησε, τέλος, σε δημοσιεύματα που, όπως είπε, «ψευδώς αναγράφουν ότι αποκρύπτουμε κρούσματα. Καθημερινά ο ΕΟΔΥ ως αρμόδιος φορέας ανακοινώνει όλα τα κρούσματα της χώρας και την αντίστοιχη επιδημιολογική έκθεση. Κανείς δεν μπορεί ούτε να κάνει εικασίες ούτε να διαστρεβλώσει την πραγματική εικόνα. Αυτά που γράφονται περί εξυπηρέτησης συμφερόντων τα θεωρώ ανάξια σχολιασμού. Μέχρι σήμερα τα καταφέραμε γιατί παρείχαμε πλήρη και υπεύθυνη ενημέρωση. Δεν κρύψαμε τίποτα και ούτε θα το κάνουμε».

Στο ίδιος μήκος κύματος και ο Νίκος Χαρδαλιάς ο οποίος είπε ότι «κανένα κρούσμα δεν κρύβεται. Μπορεί να έχουμε κρούσμα που να μας πήρε 36 ώρες αντί για 24 να το ιχνηλατήσουμε. Αλλά δεν υπάρχει κανένα κρούσμα που να κρύβεται».

Ερωτηθείς αν υπάρχει σκέψη για τεστ σε όσους επιστρέψουν από τα νησιά ο κ. Χαρδαλιάς απάντησε ότι «αυτή τη στιγμή έχουμε μετακίνηση εκατοντάδων χιλιάδων στα νησιά. Είναι δυνατόν να κάνουμε 40.000-50.000 τεστ καθημερινά για όσους επιστρέψουν; Θα μας λείψουν από αλλού. Η καμπάνια μας αφορά την τήρηση μέτρων».

Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι «όχι, δεν σκεφτόμαστε να υπάρξει αύξηση στο ύψος του προστίμου. Τα νέα παιδιά πρέπει να τους εξηγήσουμε τι συμβαίνει. Έχουν αποδείξει ότι και υπεύθυνα μπορεί να είναι. Είναι οι απόλυτοι πρωταγωνιστές και σε αυτούς βασιζόμαστε για να πάμε καλά».

 

Πηγή: protothema.gr

(Visited 238 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*