Στο πρόγραμμα «απεξάρτησης» από τις πλαστικές σακούλες LIFE DEBAG συμμετέχει ο δήμος Σύρου-Ερμούπολης

admin
15/09/2015 08:19
 
 
 

Η μείωση των πλαστικών σακουλών στο θαλάσσιο περιβάλλον είναι ο στόχος του προγράμματος LIFE DEBAG, που υλοποιείται με τη συνεισφορά του χρηματοδοτικού μέσου LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο οποίο συμμετέχει ο δήμος Σύρου-Ερμούπολης.

Μέσω μιας ολοκληρωμένης καμπάνιας ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης που θα υλοποιηθεί τόσο σε εθνικό, όσο και σε τοπικό επίπεδο, θα επιτευχθεί η ανάδειξη των δυσμενών επιπτώσεων των πλαστικών σακουλών στο θαλάσσιο περιβάλλον, φαινομένου για το οποίο, παρά τις τεράστιες διαστάσεις που έχει λάβει την τελευταία δεκαετία, η γνώση των πολιτών εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα ελλειμματική.

Στο έργο (που θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Μαρτίου 2018) συμμετέχουν επίσης 5 φορείς με εγνωσμένη εμπειρία στα πεδία της προστασίας του παράκτιου περιβάλλοντος και της διαχείρισης στερεών αποβλήτων και πιο συγκεκριμένα, το Πανεπιστήμιο Πατρών (Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας & Φυσικής Ωκεανογραφίας, Τμήμα Γεωλογίας) που είναι και ο συντονιστής του προγράμματος, το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Αστικού Περιβάλλοντος & Ανθρώπινου Δυναμικού του Παντείου Πανεπιστημίου, η TERRA NOVA Περιβαλλοντική Τεχνική Συμβουλευτική ΕΠΕ, το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και η Οικολογική Εταιρία Ανακύκλωσης.

Πιλοτική εφαρμογή στη Σύρο

Σε τοπικό επίπεδο, στο πλαίσιο του LIFE DEBAG θα υλοποιηθούν στη Σύρο μία σειρά από δράσεις που στοχεύουν στην εντατική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις που προκαλούν οι πλαστικές σακούλες και τα πλαστικά απορρίμματα, γενικότερα, όταν εισέρχονται στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Πέραν των δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, θα πραγματοποιηθούν συστηματικές καταγραφές των απορριμμάτων σε επιλεγμένες ακτές της Σύρου, με βάση τα πρωτόκολλα καταγραφής απορριμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μία φορά ανά έτος, την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, θα λαμβάνουν χώρα οι κεντρικές δράσεις ενημέρωσης και επικοινωνίας με τους πολίτες και τους επισκέπτες της Σύρου. Οι εβδομάδες αυτές θα ονομάζονται “plastic bag free weeks”.

Οι δράσεις που πλαισιώνουν τις “plastic bag free” εβδομάδες θα περιλαμβάνουν:

*Ενημέρωση πόρτα-πόρτα ενός μεγάλου μέρους των κατοίκων της Σύρου σχετικά με τις επιπτώσεις της πλαστικής σακούλας.

*Εκπαιδευτικές ομιλίες και εκπαιδευτικά παιχνίδια για παιδιά.

*Επιμορφωτικά σεμινάρια προς τους εκπαιδευτικούς.

*Στρογγυλά τραπέζια: ενημέρωση/συζήτηση με εμπλεκόμενους φορείς (αρμόδιους δημόσιους φορείς, τοπικές επιχειρήσεις, καταστήματα, κ.λπ.).

*Καμπάνια αντικατάστασης της πλαστικής σακούλας σε συνεργασία με επιχειρήσεις του νησιού που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στις δράσεις του έργου, στις οποίες θα διανεμηθούν πάνινες σακούλες, με απώτερο στόχο την προώθησή τους στο αγοραστικό κοινό, τη βαθμιαία υιοθέτησή τους για τη συσκευασία και μεταφορά των αγορών του και κατά συνέπεια τον περιορισμό της χρήσης πλαστικής σακούλας.

*Έκθεση εικαστικών έργων από τους μαθητές των σχολείων της Σύρου.

*Workshop ανοιχτά στο κοινό με τη συμμετοχή διεθνών επιστημόνων σχετικών με τα θαλάσσια απορρίμματα.

(Visited 12 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*