Τουρισμός: Σε θολό τοπίο η σεζόν του 2021

tourismos thalassa
Άκης Αξαόπουλος
23/09/2020 5:31
  •  
  •  
  •  

 

Από το δεύτερο τρίμηνο και μετά αναμένεται να υπάρξει μια σχετική κίνηση στον τουρισμό το 2021, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος στη διαδικτυακή συζήτηση του 4ου συνεδρίου του Κύκλου Ιδεών, με θέμα: «Η πανδημία και οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας – Η επόμενη μέρα», όπου συμμετείχε σε διαδικτυακό πάνελ του συνεδρίου μαζί με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον Ευάγγελο Μυτιληναίο και το Φωκίωνα Καραβία.

O κ. Ρέτσος, βέβαια, τόνισε ακόμη ο βαθμός αβεβαιότητας είναι μεγάλος και δύσκολα μπορούν να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις, καθώς η πορεία της πανδημία κινείται σε αχαρτογράφητα νερά. Ακόμη, όπως είπε και η έναρξη εμβολιασμών δεν μπορεί από μόνη της να επαναφέρει την ψυχολογία στα επίπεδα προ πανδημίας και να οδηγήσει πλήρη επανεκκίνηση στην τουριστική οικονομία. Πέρα από το υγειονομικό μέτωπο, όπου είναι άδηλες οι εξελίξεις, η εξάρτηση του τουρισμού από την αεροπορική βιομηχανία βάζει και άλλες μεταβλητές στην «εξίσωση» της επόμενης σεζόν. Όπως ανέφερε ο κ. Ρέτσος ι αεροπορικές θέσεις που θα προσφέρουν του χρόνου οι αερομεταφορείς θα είναι στην καλύτερη περίπτωση στο 60% των επιπέδων προ της κρίσης. Τούτου δοθέντος, όπως είπε Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, η χώρα μας το 2021 είναι πιθανό να φτάσει στο 50% των αφίξεων του 2019, με το 60% να είναι ένα πολύ αισιόδοξο σενάριο.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι στον τουρισμό θα δούμε χειρότερες εξελίξεις τους επόμενους 3-6 μήνες, αλλά αν αξιοποιήσουμε την ευκαιρία που παρουσιάζεται, από το Ταμείο Ανάκαμψης, η τουριστική βιομηχανία μπορεί να ανακάμψει από το 2022 και μετά.

Σε σχέση με τη φετινή σεζόν παραδέχτηκε ότι οι αρχικές προβλέψεις για έσοδα στο 25% με 30% των περυσινών (5 δισεκ.) δεν επαληθεύτηκαν. Όπως είπε, αναφερόμενος και στα πρόσφατα στοιχεία της ΤτΕ ο Ιούλιος δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, Ωστόσο κάποιες αφίξεις της τελευταίας εβδομάδα όπως π.χ. από τη Μ. Βρετανία, δεν καταγράφηκαν στην έρευνα συνόρων καθώς αυτή γίνεται κατά την έξοδο των τουριστών από τη χώρα. (Ουσιαστικά η έξοδος πολλών εξ αυτών περνά στον Αύγουστο). Έτσι δημιουργείται μια σχετική καλύτερη εικόνα στον Αύγουστο. Σύμφωνα, με τον κ Ρέτσο «θα έχουμε ένα καλύτερο Αύγουστο και κάπως ισχνό Σεπτέμβριο όπου ακόμη παρατηρείται κάποια κίνηση και μπορούμε βάσιμα λαμβάνοντας υπόψη και τα στοιχεία του επταμήνου (σ.σ. έσoδα 1,255 δισ. ευρώ σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος) επτάμηνου να υπολογίσουμε τα έσοδα για όλο το χρόνο στα 3 δισ. ευρώ.»

Είναι ξεκάθαρο, ότι υπάρχουν κάποιες θετικές ενδείξεις για την κίνηση του Αυγούστου ωστόσο το τελικό αποτέλεσμα θα φανεί σε λίγες μέρες οπότε και θα υπάρχουν κάποια δεδομένα από τον κόσμο του τουρισμού. Ενδεικτικό είναι το τι αναφέρει μιλώντας στο Reporter.gr κορυφαίος ξενοδοχειακός παράγων. «Τον Ιούλιο να τον ξεχάσουμε ήταν θολό το τοπίο.

Τον Αύγουστο κινήθηκαν από 25%-55% οι πληρότητες στα καλά ξενοδοχεία πολυτελείας με το έσοδο να είναι καλύτερο από την συγκεκριμένη αναλογία.

Την ίδια εποχή τα all inlclusve μαζικού τουρισμού, όσα ανοίξανε κινήθηκαν μάλλον με υψηλές πληρότητες. Μπορεί να έπιασαν και το 90% αλλά με τιμολόγια άγνωστο με ποσοστά άγνωστα. θα μας το δείξουν οι ισολογισμοί στο τέλος.»

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε συνέντευξη τύπου στις 10/9 της Πρωτοβουλίας των Φορέων για την προώθηση του Νοτίου Αιγαίου ως τουριστικού προορισμού εν μέσω της πανδημίας Covid-19, οι δύο εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας, Μαρία Σμιλίδου και Johanna Strand, σημείωσαν ότι η εικόνα ερήμωσης σε μεσογειακούς προορισμούς όπως η Ισπανία (Κανάρια νησιά, Βαλεαρίδες νήσοι, κτλ.) σε σύγκριση με την ομαλή -αν και με δυσκολίες- τουριστική πορεία σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα αποτυπώνει το θετικό πρόσημο για τον ελληνικό τουρισμό σε μια χρονιά που όμοια της δεν έχει προηγηθεί καθώς για πρώτη φορά επιχειρείται το άνοιγμα του τουρισμού εν μέσω πανδημίας. Για αυτούς του λόγους, τονίστηκε ότι η εκκίνηση της φετινής σεζόν πρέπει να αξιολογείται με εκκίνηση από το σημείο 0 και όχι σε σύγκριση με τα ρεκόρ των προηγούμενων ετών.

Στο πλαίσιο αυτό η αύξηση των διεθνών αφίξεων στο Νότιο Αιγαίο μεταξύ των μηνών Ιουλίου και Αυγούστου κατά 73% και αντιστοίχως κατά 69% για το νησί της Ρόδου αξιολογείται ως μια σημαντική επιτυχία, αποτέλεσμα της συλλογικής και υπεύθυνης αντιμετώπισης των τουριστικών ροών.

Στα πέντε διεθνή αεροδρόμια του Ν. Αιγαίου (Ρόδο, Κω, Μύκονο, Σαντορίνη, Κάρπαθο) αφίχθησαν κατά το δίμηνο Ιουλίου- Αυγούστου 665.238 τουρίστες ενώ κατά το ίδιο διάστημα αφίχθησαν 303.849 τουρίστες μόνο στο νησί των Ιπποτών.

Επίσης, επισημάνθηκε ότι παρά τη γενική πτώση, τα ξενοδοχεία της Ρόδου και της Κω κατέχουν την πρωτοκαθεδρία στις παγκόσμιες αναζητήσεις που κάνουν οι tour operators της γερμανικής αγοράς καθώς πέντε ξενοδοχεία της Δωδεκανήσου ανήκουν στο ΤΟΠ 10 των αναζητήσεων.

Επίσης για το 2020, η Κρήτη, που παραδοσιακά προσελκύει τη μερίδα του λέοντος των τουριστικών ροών, σύμφωνα με τον πρόεδρο των ξενοδόχων του Νομού Ηρακλείου Νίκο Χαλκιαδάκη, αναμένεται να φτάσει το 1 εκατομμύριο επισκέπτες από 1,2 εκατομμύρια που αρχικά είχε εκτιμηθεί για φέτος. Βέβαια να επισημανθεί, ότι στην αρχή της τουριστικής περιόδου υπήρξαν εκτιμήσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η Κρήτη δεν θα ξεπεράσει τις 600.000 αφίξεις συνολικά.

Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Χαλκιαδάκης, μέχρι τις ανακοινώσεις για την καραντίνα σε Άγγλους και Ολλανδούς, η Κρήτη «έτρεχε» καλύτερα από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί.

Μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου το αεροδρόμιο Ηρακλείου κατέγραψε 630.00 αφίξεις συμπλήρωσε ο κ. Χαλκιαδάκης. Για το Ρέθυμνο ωστόσο η σεζόν τελείωσε πριν καν αρχίσει σύμφωνα με τον πρόεδρο της ένωσης ξενοδόχων του νομού, Μανόλη Τσακαλάκη, κι αυτό διότι το Ρέθυμνο λόγω του ακριβότερου μεταφορικού κόστους (δεν έχει αεροδρόμιο) αλλά και των «ακριβότερων ξενοδοχειακών κλινών», δεν είχε καλές επιδόσεις. Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο τουρισμού του νομού, Πέπη Μπιρλιράκη μόλις το 50% του ξενοδοχειακού δυναμικού του Ρεθύμνου υποδέχτηκε εφέτος κόσμο δίνοντας το δικό τους αγώνα με τις πληρότητες.

Τόνισε δε, ότι υπήρξαν ξενοδοχεία που δούλεψαν με ευρωπαίους επισκέπτες και πέτυχαν υψηλές πληρότητες, φτάνοντας ακόμη και το 100%. Στο «ρελαντί» εξάλλου δούλεψε και ο νομός Χανίων με τις πληρότητες στα ανοικτά ξενοδοχεία να κυμαίνεται στο 40% περίπου κατά μέσο όρο, ενώ αν δεν υπήρχαν τα έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας ο νομός θα προσέλκυε μεγάλο αριθμό επισκεπτών και τον Σεπτέμβριο.

Στο μεταξύ σε μελέτη που δημοσιεύτηκε χτες από το Ινστιτούτο Μελετών του ΣΕΤΕ (ΙΝΣΕΤΕ) για τη συμβολή του κλάδου στην εθνική οικονομία, καταγράφεται ότι «η εμπειρία των τελευταίων δεκαετιών έχει δείξει πως ο τουρισμός είναι μια δραστηριότητα που βρίσκεται σε μακροχρόνια ανοδική τάση και ανακάμπτει από τις υφέσεις».

«Η πανδημία του κορωνοϊού, επέφερε δραστική μείωση της τουριστικής δραστηριότητας σε όλο τον κόσμο. Όπως σημειώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού εκτιμά ότι η μείωση των εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019, θα υπερβεί το 60% και ίσως πλησιάσει και το 80%. Mέσα σε αυτό το περιβάλλον, ισχυρές απώλειες κατέγραψε και ο ελληνικός τουρισμός» αναφέρεται σχετικά και τονίζεται ότι το 2019, ήταν η χρονιά που ο ελληνικός τουρισμός πέτυχε τις καλύτερες επιδόσεις που είχε ποτέ.

Πάντως τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Ιούλιο αποκαλύπτουν το μέγεθος των απωλειών μέχρι τον Ιούλιο. Έτσι, στο επτάμηνο, οι τουριστικές εισπράξεις ήταν μόλις 1,255 δισεκατομμύρια από 9,116 δισεκατομμύρια το 2019. Επίσης τα έσοδα τον Ιούλιο ήταν 577 εκατομμύρια ευρώ από 3,7 δισεκατομμύρια πέρσι.

Γιώργος Αλεξάκης

(Visited 122 times, 1 visits today)