Νάξος: Δωρεάν δερματοσκόπηση σπίλων από τη Σοφία Ιακωβίδου

sofia iakovidou 1
admin
12/11/2016 11:31
 
 
 

Δωρεάν δερματοσκόπηση σπίλων (ελιών) πραγματοποιεί στη Νάξο η Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος Σοφία Ιακωβίδου στο πλαίσιο της κοινωνικής της προσφοράς στο νησί…

Πιο συγκεκριμένα, σε προγραμματισμένα ραντεβού κατά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο η κ. Ιακωβίδου θα πραγματοποιεί στο ιατρείο της (περιοχή Αστυνομικού τμήματος, Χώρα Νάξου) δωρεάν δερματοσκόπηση σπίλων, για την έγκαιρη διάγνωση ασθενιών που σχετίζονται με το δέρμα. 
Όπως εξηγεί η κ. Ιακωβίδου “Η δερματοσκόπηση αποτελεί ένα χρήσιμο διαγνωστικό μέσο στα χέρια ενός δερματολόγου. Χρησιμοποιείται τόσο στην εκτίμηση και τον έλεγχο σπίλων, προκαρκινικών και νεοπλασματικών βλαβών, όσο και στην ταυτοποίηση και διαγνωστική επιβεβαίωση πολλών δερματικών εκδηλώσεων από αμιγώς δερματολογικά ή συστηματικά νοσήματα”.
Για ραντεβού μπορείτε να καλείτε στο τηλέφωνο 22850 25610, κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

Απαντήσεις σχετικά με τη δερματοσκόπηση  και τους παράγοντες κινδύνου του μελανώματος, από τη Δερματολόγο-Αφροδισιολόγο Σοφία Ιακωβίδου:

Γιατί θεωρείται απαραίτητη η δερματοσκόπηση;

Με την κατάλληλη εκπαίδευση και εμπείρα, η δερματοσκόπηση βελτιώνει την κλινική εξέταση των μελαγχρωματικών και μη-μελαγχρωματικών, καλοηθών και κακοήθων βλαβών του δέρματος. Με την εξέταση αυτή αυξάνεται το ποσοστό διάγνωσης του μελανώματος αλλά και άλλων μορφών καρκίνου του δέρματος κατά πολύ.
Ας σημειωθεί ότι η “χρυσή σταθερά” για τη διάγνωση των μελαγχρωματικών ή γενικότερα των “ύποπτων” βλαβών είναι η χειρουργική τους αφαίρεση και ακολούθως, η ιστολογική τους εξέταση.

Τι είναι το μελάνωμα;
Το μελάνωμα είναι ένας κακοήθης όγκος του δέρματος, ο οποίος είναι επικίνδυνος για τη ζωή των ασθενών και μπορεί να προκύψει είτε από ένα σπίλο ή να αναπτυχθεί αυτοτελώς σε υγιές δέρμα ή στη θέση ενός παλαιού εγκαύματος ή ουλής.
Λόγω της ευρείας απήχησης της δερματοσκόπησης στην εξέταση των σπίλων, το τελευταίο διάστημα φαίνεται ότι η χρήση της επεκτείνεται και σε άλλες δερματοπάθειες όπως για παράδειγμα στα αιμαγγειώματα, τις σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις, τα βασικοκυτταρικά καρκινώματα, κα.
Πως μπορείτε να καταλάβετε ότι ένας σπίλος είναι «ύποπτος»;
Εφόσον κάποιος ασθενής διαπιστώσει μεταβολές σε ένα σπίλο, θα πρέπει να επισκέπτεται τον Δερματολόγο του για εξέταση. Πολύ σημαντική θεωρείται η αυτοεξέταση.
Γι΄ αυτό μπορείτε να θυμάστε το αρκτικόλεξο της «λέξης» Χ.Α.Μ.Ο.Σ, όπου τα γράμματα αναλύονται ως εξής:
• Χρώμα: Αλλάζει απότομα σε ολόκληρη την ελιά ή σε τμήμα της: (ποικιλοχρωμία που περιλαμβάνει αποχρώσεις του καφέ, μαύρο, λευκό, κόκκινο ή κυανό). Προσοχή στην ελιά που χάνει το χρώμα της ή έχει παραπάνω από 2 χρώματα.
• Ασυμμετρία: Όταν ή ελιά από στρογγυλή γίνεται ακανόνιστη. (το ένα μισό δεν είναι παρόμοιο με το άλλο μισό).
• Μέγεθος: Η ελιά μεγαλώνει απότομα ή όταν η ελιά είναι πάνω από 5 χιλιοστά.
• Όρια: Το περίγραμμα της ελιάς γίνεται δαντελωτό.
• Σχήμα: Όταν αλλάζει απότομα και θυμίζει νησί σε πέλαγος, επιπλέον οποιαδήποτε ελιά ματώνει, φλεγμαίνει ή έχει κνησμό (φαγούρα).

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου του μελανώματος;
Οι παράγοντες κινδύνου είναι:
α) η υπεριώδης ακτινοβολία (υπερβολική έκθεση στον ήλιο ή από τεχνικές πηγές μαυρίσματος).
β) ανοιχτόχρωμο δέρμα, με μπλε ή πράσινα μάτια, ξανθά ή κόκκινα μαλλιά. Οι λευκοί άνθρωποι παρουσιάζουν συχνότερα μελάνωμα από τα άτομα της μαύρης φυλής.
γ) ύπαρξη μεγάλου αριθμού σπίλων (πάνω από 50)
δ) παρουσία σπίλου που αλλάζει.
ε) παρουσία άτυπων – δυσπλαστικών σπιλών και οικογενειακό ιστορικό δυσπλαστικών σπιλών και μελανώματος.
στ) ατομικό ιστορικό μελανώματος ή άλλου καρκίνου του δέρματος.
ζ) οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του δέρματος.
η) σοβαρό έγκαυμα από τον ήλιο στο παρελθόν, ειδικά από εγκαύματα της παιδικής ή εφηβικής ηλικίας.
θ) ηλικία
Πόσο συχνά πρέπει να εξετάζεται κάποιος;
Αυτοεξέταση μπορεί να γίνεται μία φορά το μήνα – τρίμηνο, σε καλά φωτισμένο χώρο. (έλεγχος από τον ίδιο για το δέρμα και τις ελιές του).
Σε περίπτωση που διακρίνει κάτι «ύποπτο», θα πρέπει να επισκεφτεί το δερματολόγο του.
Δερματοσκόπηση στο ιατρείο μπορεί να γίνεται μία φορά το εξάμηνο ή το χρόνο κατά περίπτωση.

* Η Σοφία Ιακωβίδου είναι Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος και Επιστημονικός Συνεργάτης “ΓΝΑ” Ευαγγελισμός. Έχει ιατρείο στη Νάξο, στην περιοχή του αστυνομικού τμήματος στη Χώρα και δέχεται κατόπιν ραντεβού στα τηλέφωνα: 22850 25610 και 6978 096 270
Ιατρικές Υπηρεσίες:
• Αισθητική Δερματολογία
• Παιδοδερματολογία
• Θεραπεία παθήσεων δέρματος, τριχών, ονύχων
• Δερματοχειρουργική

(Visited 515 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*