Δημιουργία Τοπικών Ομάδων Υγείας σε Σύρο και Νάξο

Newsroom
23/12/2019 10:07
 
 
 

 

Η δωρεάν παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και η καθολική υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού είναι οι στόχοι της λειτουργίας των οκτώ Τοπικών Ομάδων Υγείας (Τ.ΟΜ.Υ.) που θα λειτουργήσουν σε Σύρο, Νάξο, Κάλυμνο, Ρόδο (3 Τ.ΟΜ.Υ.) και Κω (2 Τ.ΟΜ.Υ.).

Στο πλαίσιο αυτό, ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος απευθύνει πρόσκληση προς το Υπουργείο Υγείας για την υποβολή προτάσεων ένταξης και χρηματοδότησης από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020» στο πλαίσιο υλοποίησης του ΕΣΠΑ.

Η πρόσκληση με τίτλο «Δράση παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας από Τοπικές Ομάδες Υγείας (Τ.ΟΜ.Υ.)» απευθύνεται στην Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του Υπουργείου Υγείας, ως δυνητικό δικαιούχο, για την υποβολή προτάσεων έργων (πράξεων), προκειμένου να ενταχθούν και χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας 4 «Προώθηση της Κοινωνικής Ένταξης – Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του Επιχειρησιακού Προγράμματος, ο οποίος συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ).

Ως δυνητικοί δικαιούχοι θεωρούνται και όσοι φορείς έχουν συνάψει προγραμματική σύμβαση με το Υπουργείο Υγείας.

Τοπικές Ομάδες Υγείας (Τ.ΟΜ.Υ.)

Ειδικότερα, η δράση αφορά στη δημιουργία Τοπικών Ομάδων Υγείας (Τ.ΟΜ.Υ.) στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με στόχο τη δωρεάν και καθολική υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού, την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας ανάλογα με τις ανάγκες του πληθυσμού με εξωστρεφή λειτουργία των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας , την ολιστική ανθρωποκεντρική προσέγγιση και την έμφαση στην πρόληψη των νόσων και στην αγωγή και προαγωγή της υγείας της κοινότητας.

Οι Τ.ΟΜ.Υ. συγκροτούνται ώστε να παρέχουν υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) (πρόληψη, προαγωγή και αγωγή υγείας, διάγνωση, θεραπεία και αποκατάσταση) σε άτομα, οικογένειες και στην κοινότητα. Το νέο μοντέλο υπηρεσιών στοχεύει στην ορθολογική πλοήγηση των ατόμων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) μέσω της ανακατεύθυνσης της ζήτησης από τη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια φροντίδα, όπως είναι τα Νοσοκομεία.

Οι Τ.ΟΜ.Υ. συγκροτούνται σύμφωνα με το άρθρο 106 του Ν. 4461/2017 (ΦΕΚ 38/τ.Α΄/28-3-2017), όπου διατυπώνονται ρητά η δωρεάν και καθολική υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού, η ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας με ειδική μέριμνα για τις ευάλωτες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, η διασφάλιση της ποιότητας και ασφάλειας των παρεχόμενων υπηρεσιών, η συνέχεια της φροντίδας υγείας, η ευθύνη των παρόχων υπηρεσιών υγείας.

Οκτώ Τ.ΟΜ.Υ. στο Νότιο Αιγαίο – Δύο στις Κυκλάδες

Στο Νότιο Αιγαίο προβλέπεται η λειτουργία 8 Τ.ΟΜ.Υ. (3 σε Ρόδο, 2 σε Κω και από ένα σε Κάλυμνο, Σύρο και Νάξο) και ο αριθμός των ωφελούμενων ανέρχεται σε 28.560 άτομα.

Επιλέξιμες ενέργειες που χρηματοδοτούνται από την παρούσα πρόσκληση είναι (ενδεικτικά):
*Πρόσληψη ή μετακίνηση προσωπικού για συγκρότηση των Τ.ΟΜ.Υ. Κάλυψη μικτού μισθοδοτικού κόστους των μελών των Τ.ΟΜ.Υ.
*Οργάνωση και υλοποίηση δράσεων πρόληψης, αγωγής υγείας για στοχευμένες παρεμβάσεις των Τ.ΟΜ.Υ. της ΥΠΕ που αφορούν τον πληθυσμό ευθύνης τους ή και ευρύτερα το σύνολο της κοινότητας.
*Μετακινήσεις προσωπικού και υλικού για δράσεις στη κοινότητα και για τις δράσεις κατ’ οίκον (χώρους εργασίας, σχολικές μονάδες κ.α.).
*Επικοινωνία και δημοσιότητα (τοπική) πρωτοβουλιών δράσεων σε ειδικό κοινό που εντάσσεται σε προγράμματα παροχής υπηρεσιών των Τ.ΟΜ.Υ.
*Μικροπρομήθειες της Υ.ΠΕ. μικροεξοπλισμοί και αναλώσιμα υλικά αναγκαία για τη λειτουργία και το παρεχόμενο έργο των Τ.ΟΜ.Υ. που η ΥΠΕ λειτουργεί.
*Μίσθωση κτηρίου- καταβολή ενοικίων κλπ.

Η συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη που διατίθεται για την ένταξη πράξεων με την παρούσα πρόσκληση ανέρχεται σε 5.243.986,56€.

Οι προτάσεις υποβάλλονται μέσω του ΟΠΣ ΕΣΠΑ στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://logon.ops.gr/ από τις 23/12/2019 08:00:00 (ημερομηνία έναρξης υποβολής προτάσεων) έως τις 28/02/2020 16:00:00 (ημερομηνία λήξης υποβολής προτάσεων).

(Visited 164 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*