Ξεκινά φοροκυνηγητό και στον τουρισμό

xenodoxeio
admin
20/10/2015 09:05
 
 
 

Mικτά κλιμάκια για τον έλεγχο των καταλυμάτων και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο κομμάτι της εστίασης στις τουριστικές περιοχές δρομολογεί το κυβερνητικό επιτελείο βάζοντας στο στόχαστρο τη φοροδιαφυγή στον τουρισμό.

 

Το πρόγραμμα τέθηκε σε πιλοτική εφαρμογή μέσα στον Αύγουστο – με 11.000 ελέγχους, σύμφωνα με τα στοιχεία του ίδιου του υπουργείου Τουρισμού- και πλέον φαίνεται ότι τώρα έχουν ωριμάσει οι συνθήκες ώστε να προχωρήσει η θεσμοθέτηση των μικτών κλιμακίων έως το τέλος του έτους.

Ένας ακόμη άξονας πάνω στο οποίο θα κινηθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα το υπουργείο Τουρισμού είναι και αυτός για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής των παράνομων καταλυμάτων μέσα από τις διεθνείς πλατφόρμες και τους ιδιώτες που μισθώνουν τις κατοικίες τους για τον σκοπό αυτό. Το κυβερνητικό επιτελείο κατευθύνεται προς την επιβολή φορολογίας στα εν λόγω καταλύματα, εξετάζοντας ωστόσο, σε πρώτη φάση, τις πρακτικές που ακολουθούνται και σε άλλες ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές, με τις σχετικές διατάξεις να εντά θα είναι ο πρώτος στόχος και για το λόγο αυτό

Οι στόχοι του υπουργείου

Ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, ήταν χθές κεντρικός ομιλητής στο δείπνο που παρέθεσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, κατά την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου «Τουρισμός και Ανάπτυξη», που διοργανώνεται για 14η φορά. Κηρύσσοντας την επίσημη έναρξη των εργασιών, ο Υπουργός παρουσίασε μερικές σκέψεις για «μια νέα συμφωνία για τον Τουρισμό».

Ξεκίνησε υπογραμμίζοντας ότι η οικονομία βρίσκεται σε κομβικό σημείο, μετά τη συμφωνία του καλοκαιριού που εγγυάται τη σταθεροποίησή της και στοχεύει να την επαναφέρει σε τροχιά ανάπτυξης. Βασικοί σταθμοί το επόμενο διάστημα θα είναι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης μέχρι τον Νοέμβριο, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εντός του έτους και στη συνέχεια η συμφωνία για το μακροπρόθεσμο δημόσιο χρέος και η επιστροφή στην ανάπτυξη, το β’ τρίμηνο του 2016.

Στο πλαίσιο αυτό ο κλάδος του τουρισμού συνεχίζει να στηρίζει την οικονομία, επιτυγχάνοντας φέτος, παρά τις δυσκολίες, νέο ρεκόρ στην προσέλευση επισκεπτών και την εισροή συναλλάγματος. Ο Υπουργός αναγνώρισε ότι έχουν υπάρξει διαδοχικά «κύματα» πετυχημένων πολιτικών στον κλάδο, πλην όμως υποστήριξε ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να χαραχθεί εθνική στρατηγική, υπό το πρίσμα μιας οπτικής για τον κλάδο από το μέλλον.

Τα δύο βασικότερα εργαλεία για την επίτευξη των στόχων αυτών είναι τα προγράμματα του ΕΣΠΑ και ο νέος αναπτυξιακός νόμος. Ο Υπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη δράση που παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, στα πλαίσια προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014-20, για την «ενίσχυση τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών». Ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτεί μέχρι και το 50{ebf2de1fdbfefdec110a02f4c927aa7ce558be84e5a322e6c41137cb467b3c6d} σχεδίων δαπανών έως 150.000 ευρώ, με κύριο στόχο την ενίσχυση υφιστάμενων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων του κλάδου.

Το πρόγραμμα αυτό είναι ενδεικτικό των προθέσεων της κυβέρνησης, καθώς κεντρική θέση στο σχεδιασμό θα έχουν πλέον όχι τα μεγάλα έργα αλλά η μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα. Σε αυτή θα κατευθυνθεί το 1/3 των πόρων, ενώ αντίστοιχο ποσό θα διατεθεί για έργα υποδομής και κάλυψης αναγκών των πόλεων, σε σχέση πρωτίστως με το περιβάλλον, και το υπόλοιπο θα δαπανηθεί για κοινωνικές υποδομές. Ο νέος αναπτυξιακός νόμος, από την πλευρά του, βρίσκεται ήδη εδώ και ένα μήνα σε διαβούλευση και καλείται να καλύψει το μεγάλο κενό που αφήνουν οι δύο προηγούμενοι νόμοι, με τους οποίους υπήρξαν αρκετά προβλήματα.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Υπουργός στις προσπάθειες εκσυγχρονισμού της τουριστικής νομοθεσίας, με μια πλήρη κωδικοποίηση και προσαρμογή της στις ανάγκες και τα δεδομένα της εποχής. Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα, άμεσου ενδιαφέροντος, ανέφερε τους κανόνες για τη χωροταξία και την προστασία του περιβάλλοντος. Η νομοθεσία θα πρέπει επίσης να προσαρμοστεί στις ανάγκες της εποχής και τις νέες προκλήσεις, όπως η αναδυόμενη «Οικονομία Διαμοιρασμού» στον τομέα τουριστικών καταλυμάτων. Μια μορφή τουριστικής υπηρεσίας η οποία συνδυάζει τις σύγχρονες τεχνολογίες ηλεκτρονικού εμπορίου με την παραδοσιακή προσφορά καταλύματος και κερδίζει έδαφος σε πολλές χώρες της ΕΕ (Γαλλία, Ολλανδία, Αγγλία, Ιταλία, Πορτογαλία, Γερμανία), στις ΗΠΑ, στον Καναδά κ.α. Ζητούμενο είναι η ενσωμάτωση στην τουριστική αγορά, με προάσπιση της ορθής λειτουργίας του ανταγωνισμού και του οικονομικού οφέλους του Δημοσίου.

Από την πλευρά της, η αν. υπουργός Τουρισμού κ. Έλενα Κουντουρά επανέλαβε χθές στο ετήσιο συνέδριο του ΣΕΤΕ τον στόχο για επιμήκυνση της σεζόν, αναφέροντας το παράδειγμα της TUI και άλλων μικρότερων tour operators που έχουν αυξήσει τη σεζόν από τις 180 ημέρες στις 220 και πλέον ημέρες. Ακόμη και από αγορές, οι οποίες έχουν κινηθεί εφέτος πτωτικά όπως η Ρωσία «υπάρχουν charters που συνεχίζουν αυτή την περίοδο τις πτήσεις τους μέσα στον Οκτώβριο και το Νοέμβριο», ανέφερε ως παράδειγμα η κ. Κουντουρά, προσθέτοντας ότι «οι πρώτες ενδείξεις για τη σεζόν του 2016 είναι αυξητικές αν ληφθεί υπόψη ότι ήδη δεσμεύεται μεγαλύτερος αριθμός θέσεων».

Η υπουργός Τουρισμού επανέλαβε χθές και την ανάγκη για στήριξη της επιχειρηματικότητας, είτε πρόκειται για μεγάλες, είτε για μικρότερες επενδύσεις: «Ξεμπλοκάραμε και δρομολογήσαμε επενδύσεις που όταν ολοκληρωθούν θα είναι έως 5 δισ. ευρώ», ανέφερε η κ. Κουντουρά.

Επιπλέον το υπουργείο Τουρισμού θα θεσμοθετήσει κριτήρια και προδιαγραφές για ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού μέσα στο υπουργείο, ενώ στο κομμάτι της τουριστικής εκπαίδευσης «θα θεσμοθετήσουμε ένα οργανωμένο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο αυτή την στιγμή λείπει».

 

Πηγή: newmoney.gr

 
 
(Visited 11 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*