Ο πρώτος Οργανισμός Διαχείρισης Προορισμού στην Ελλάδα ιδρύεται για τον προορισμό της Σαντορίνης

Newsroom
16/06/2020 11:21
  •  
  •  
  •  

 

Από το νησί της Σαντορίνης, όπου βρισκόταν για το «άνοιγμα» του ελληνικού τουρισμού, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος ανήγγειλε – παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη – την ίδρυση του πρώτου DMO (Οργανισμού Διαχείρισης Προορισμού) της χώρας.

Προλογίζοντας τη συζήτηση του Πρωθυπουργού με τοπικούς φορείς το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου, ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε τη δημιουργία DMO για το νησί της Σαντορίνης, στη βάση της μελέτης που το Υπουργείο Τουρισμού έχει εκτελέσει, με ιδρυτικούς φορείς την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμο Σαντορίνης, την Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης, τον Εμπορικό Σύλλογο και την Ένωση Λεμβούχων του νησιού.

Ο Περιφερειάρχης μαζί με τον Δήμαρχο Αντώνη Σιγάλα, τον Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Αντώνη Ηλιόπουλο, τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Νίκο Νομικό και τον Πρόεδρο της Ένωσης Λεμβούχων Νίκο Κανακάρη θα παρουσιάσουν το επόμενο διάστημα το καταστατικό, την δομή και το σχέδιο του νέου οργανισμού.

Κινητήριος μοχλός για την απόφαση ίδρυσής του υπήρξε η επιλογή θωράκισης του Τουρισμού των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, μέσα από την εκ βάθρων αλλαγή και τον εκσυγχρονισμό της οργανωτικής δομής του τουριστικού προϊόντος και της διαχείρισης του κάθε τουριστικού προορισμού, με τη χρήση ευέλικτων, τεχνοκρατικών αλλά ταυτόχρονα και πολυσυλλεκτικών δομών, ικανών αφενός να αντικατοπτρίζουν την πολυσύνθετη φύση του τουριστικού προϊόντος (δηλαδή της εμπειρίας που βιώνει ο επισκέπτης) κι αφετέρου να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις διαρκείς αλλαγές της συμπεριφοράς των καταναλωτών και της ζήτησης.

Οργανισμοί Διαχείρισης Προορισμού: Μια επιτυχημένη και διαδομένη δομή

Οι Οργανισμοί Διαχείρισης Προορισμού αποτελούν διεθνώς μια επιτυχημένη και διαδομένη δομή, που μεταξύ άλλων λειτουργιών, διαχειρίζεται το σύνολο της εμπειρίας που βιώνει ο επισκέπτης σε έναν προορισμό. Η δομή αυτή λειτουργεί αυστηρά τεχνοκρατικά με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, απαρτίζεται από όλους όσοι διαμορφώνουν το τουριστικό προϊόν (ιδιώτες αλλά και δημόσιους φορείς), είναι ευέλικτη στις αποφάσεις, διαχειρίζεται το προϊόν και όχι απλά το προβάλλει, παρακολουθεί συστηματικά με νέα σύγχρονα εργαλεία τις αλλαγές στις τάσεις της αγοράς, τις γεωγραφικές αγορές, τον ανταγωνισμό και τις καλές διεθνώς πρακτικές. Έχει μορφή που της δίνει τη δυνατότητα να έχει έσοδα και να μπορεί να αντλεί πόρους και τεχνογνωσία από Ευρωπαϊκά προγράμματα.

Για την απόφαση ίδρυσης του πρώτου Οργανισμού Διαχείρισης Προορισμού της Ελλάδας που αφορά το εμβληματικό νησί της Σαντορίνης, ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε: «Η κρίση που βιώνει φέτος η ελληνική τουριστική βιομηχανία, και ως αποτέλεσμα και η ελληνική οικονομία, πρέπει όχι μόνο να μας κάνει πιο δυνατούς, αλλά να αποτελέσει καταλύτη αλλαγών που θα θωρακίσουν τα θεμέλια του ελληνικού τουρισμού. Αλλαγών που θα μας βοηθήσουν όχι απλά να αντιμετωπίσουμε την υφιστάμενη, λόγω Covid-19, κρίσης, αλλά που θα μας δώσουν τα εφόδια να αντιμετωπίσουμε και τις επόμενες κρίσεις, που σίγουρα θα έρθουν. Αποτελεί μέγιστη ευθύνη μας να θωρακίσουμε, όσο είναι τεχνικά εφικτό, τον πυλώνα που στηρίζει την οικονομία των νησιών μας».

(Visited 83 times, 1 visits today)