Γιώργος Μαραγκός: «Κοινωνικό Συμβόλαιο το 15ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο»

 
 
 

maragkos theatro apollon

Σε έναν απολογισμό των ζητημάτων που τέθηκαν κατά τη διάρκεια του διήμερου 15ου Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στις Κυκλάδες προχώρησε ο δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης Γιώργος Μαραγκός, στην ομιλία του κατά τη λήξη των εργασιών του στο θέατρο Απόλλων.

Ο κ. Μαραγκός εξήρε την αναγκαιότητα και τη σημασία των Περιφερειακών Αναπτυξιακών Συνεδρίων σε όλη την επικράτεια και ιδιαίτερα στον ευαίσθητο κατακερματισμένο νησιωτικό χώρο, καθώς – όπως είπε – «με την ενεργητική, δυναμική και διαρκή συμμετοχή των τοπικών δυνάμεων, αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο για ένα νέο ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο, προκειμένου η χώρα να εξέλθει από την κρίση και την ύφεση».
Αναφερόμενος στη θεματολογία του Συνεδρίου, την χαρακτήρισε πολυποίκιλη με ενδιαφέρουσες και σημαντικές τοποθετήσεις, προτάσεις και παρατηρήσεις, τονίζοντας την αναγκαιότητα της συνεργασίας και συνεπικουρίας της κεντρικής κυβέρνησης με την Αυτοδιοίκηση, τους συλλογικούς φορείς, τους επιχειρηματίες και τους πολίτες.
Επισήμανε, ακόμη, τον καίριο ρόλο των Κυκλάδων στη διαμόρφωση μιας αναπτυξιακής πολιτικής, καθώς το Νότιο Αιγαίο – πέραν της τουριστικής ανάπτυξης – έχει τη δυνατότητα να συνυφάσει κι άλλους κλάδους οικονομίας, που μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά και να δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία. Ορμώμενος δε, από το σημαντικό ζήτημα της προσέλκυσης επενδύσεων, για το οποίο καίριο ρόλο διαδραματίζει η ταυτότητα του κάθε τόπου, έδωσε ως συγκεκριμένο παράδειγμα το αστικό θαύμα της Σύρου του 19ου αιώνα με την πρωτοφανή οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική έκρηξη, τονίζοντας ότι η δημιουργία των περισσότερων υποδομών της οφείλεται σε ιδιωτικές πρωτοβουλίες και κεφάλαια εκείνης της εποχής.
Ο κ. Μαραγκός θεώρησε σκόπιμο να καταγραφούν και να αξιολογηθούν οι ενέργειες και οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και των φορέων της Αυτοδιοίκησης για την ανάπτυξη του τουριστικού τομέα και κυρίως των μορφών θεματικού τουρισμού, καθώς και οι οριζόντιες πολιτικές, αναφορικά με την ακτοπλοϊκή διασύνδεση των νησιών με όρους αξιοπιστίας και συνέπειας, το μεταφορικό ισοδύναμο και το μείζον θέμα της υγείας, με γνώμονα το κλίμα εμπέδωσης ασφάλειας των πολιτών.
Έδωσε, επίσης, έμφαση στην ανάγκη μέριμνας για τις βασικές υποδομές των νησιών (όπως η προσπελασιμότητα, η ύδρευση, η αποχέτευση, η διαχείριση απορριμμάτων και τα κοινωνικά αγαθά), ενώ δεν παρέλειψε να μεταφέρει και τη δυσαρέσκεια των νησιωτών για την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι οι προσπάθειες όλων των φορέων αυτοδιοίκησης των νησιών θα συνεχιστούν δυναμικά για την άρση αυτής της αδικίας.
Τέλος, εξέφρασε την αισιοδοξία και την ικανοποίησή του για τις θετικές εξελίξεις της επαναλειτουργίας του Νεωρίου και υποστήριξε ότι η περίπτωση του ιστορικού Ναυπηγείου της Σύρου αποτελεί ένα case study «που αποδεικνύει πως όταν υπάρχει θέληση, ιδιωτική πρωτοβουλία και επενδυτικά κεφάλαια με όρους βιωσιμότητας και ανταποδοτικότητας, όλα είναι εφικτά».
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης εμφανίστηκε πεπεισμένος πως το Αναπτυξιακό Συνέδριο θα αποτελέσει ένα κοινωνικό συμβόλαιο, στο οποίο όλοι ανεξαρτήτως (κυβέρνηση, Αυτοδιοίκηση, συλλογικοί φορείς και πολίτες), οφείλουν να συνεργαστούν για την χάραξη μια κοινής αναπτυξιακής προοπτικής, συμβάλλοντας ο καθένας, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, στην ευόδωση μετρήσιμων και αξιολογήσιμων στόχων και εν τέλει στο όραμα που έχουμε για το Νότιο Αιγαίο.

(Visited 19 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*