Οδηγίες και προληπτικά μέτρα για την εποχική γρίπη

 
 
 

Σε αυξημένα επίπεδα βρίσκεται η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Στο πλαίσιο αυτό, καθώς αναμένεται η συνέχιση της δραστηριότητας της γρίπης τουλάχιστον για τις επόμενες 10 εβδομάδες, το Γραφείο Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας του Δήμου Σύρου- Ερμούπολης διευκρινίζει ότι ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης παραμένει ο εμβολιασμός, ακόμα και κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο.
Αναλυτικότερα, ως κύρια προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης, συστήνονται τα κατωτέρω:
α. Η αυστηρή τήρηση των μέτρων αναπνευστικής υγιεινής και υγιεινής των χεριών, όπως η κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος με χαρτομάντηλο ή με το εσωτερικό του αγκώνα και το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών (ιδιαίτερα μετά από επαφή με ασθενείς).
β. Η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους και για τους ασθενείς η πλήρης ανάρρωσή τους πριν την επάνοδο στις συνήθεις δραστηριότητές τους.
γ. Ο εμβολιασμός έναντι της γρίπης των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου θεωρείται ασφαλής και αποτελεσματικός και συστήνεται για όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Ιδιαίτερα κρίσιμης σημασίας είναι ο εμβολιασμός αφενός των ευπαθών ομάδων (άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, άτομα με χρόνια νοσήματα ή παχυσαρκία ή άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες κ.λπ.) και αφετέρου των επαγγελματιών υγείας και των ατόμων που έρχονται σε επαφή με βρέφη κάτω των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα.
δ. Η σωστή χρήση των αντιικών φαρμάκων κατά της γρίπης, όταν υπάρχουν οι κατάλληλες ενδείξεις σύμφωνα με την κρίση των θεραπόντων ιατρών, η οποία πρέπει να ξεκινά το ταχύτερο δυνατό, με απλή ιατρική συνταγή και χωρίς να αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Για περαιτέρω αναλυτικές οδηγίες προς τον γενικό πληθυσμό ή ειδικότερες κατηγορίες κοινού όπως π.χ. τους επαγγελματίες υγείας, οι ενδιαφερόμενοι/ες όπως ανατρέξουν στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ στη θεματική ενότητα «Γρίπη – Εποχική Γρίπη».

(Visited 21 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*