Guardian: «Αν θέλετε να βοηθήσετε την Ελλάδα, ταξιδέψτε σ’ αυτήν»

admin
08/07/2015 18:01
 
 
 

Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Guardian καλεί τους ξένους να επισκεφτούν την χώρα μας αν θέλουν να δείξουν την αλληλεγγύη τους στους Έλληνες.

 

«Αν θέλετε να βοηθήσετε την Ελλάδα, ταξιδέψτε σ’ αυτήν» είναι το σύνθημα του δημοσιογράφου Αλέξη Ανδρέου, στον Guardian. To κείμενο παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς δίνει μια διαφορετική οπτική της ελληνικής κρίσης. Και προσφέρει ιδέες και πρακτικές λύσεις σε όσους αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους για να σταθούν δίπλα στην χώρα μας αυτή την δύσκολη στιγμή και θέλουν να δείξουν την αλληλεγγύη τους στον Ελληνικό λαό.

Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος «είναι εξαιρετικά δυσάρεστο να υπάρχουν τόσοι άνθρωποι εκεί έξω που νομίζουν ότι οι Έλληνες έχουν αρπάξει τρισεκατομμύρια ευρώ, και δεν θέλουν να τα επιστρέψουν επειδή έχουν μια αριστερή κυβέρνηση. Όμως στην δεύτερη ερώτηση «πώς θα μπορούσα να βοηθήσω;», η απάντηση που υπάρχει είναι μία: «Επισκεφτείτε την Ελλάδα». Όλα όσα γνωρίζετε για την χώρα είναι εκεί, ο καιρός, τα μνημεία, οι ακτές, το φαγητό. Ενώ και οι τιμές είναι χαμηλότερες από πριν. Στην πράξη, η επίσκεψη στην Ελλάδα αυτή την στιγμή είναι μία κατάσταση που όλοι κερδίζουν» γράφει απευθυνόμενος στους Άγγλους αναγνώστες ο δημοσιογράφος του Guardian.

Και συνεχίζει αναφέροντας τα πλεονεκτήματα του ταξιδιού στην χώρα μας: «Οι άνθρωποι είναι πιο ανοιχτοί και πιο φιλόξενοι από ποτέ. Η αντίδραση στην κρίση έφερε ένα μεγαλύτερο χαμόγελο στα χείλη. Δεν υπάρχει εγκληματικότητα, εκτός ίσως από ελάχιστες περιοχές στο κέντρο της Αθήνας, και αυτή είναι ελεγχόμενη. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να πάρετε μερικά ευρώ παραπάνω μαζί σας (και ίσως μερικές λίρες). Με αυτόν τον τρόπο κάνετε ενέσεις ρευστότητας στην χώρα μου. Χρειαζόμαστε τα μετρητά αυτή την στιγμή. Κλείστε τις πτήσεις σας με ελληνικές εταιρίες. Αν θέλετε να βοηθήσετε ακόμα περισσότερο, μην κάνετε τις κρατήσεις σας μέσω πιστωτικών καρτών. Αλλά πληρώστε με μετρητά μόλις φθάσετε εκεί. Οι τιμές είναι πλέον χαμηλότερες απ’ ότι ήταν συνήθως αυτή την εποχή στην Ελλάδα. Οι κάρτες σας θα λειτουργούν παντού στην χώρα, όμως τα μετρητά είναι καλύτερα, καθώς οι άνθρωποι στην Ελλάδα έχουν δυσκολίες στην πρόσβαση των λογαριασμών τους» παρατηρεί ο δημοσιογράφος της αγγλικής εφημερίδας. 

Και συνεχίζει στον ίδιο πνεύμα: «Προσπαθήστε να μοιράσετε την αλληλεγγύη σας. Αντί να πάτε μόνο στους πιο δημοφιλείς προορισμούς, ψάξτε τα μικρότερα νησιά, ή ακόμα προορισμούς στην Πελοπόννησο, την Μακεδονία, την Θεσσαλία. Υπάρχουν απίστευτες παραλίες εκεί (και μάλιστα πολύ πιο ήσυχες), και μερικά από τα πιο σημαντικά τουριστικά και ιστορικά αξιοθέατα της χώρας, όπως η Αρχαία Ολυμπία, η Επίδαυρος, οι Δελφοί κ.λπ. Ακόμα πιο σημαντικό: ξοδέψτε τα χρήματά σας σε μικρές τοπικές εταιρίες, και όχι σε πολυεθνικές. Ο τουρισμός σας είναι ένας τρόπος αντίστασης. Έχετε την μοναδική ευκαιρία  στη ζωή σας να βοηθήσετε ένα έθνος που έχει γονατίσει από τις απαιτήσεις των διεθνών οικονομικών συμφερόντων» εξηγεί πολύ πειστικά ο δημοσιογράφος του Guardian.

Kαι καταλήγει στο ιδιαίτερα ενδιαφέρον κείμενό του: «Οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα υποφέρουν από τις απαγορεύσεις στην διακίνηση κεφαλαίων στο εξωτερικό. Και αυτό δημιουργεί προβλήματα σε πολλούς που κατοικούν στο εξωτερικό, φοιτητές, εργαζόμενους, εταιρίες που κινούνται στον χώρο του Internet. Aυτό που  μπορείτε να κάνετε είναι να βρείτε φίλους και γνωστούς στην Ελλάδα, ακόμα και όσους μπορούν με κάποιον τρόπο να συνδέονται με την Ελλάδα. Μπορεί να υπάρχει ένας τρόπος να τους βοηθήσετε, να μοιραστείτε κάποια έξοδα μαζί τους μέσω του Διαδικτύου. Για παράδειγμα, οι ξένοι που χρειάζεται να στέλνουν χρήματα στην Ελλάδα μπορούν μέσω συνεννοήσεων από τα social media να έρθουν σε επαφή με Έλληνες που χρειάζεται να στείλουν χρήματα στο εξωτερικό. Λύσεις υπάρχουν. Και μαζί μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτό το εμπόδιο. Μαζί μπορούμε να αποδείξουμε ότι η αλληλεγγύη και η δημοκρατία δεν έχουν ξεθυμάνει ως έννοιες, αλλά είναι πολύ ισχυρές μέσα στις καρδιές του ανθρώπων» καταλήγει ο Έλληνας δημοσιογράφος του Guardian. 

 

Πηγή: protothema.gr

 

(Visited 25 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*