Ιατρικός Σύλλογος Κυκλάδων: Στηρίζει τους γιατρούς του Γ.Ν. Σύρου για τις απλήρωτες εφημερίες

admin
03/05/2015 8:10
  •  
  •  
  •  

Στο πλευρό των ειδικευόμενων και αγροτικών γιατρών του Γ.Ν. Σύρου που έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας για τις απλήρωτες εφημερίες τεσσάρων μηνών βρίσκεται ο Ιατρικός Σύλλογος Κυκλάδων.

Με ψήφισμα του, τονίζει ότι το συγκεκριμένα θέμα αποτελεί «ζήτημα επιβίωσης» για την πλειονότητα των νοσοκομειακών γιατρών, ενώ κάνει λόγο και για «σκόπιμη απαξίωση του ιατρικού επαγγέλματος», τη στιγμή μάλιστα που περισσότεροι από 10.000 νέοι γιατροί έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό για ένα καλύτερο μέλλον.

Το ψήφισμα του Ιατρικού Συλλόγου, το οποίο καταλήγει με τη φράση «η υγεία δεν είναι εμπόρευμα, είναι δικαίωμα για όλους», έχει ως εξής:

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων, με ψήφισμά του της 27-04-2015, καλύπτει και στηρίζει την κινητοποίηση μέσω επίσχεσης εργασίας των ειδικευόμενων και αγροτικών ιατρών του Νοσοκομείου Σύρου, λόγω της μη αποζημίωσης των εφημεριών των τελευταίων 4 μηνών. Δεν δυνάμεθα ως ιατρικό σώμα να κατανοήσουμε την επιλεκτική πολύμηνη στάση πληρωμών των εφημεριών των νοσοκομειακών ιατρών σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας, την στιγμή που η εφημερία αποτελεί υποχρεωτική έμμισθη εργασία στο δημόσιο τομέα και μάλιστα υπό αντίξοες συνθήκες, εξαντλητικά ωράρια με εξευτελιστική αμοιβή (2,90 ευρώ/ώρα).

Το θέμα των απλήρωτων εφημεριών είναι ζήτημα επιβίωσης για την πλειοψηφία των νοσοκομειακών ιατρών, ιδιαίτερα των ειδικευόμενων που είναι οι πιο χαμηλόμισθοι και σκληρά εργαζόμενοι.

Δυστυχώς η σκόπιμη απαξίωση του ιατρικού επαγγέλματος δεν μπορεί πια να εξασφαλίσει μια αξιοπρεπή διαβίωση των νέων ιατρών που εξωθούνται στην λύση της παραίτησης και της μετανάστευσης στο εξωτερικό. Περισσότεροι από 10.000 νέοι ιατροί έχουν εγκαταλείψει την χώρα λόγω έλλειψης προοπτικής και ελπίδας στηρίζοντας συστήματα υγείας άλλων χωρών.

Καλούμε τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και την ΟΕΝΓΕ να οργανώσει τον αγώνα για μια ριζική αναδιάρθρωση του ΕΣΥ που σαν κύριο σκοπό θα έχει την κάλυψη όλου του πληθυσμού της χώρας και κυρίως των αδυνάτων υγειονομικά πολιτών.

Η υγεία δεν είναι εμπόρευμα, είναι δικαίωμα για όλους.

(Visited 18 times, 1 visits today)