Καλύτερα να προλαμβάνουμε παρά να θεραπεύουμε!

giatros akoystika
admin
10/11/2016 11:11
 
 
 

Μόνο ευεργετική μπορεί να χαρακτηριστεί η πρόληψη, η οποία – σύμφωνα με τον γιατρό παθολόγο Γερμανό Καπίρη – αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό και σημαντικό κλάδο της ιατρικής επιστήμης που αφορά ολόκληρο τον πληθυσμό.

Ο κ. Καπίρης μίλησε στην εκπομπή “Al-iberti News” του Aegean Voice 107.5 για τα οφέλη και τα πλεονεκτήματα της προληπτικής ιατρικής, την τεράστια αξία της οποίας έχει διακηρύξει ο Παγκόσμιος Οργανισμό Υγείας κι έχουν αναγνωρίσει ιατρικοί φορείς σε όλο τον κόσμο, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί τον μόνο τρόπο διασφάλισης της καλής υγείας των πολιτών, αλλά και μείωσης του τεράστιων δαπανών κάθε κράτους για τον τομέα της υγείας.
Η προληπτική ιατρική αφορά στους απόλυτα υγιείς, όσους έχουν πρόβλημα υγείας (χωρίς όμως να παρουσιάζουν κάποιο σύμπτωμα), καθώς και εκείνους που έχουν εκδηλώσει μια συγκεκριμένη νόσο με συμπτώματα. Για τον λόγο αυτό, διακρίνεται σε πρωτογενή πρόληψη (αφορά στα μέτρα που πρέπει να λαμβάνει ένα απόλυτα υγιές άτομο ώστε να μην εμφανιστεί κανένα πρόβλημα υγείας), σε δευτερογενή πρόληψη (αφορά στα άτομα που έχουν κάποιο «ασυμπτωματικό» πρόβλημα υγείας που μπορεί να εντοπιστεί μόνο μετά από ιατρικό έλεγχο ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για να μην εξελιχθεί σε νόσο) και σε τριτογενή πρόληψη (αφορά στα άτομα που έχουν συγκεκριμένη νόσο και παίρνονται μέτρα για την επιδεινωθεί η κατάσταση τους).
«Το όφελος της προληπτικής ιατρικής είναι τεράστιο […] Μπορεί να είναι από σημαντική έως καθοριστική για τη ζωή του ανθρώπου και μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση εκατοντάδων νοσολογικών καταστάσεων, με πολύ μικρό κόστος και πολύ μικρή ταλαιπωρία, διασφαλίζοντας την σωματική ακεραιότητα του ατόμου και την ψυχική του υγεία» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Καπίρης, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφέρει την αξία ανακάλυψης εμβολίων που εξαφάνισαν ασθένειες, όπως η ευλογιά ή η φυματίωση.
Σύμφωνα με τον κ. Καπίρη, οι προληπτικές εξετάσεις που πρέπει – και μπορούμε – να κάνουμε για να προλάβουμε κάποια νόσο, παρά να τη θεραπεύσουμε είναι οι εξής:
*Έλεγχος αρτηριακής πίεσης και σωματικού βάρους
*Έλεγχος ζαχάρου, χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων
*ΠΑΠ τεστ (για τις γυναίκες)
*PSA (για άντρες ηλικίας 45 ετών και πάνω, μια φορά τον χρόνο)
*Εξέταση για χλαμύδια (για γυναίκες 18-24 ετών, μία φορά τον χρόνο)
*Μαστογραφία (για γυναίκες άνω των 40 ετών, κάθε 2 χρόνια – αν υπάρχει βεβαρημένο ιστορικό, κάθε χρόνο ή ανά εξάμηνο)
*Κολονοσκόπηση (για γυναίκες και άνδρες άνω των 50 ετών, ανά πενταετία)
*Μέτρηση οστικής πυκνότητας (για γυναίκες άνω των 60 ετών)
*Υπερηχογράφημα αορτής για έλεγχο ύπαρξης ανευρύσματος (για άνδρες άνω των 65 ετών, απολύτως απαραίτητο για τους καπνιστές)
*Έλεγχος σε εφήβους και νέους μετεφηβικής ηλικίας για πιθανή κατάχρηση αλκοόλ
*Έλεγχος όρασης και ακοής (για άτομα άνω των 65 ετών)
*Εμβόλια ενηλίκων (γρίπης, τετάνου, πνευμονιόκοκκου)
*Εμβόλιο ερυθράς για τις γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία που δεν έχουν νοσήσει
*Εμβόλιο των κονδυλωμάτων (για γυναίκες 16-26 ετών)

(Visited 36 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*