Βρέθηκε ο πρώτος συμβατός δότης μυελού των οστών στην Σύρο

orama elpidas syros
admin
15/09/2017 21:29
 
 
 

«Η Διεθνής Ένωση Αρχείων Δοτών Μυελού των Οστών (WMDA) θέσπισε τη 16η Σεπτεμβρίου ως την «Παγκόσμια Μέρα Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών για το 2017.

Μέρα γιορτής και έκφρασης χιλιάδων ευχαριστώ σε όσους με ανιδιοτέλεια και ευαισθησία δηλώνουν έμπρακτα τη διάθεση τους να προσφέρουν ζωή σε ασθενείς που αναζητούν ένα συμβατό δότη».

Χιλιάδες συνάνθρωποι μας, ανάμεσα τους και μικρά παιδιά, διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο από απειλητικά για την ζωή τους νοσήματα όπως λευχαιμίες, λεμφώματα, κληρονομικές ανοσοανεπάρκειες, μεσογειακή αναιμία κ.α.. Για κάποιους από αυτούς η μεταμόσχευση μυελού των οστών/αιμοποιητικών κυττάρων είναι «θεραπεία σωτηρίας», η μοναδική τους δηλαδή ευκαιρία να θεραπευτούν.

Αν και σήμερα οι εθελοντές δότες παγκόσμια έχουν ξεπεράσει τα 30.000.000 υπάρχουν ασθενείς που εξακολουθούν να μην βρίσκουν ένα συμβατό δότη με αποτέλεσμα να απειλείται σοβαρά η ζωή τους.

Η Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ με συστηματικές και συντονισμένες προσπάθειες από το Φεβρουάριο του 2014 προσπαθεί να αυξήσει τον μικρό αριθμό εθελοντών δοτών στη χώρα μας, ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες για όλους αυτούς τους ασθενείς να βρίσκουν ένα συμβατό μόσχευμα στη χώρα μας.

Πριν 1μιση χρόνο το alithinesgynaikes.gr και το Cyclades24.gr, καλέσαμε το ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ, στο νησί της Σύρου, για την πραγματοποίηση τον Ιουλίου του 2016, μιας 3μερης ενημέρωσης του κοινού.

Σήμερα, σε μια συνεχή προσπάθεια με τα συνεργαζόμενα μικροβιολογικά εργαστήρια καταφέραμε να είμαστε κοντά στα 1000 δείγματα και με ρίγος συγκίνησης και επιτρέψτε μας την έκφραση, υπερηφάνειας ,να έχει βρεθεί ο πρώτος συμβατός δότης μυελού των οστών…κάτοικος Σύρου.

Τα συναισθήματα όλων των εμπλεκομένων με την δράση ενημέρωσης του ΟΡΑΜΑΤΟΣ ,των δοτών και πολύ περισσότερο του τυχερού συνανθρώπου μας,που ήδη μπήκε στην διαδικασία ταυτοποίησης συμβατότητας ,είναι απερίγραπτα.

Μετά την επιβεβαίωση της αρχικής του πρόθεσης για τη δωρεά αιμοποιητικών κυττάρων,κλήθηκε ήδη για τον περαιτέρω εργαστηριακό έλεγχο επιβεβαίωσης της συμβατότητας.

Στη συνέχεια εάν πιστοποιηθεί ως ο καταλληλότερος δότης για τον ασθενή, ο εθελοντής, μετά και τον πλήρη ιατρικό έλεγχο πριν από τη συλλογή μοσχεύματος για την επιβεβαίωση της καλής κατάστασης της υγείας του θα μπει στη διαδικασία για το επόμενο μεγάλο βήμα….

 

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

(Visited 19 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*