Στο 4ο Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού ο Έπαρχος Νάξου Γιάννης Μαργαρίτης

Newsroom
29/04/2020 4:28
  •  
  •  
  •  

 

Με την αγωνία όλων στραμμένη στην επόμενη μέρα και την επανεκκίνηση του Τουρισμού, πραγματοποιήθηκε χθες η 4η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού μεταξύ της ηγεσίας του Υπουργείου Τουρισμού, του Υπουργού Χάρη Θεοχάρη και του Υφυπουργού Μάνου Κόνσολα με τους Εντεταλμένους Συμβούλους Τουρισμού από τις 13 Περιφέρειες της χώρας.

Την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου εκπροσώπησαν ο Γ. Μαργαρίτης, Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού Κυκλάδων και ο Κ. Χρυσοχοΐδης, Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού Δωδεκανήσου.

Προκειμένου να υπάρξει συντονισμός δράσεων και πρωτοβουλιών, τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου ενημέρωσαν το Υπουργείο για τα ειδικά θέματα κάθε Περιφέρειας και ο Υπουργός Τουρισμού τους ενημέρωσε, από την πλευρά του, για τις πρόσφατες εξελίξεις και τη συμμετοχή του στις Συνεδριάσεις της Ειδικής Επιτροπής Κρίσης Κορωνοϊού του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού και της Συνεδρίασης των Υπουργών Τουρισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σχετικά με το συντονισμό των επόμενων δράσεων, οι κ.κ. Μαργαρίτης και Χρυσοχοΐδης έθεσαν μία σειρά σημαντικών ζητημάτων για την ασφαλή μετάβαση στην επόμενη κατάσταση και το άνοιγμα των εποχικών καταλυμάτων και επιχειρήσεων το ταχύτερο δυνατό, πάντοτε σύμφωνα με τις οδηγίες της επιστημονικής κοινότητας.

Σε αυτή τη βάση, προϋπόθεση για να επαναλειτουργήσει ο Τουρισμός, παράλληλα με την εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής προφύλαξης των κατοίκων και των επισκεπτών, συνιστά η εκπόνηση υγειονομικών πρωτοκόλλων τόσο για τη λειτουργία όλων των τουριστικών επιχειρήσεων, όσο και των μέσων μεταφοράς προς τους τουριστικούς προορισμούς.

Να προσδιοριστούν άμεσα τα πρωτόκολλα που θα πρέπει να τηρηθούν από τη στιγμή της άφιξης των επισκεπτών

Συγκεκριμένα, οι δύο Εντεταλμένοι Σύμβουλοι ζήτησαν να προσδιορισθούν άμεσα τα Πρωτόκολλα που θα πρέπει να τηρηθούν από τη στιγμή της άφιξης των επισκεπτών στα αεροδρόμια και τα λιμάνια, κατά την οδική μεταφορά από και προς τα ξενοδοχεία της διαμονής στα πάσης φύσεως καταλύματα καθώς και για τη λειτουργία του κλάδου της εστίασης, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη της τουριστικής δραστηριότητας. Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησαν να προηγηθεί η χώρα μας στον καθορισμό Πρωτοκόλλου εσωτερικών και διεθνών αερομεταφορών.

Επίσης, αντιλαμβανόμενοι το γεγονός ότι κάθε χώρα βρίσκεται σε διαφορετική χρονική φάση ως προς την εξάπλωση του ιού και την πορεία της πανδημίας, πρότειναν στο Υπουργείο Τουρισμού να αναλάβει πρωτοβουλία σύναψης διμερών διακρατικών συμφωνιών με κάθε χώρα ξεχωριστά για τη μετακίνηση πολιτών προς την Ελλάδα.

Επαναφορά των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α.

Κυρίαρχο ζήτημα που επανέλαβαν εμφατικά είναι το αίτημα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α., ενώ ιδιαίτερα κρίσιμο θέμα για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αποτελεί και η στήριξη των εργαζομένων όλων των τουριστικών επιχειρήσεων και των επιχειρηματιών του κλάδου για όσο διάστημα κριθεί αναγκαίο.

Επιπλέον, σε επίπεδο οικονομικό και φορολογικό, υποστήριξαν την ενίσχυση όλων των τουριστικών επιχειρήσεων με μέτρα παροχής ρευστότητας και φορολογικά κίνητρα, με οριζόντιες απαλλαγές και χωρίς τραπεζικά κριτήρια. Συγκεκριμένα, υποστήριξαν την αύξηση τόσο του de minimis όσο και του ύψους των εγγυήσεων από πλευράς του Δημοσίου, ώστε να ενταχθούν στη νέα χρηματοδοτική στήριξη περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Τέλος, με προτεραιότητα την επιτυχημένη επανατοποθέτηση του Τουρισμού της Ελλάδας και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην όποια νέα κανονικότητα διαμορφώνεται από την πανδημία, επανέλαβαν την πρόθεση της Περιφέρειας να στηρίξει και χρηματοδοτικά την προβολή της Ελλάδας και των νησιών των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού, τον ΕΟΤ, την Marketing Greece και βέβαια σε συνεννόηση επί τη βάση του εθνικού σχεδίου ως προς τα κεντρικά θέματα και μηνύματα της καμπάνιας αλλά και τις αγορές-στόχους που η παγκόσμια υγειονομική κρίση διαμορφώνει.

(Visited 105 times, 1 visits today)
Error: GraphComment couldn't be load because your settings are invalid. Please visit your admin panel and go to the GraphComment section and enter a valid website URL/ID.