Τσιόρδας: “Ίσως ανακοινώσουμε άρση περιορισμών την επόμενη εβδομάδα”

Άκης Αξαόπουλος
14/04/2020 20:27
 
 
 

 

Την ανακοίνωση της άρσης των μέτρων ίσως και από την ερχόμενη εβδομάδα προανήγγειλε, κατά την σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.

«Φυσικά και εξετάζουμε την άρση μέτρων μετά το Πάσχα, αλλά το βασικό αυτή την ώρα είναι η επαγρύπνηση», είπε χαρακτηριστικά, ενώ σε άλλο σημείο απάντησής του, τόνισε ότι είναι πιθανόν να υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις και από την άλλη εβδομάδα.

Κι αυτό γιατί, όπως εξήγησε, μειώνεται η διασπορά του ιού, (σ.σ. «το Ρ0 στην Ελλάδα είναι κάτω από 1», είπε χαρακτηριστικά), στην κοινότητα αλλά δεν θέλουμε να δούμε αυτό να αυξηθεί τις ημέρες του Πάσχα σε συναθροίσεις σε σπίτια, ειδικά από άτομα που είναι ασυμπτωματικά.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, ήδη η επιτροπή των ειδικών κάνει συζήτηση για την άρση των μέτρων, κάτι που θα εξαρτηθεί από τέσσερις παράγοντες:

1. Το Ρ0, που «αντιπροσωπεύει τον μέσο αριθμό ανθρώπων που θα κολλήσουν τη νόσο από έναν άνθρωπο», στην Ελλάδα είναι κάτω από 1, κάτι που σημαίνει ότι ένας ασθενής από κορωνοϊό «κολλάει» κάτω από έναν συμπολίτη του, μακροπρόθεσμα «η νόσος φθίνει και τελικώς εξαφανίζεται»

2. Η αντοχή του συστήματος υγείας που έχει αυξηθεί

3. Ο έλεγχος των εστιών αναζωπύρωσης

4. Ο στόχος της ανοσίας της αγέλης, που φαίνεται ότι στην Ελλάδα, καθώς έχουμε καλύτερη εικόνα από άλλες χώρες αναφορικά με τα κρούσματα, «αυτό σημαίνει μάλλον μικρότερη ανοσία».

«Παρά το γεγονός ότι ακούμε καλά νέα, δεν είμαστε σε φάση να άρουμε το μέτρα», κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι ο λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Νίκος Σύψας, με αφορμή και την επανάκαμψη του ιού στο Χοκάιντο της Ιαπωνίας, εκτίμησε ότι για να αρθούν τα περισσότερα μέτρα για τον κοροναϊό ενδεχομένως να φτάσουμε και τα μέσα Ιουνίου.

Να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους τις ημέρες του Πάσχα για να μην γυρίσουμε πίσω, ζήτησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι αυτή είναι η πιο κρίσιμο εβδομάδα της μάχης, γι’ αυτό και δεν πρέπει να πάμε σε σπίτια φίλων τις επόμενες ημέρες: «Είμαστε πολύ κοντά στο να κερδίσουμε τις ζωές μας. Ας μην αναλάβει κανείς την ευθύνη να γυρίσουμε πίσω», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

Υπενθυμίζεται, ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας έχει παραταθεί έως τις 27 Απριλίου.

 

Πηγή: aftodioikisi.gr

(φώτο: iefimerida)

(Visited 1.681 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*