Νοσοκομείο Σαντορίνης: Εγκαίνια εν μέσω σκληρής κριτικής

nosokomeio santorinis
admin
15/07/2016 06:29
 
 
 

Εγκαινιάζεται σήμερα, Παρασκευή, το Γενικό Νοσοκομείο Σαντορίνης, ένα νοσηλευτικό ίδρυμα το οποίο παρότι κτιριακά είχε ολοκληρωθεί προ τετραετίας, έμενε κλειστό ελλείψει προσωπικού.

Όπως έγινε γνωστό από την Αριστοτέλους, τα εγκαίνια του νοσοκομείου θα πραγματοποιηθούν παρουσία του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ενώ το “παρών” στην τελετή θα δώσουν ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος και  η διοικήτρια της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Όλγα Ιορδανίδου.

Αντιδράσεις

Λίγο πριν το…κόψιμο της κορδέλας ωστόσο, το νοσοκομείο της Σαντορίνης κατάφερε, για ακόμη μία φορά, να προκαλέσει αντιπαράθεση μεταξύ Κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία και σε ανακοινώσεις τους κάνουν λόγο για τη δημιουργία, στην πραγματικότητα, ενός “ενισχυμένου Κέντρου Υγείας που προέκυψε από τη μεταφορά του υπάρχοντος Κέντρου στις νέες εγκαταστάσεις”.

Πιο συγκεκριμένα, ο Υπεύθυνος του Τομέα Υγείας, Βουλευτής Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, με αφορμή τα εγκαίνια υπογράμμισε πως στο νοσοκομείο που εγκαινιάζει αύριο ο κ. Τσίπρας “δεν έχει προσληφθεί κανένας διευθυντής γιατρός, καμιάς ειδικότητας, ούτε καν για το τμήμα επειγόντων περιστατικών, που αποτελεί την αιχμή του δόρατος του νοσοκομείου ιδιαίτερα την τουριστική περίοδο”, διερωτώμενος παράλληλα “αν μπορεί να λειτουργήσει δευτεροβάθμιο νοσοκομείο χωρίς σχεδόν καμία από τις βασικές ειδικότητες και χωρίς αναισθησιολόγο, και με παντελή δηλαδή αδυναμία εκτέλεσης οποιασδήποτε χειρουργικής επέμβασης”.
Ο Φίλιππος Φόρτωμας, μέλος της ΚΕ της ΟΝΝΕΔ, σημειώνει:
“Μια επικοινωνιακή φιέστα οργανώνεται από την κυβέρνηση και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας αύριο στη Σαντορίνη. Ο Πρωθυπουργός εγκαινιάζει το νοσοκομείο Σαντορίνης, χωρίς σχεδόν καμία από τις βασικές ειδικότητες, μετατρέποντας το σε ενισχυμένο Κέντρο Υγείας που προέκυψε από τη μεταφορά του υπάρχοντος Κέντρου στις νέες εγκαταστάσεις, που κατασκεύασε η Νέα Δημοκρατία  και με μια σειρά ειδικών καθεστώτων που καθιστούν τη διοικητική του δομή δύσκολη.
Παγκόσμια πρωτοτυπία αποτελεί το γεγονός ότι το νέο νοσοκομείο δεν διαθέτει ούτε καν το απολύτως απαραίτητο προσωπικό για να λειτουργεί το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών ή άλλα νευραλγικά τμήματά του. Το να εγκαινιάζεις το τίποτα, είναι απλά φαιδρό. Να χαιρόμαστε την εφευρετικότητα της κυβέρνησης”.

Στο ίδιο κλίμα ήταν και η ανακοίνωση του Τομέα Πολιτικής Νησιωτικών Χώρων του ΠΑΣΟΚ, όπου και αναφέρεται, μεταξύ άλλων: “Τα προαναγγελθέντα εγκαίνια μπορεί να εξυπηρετούν την επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης όχι όμως τις μεγάλες ανάγκες περίθαλψης του λαού της Σαντορίνης και των χιλιάδων επισκεπτών της”.

Έντονη ήταν η κριτική και από πλευράς της Κομματικής Οργάνωσης Σαντορίνης του ΚΚΕ, η οποία και σε ανακοίνωσή της επισημαίνει χαρακτηριστικά: “Οι  ασάφειες σε ζωτικά ζητήματα λειτουργίας, η δήθεν άγνοια και αποστασιοποίηση των κατ’ εξοχήν υπευθύνων παραγόντων του Υπουργείου Υγείας, η ελλειμματική στελέχωση εκτός διαδικασίας ΑΣΕΠ, με χρονιάτικες ατομικές συμβάσεις και χαμηλούς μισθούς, η αμφίβολη έως αδύνατη λειτουργία πολλών και βασικών ιατρικών τομέων, μας κάνουν πολύ ανήσυχους για τη φροντίδα της υγείας του Σαντορινιού λαού”

Δεν είναι όμως μόνο τα προβλήματα στελέχωσης αυτά για τα οποία διασταύρωσαν τα ξίφη τους οι εκπρόσωποι των κομμάτων, αλλά και σχετικά με την πρωτοβουλία να ενταχθεί το νοσοκομείο στην ΑΕΜΥ, και να λειτουργήσει ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ).

Είναι ενδεικτικό πως η σχετική ανακοίνωση της ΝΔ ξεκινά με την υπενθύμιση ότι “η Νέα Δημοκρατία, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην υγειονομική περίθαλψη των κατοίκων των νησιών και τον υψηλού επιπέδου τουρισμό, θεμελίωσε και ολοκλήρωσε την κατασκευή ενός σύγχρονου νοσοκομείου στην Σαντορίνη. Στη συνέχεια το ενέταξε στην Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ) για να λειτουργήσει ως Ν.Π.Ι.Δ”.

Την ίδια ώρα, στην αντίστοιχη ανακοίνωση του Τομέα Πολιτικής Νησιωτικών Χώρων του ΠΑΣΟΚ, τονίζεται ότι το νοσοκομείο εντάχθηκε στην ΑΕΜΥ επί υπουργίας του Ανδρέα Λοβέρδου για να λειτουργήσει πιλοτικά ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και πως “η προσπάθεια εκείνη δεν ολοκληρώθηκε λόγω των βουλευτικών  εκλογών που επακολούθησαν”.

Και συμπληρώνει: “Κατά την διάρκεια της  θητείας της κυβέρνησης  ΝΔ-ΠΑΣΟΚ πού προέκυψε στην συνέχεια, το ΠΑΣΟΚ απέτρεψε την παράδοση του Νοσοκομείου στους ιδιώτες και  έμεινε σταθερό στην θέση  του ότι το Νοσοκομείο Σαντορίνης πρέπει να λειτουργήσει  ως ολοκληρωμένο Νοσοκομείο με δημόσιο χαρακτήρα”.

Υπενθυμίζεται ότι, το νοσοκομείο στη Θήρα, θα στελεχώνεται από 22 ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, 56 νοσηλευτές, καθώς και 59 άτομα διοικητικό, τεχνικό και λοιπό προσωπικό.

(Visited 18 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*