Προτάσεις για την ενίσχυση του ΕΚΑΒ σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα από τον Γ. Χατζημάρκο

admin
05/05/2015 12:05
 
 
 

Η ανάγκη πλήρους εξορθολογισμού του συστήματος αεροδιακομιδών αναδείχθηκε στη συνάντηση που είχε σήμερα ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ Νίκο Παπαευσταθίου.

Στη συνάντηση (στην οποία συμμετείχαν επίσης ο διευθυντής του Παραρτήματος Αιγαίου του ΕΚΑΒ Εμμανουήλ Τσανικλίδης και ο υπεύθυνος του ΕΚΑΒ Ρόδου Χαράλαμπος Τσιμπλέκας), ο κ. Χατζημάρκος κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για την ενίσχυση του ΕΚΑΒ στην Περιφέρεια Ν.  Αιγαίου, δεδομένου ότι η έλλειψη πόρων δεν επιτρέπει την ικανοποιητική στελέχωση του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για πολυνησιακές περιοχές όπως το Ν. Αιγαίο, αλλά και για τη χώρα γενικότερα.

 

Οι προτάσεις Χατζημάρκου

Έτσι, για την ενίσχυση του ΕΚΑΒ στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, ο κ. Χατζημάρκος ζήτησε τα εξής:

1ον Να διατεθεί άμεσα ελικόπτερο το οποίο θα σταθμεύει μόνιμα σε νησί των Κυκλάδων.

2ον Να υπάρξει αλλαγή του κανονιστικού πλαισίου, με τρόπο που θα επιτρέψει την ένταξη στο σύστημα των αεροδιακομιδών, των ήδη διαθέσιμων πτητικών μέσων που βρίσκονται στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

3ον Να γίνει αποτύπωση από το ΕΚΑΒ των αναγκών του σε προσωπικό και της αντίστοιχης δαπάνης για την κάλυψη όλων των νησιών Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, προκειμένου να προχωρήσει η Περιφέρεια (σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας) στην εξέταση της δυνατότητας παρέμβασης, αντίστοιχης με αυτήν της Περιφέρειας για την πρόσληψη επικουρικών γιατρών, δηλαδή της χρηματοδότησης του ΕΚΑΒ και από πόρους της Περιφέρειας, προκειμένου να δοθούν άμεσα λύσεις.

 

Ολόκληρη η Ελλάδα εξυπηρετείται μόνο από 3 πτητικά μέσα!

Στη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ, ο κ. Χατζημάρκος επισήμανε ότι ένα πιο «έξυπνο» και πιο ευέλικτο σύστημα αεροδιακομιδών θα ήταν και περισσότερο αποτελεσματικό, ενώ θα επιτυγχανόταν και σημαντική εξοικονόμηση πόρων, με στόχο την υγειονομική θωράκιση κυρίως των μικρών νησιών, αλλά και των απομακρυσμένων περιοχών σε μεγαλύτερα νησιά.

Ενδεικτικό της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει το ΕΚΑΒ, όχι μόνο λόγω έλλειψης προσωπικού για την επάνδρωση των ασθενοφόρων,  αλλά και λόγω απουσίας πτητικών μέσων, είναι το γεγονός ότι αυτή την ώρα, ολόκληρη η Ελλάδα εξυπηρετείται μόνο από 3 πτητικά μέσα (!), δύο ελικόπτερα και ένα αεροπλάνο.

 

 

 

 

(Visited 25 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*