Μύκονος: Πρώτη διαδικτυακή συνάντηση για τις προκλήσεις και τις προοπτικές της θερινής σαιζόν 2021

Newsroom
23/02/2021 4:23
  •  
  •  
  •  

Διαδικτυακή συνάντηση με αντικείμενο τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που απαιτούνται για να παραμείνει η Μύκονος ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς και για το 2021, σε αυτή την ιδιαίτερη συγκυρία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά, με πρωτοβουλία του Δήμου Μυκόνου.

Στη συνάντηση (την επιμέλεια και την οργάνωση της οποίας είχε η Εντεταλμένη Σύμ-βουλος Τουρισμού του Δήμου Μυκόνου κα Τόνια Ανδρονίκου) συμμετείχαν η Γ.Γ. του Υπουργείου Τουρισμού κα Βίκυ Λοΐζου, ο Τομεάρχης Τουρισμού της ΝΔ κ. Ανδρέας Φιορεντίνος, καθώς και εκπρόσωποι θεσμών και φορέων του τουρισμού του νησιού.

Κατατέθηκαν προτάσεις για την ασφαλή έναρξη της τουριστικής περιόδου και συμφωνήθηκε ότι πρωταρχικός στόχος είναι η υγειονομική θωράκιση του νησιού, ώστε η Μύκονος να αποτελέσει έναν ασφαλή και ξεχωριστό προορισμό και για τη φετινή χρονιά.

Στο πλαίσιο αυτό, τονίστηκε η ανάγκη για την επικαιροποίηση και τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων, την καλή λειτουργία του Κέντρου Υγείας, τον ενδελεχή έλεγχο των πυλών εισόδου – εξόδου, τα αρνητικά τεστ των επισκεπτών και την εξασφάλιση εμβολιασμού του μεγαλύτερου μέρους των κατοίκων του νησιού, καθώς και άλλων εργαζομένων του κλάδου του τουρισμού.

Παράλληλα, συζητήθηκαν οι δράσεις προβολής, τις οποίες ήδη από τον Ιανουάριο έχει θέσει σε εφαρμογή ο Δήμος Μυκόνου, που θα συμβάλλουν στην εξωστρέφεια και την προβολή του νησιού σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο προσελκύοντας δυνητικούς επι-σκέπτες.

Επιπρόσθετα, επισημάνθηκε η ανάγκη ενίσχυσης των υποδομών του νησιού με στόχο την αποτελεσματική εξυπηρέτηση των επισκεπτών, καθώς και τη βελτίωση της ποιότη-τας ζωής των μόνιμων κατοίκων του νησιού.

 

Οι θέσεις του Υπουργείου Τουρισμού

Η κα Λοΐζου ανέφερε πως το Υπουργείο Τουρισμού, σε συνδυασμό με την υγειονομική επιτροπή, εξετάζει τη δυνατότητα, όταν έρθει η σειρά του γενικού πληθυσμού, να δοθεί προτεραιότητα εμβολιασμού σε κατηγορίες εργαζομένων στον τομέα τουρισμού που έρχονται άμεσα σε επαφή με μεγάλο αριθμό επισκεπτών.

Επίσης, έχει προταθεί το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού για τους επισκέπτες ώστε να εισέρχονται ελεύθερα στη χώρα μας, ενώ ταυτόχρονα εργάζονται πάνω σε διμερείς συμφωνίες με δέκα χώρες για την ευκολότερη μετακίνηση των εμβολιασμένων ταξιδιωτών προς την Ελλάδα.

Παράλληλα, τόνισε πως τις επόμενες μέρες έρχεται σε δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο σχέδιο Νόμου για τη δημιουργία Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Τουριστικών Προορισμών, όπου η Μύκονος θα έχει ξεχωριστή θέση καθώς υπάρχει πρόβλεψη δημιουργίας Πρότυπων Τουριστικών Προορισμών Ολοκληρωμένης Διαχεί-ρισης για προορισμούς παγκόσμιας εμβέλειας. Με διυπουργική επιτροπή θα εξετάζο-νται τα θέματα που αφορούν και στον υπερτουρισμό, ως μέρος ολοκληρωμένου σχε-δίου για τη βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού.

Η κα Λοΐζου επισήμανε πως η αναθεώρηση του Ν.4412 θα επιτρέψει την άμεση ανάθεση του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου και για το νησί της Μυκόνου, το οποίο βρίσκεται σε προτεραιότητα για τη στήριξη της ομαλής ανάπτυξης του νησιού.

 

Η τοποθέτηση του Κ. Κουκά

Ο Δήμαρχος Μυκόνου κ. Κωνσταντίνος Κουκάς ανάφερε πως με βάση τη περσινή εμπειρία, είναι πιο εύκολο να συμφωνηθούν τα απαραίτητα πρωτόκολλα ασφαλείας και τόνισε πως προέχει η προώθηση του εμβολιασμού στους επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου και η ύπαρξη αρνητικού test ως προϋπόθεση για την ελεύθερη μετακίνηση των τουριστών.

Παράλληλα, ενημέρωσε πως ο Δήμος έχει αποφασίσει να συνεχίσει τα μαζικά tests τους επόμενους 2 μήνες, όπως επίσης διατίθεται να χρηματοδοτήσει με δημοτικούς πόρους το κόστος που θα προκύψει, εάν αποφασισθεί από τη Πολιτεία η επέκταση του προγράμματος εμβολιασμού στο νησί. Επιπλέον, σημείωσε πως ο Δήμος διατίθεται να χρηματοδοτήσει τα έξοδα διαμονής και σίτισης των ελεγκτών στις πύλες εισόδου και εξόδου, εφόσον το Υπουργείο Υγείας αποδεχτεί την πρότασή για μαζικούς ελέγχους, ώστε να διασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή προστασία της δημό-σιας υγείας στο νησί.

Αναφορικά με τον τομέα της κρουαζιέρας τόνισε την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών, ώστε να διευκολυνθεί η λειτουργία της, καθώς αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι του τουρισμού, τόσο για τη χώρα, όσο και για τη Μύκονο. Αναφορικά με τις υποδομές του νησιού επεσήμανε πως η Δημοτική Αρχή, ανεξάρτητα από τη δυσμενή συγκυρία υλοποιεί κανονικά το πρόγραμμα παρεμβάσεων για τη βελτίωση του οδικού δικτύου, τον καλύτερο φωτισμό, την ενίσχυση της καθαριότητας, καθώς και την επιτάχυνση λειτουργίας της ήδη θεσμοθετημένης
Υποδιεύθυνσης της Ελληνικής Αστυνομίας στο νησί.

Σημειώνεται πως στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι της Περιφέρειας και του Δήμου, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, το Κέντρο Υγείας Μυκόνου, η Fraport και εκπρόσωποι των φορέων του τομέα του τουρισμού του νησιού όπως η Ένωση Ξενοδόχων Μυκόνου, η Ένωση Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Μυκόνου, ο Σύλλογος Ενοικιαζομένων Αυτοκινήτων, ο Σύλλογος Ενοικιαζομένων Μοτοποδηλάτων, ο Σύλλογος transfer Μυκόνου, τα ραδιοταξί Μυκόνου, το Σωματείο Επιχειρήσεων Εστίασης και Διασκέδασης Μυκόνου, ο Σύλλογος Mαγαζιών Χώρας και από τον τομέα της κρουαζιέρας.

(Visited 26 times, 1 visits today)