Διευκρινήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων «ΚΥΚΛΟΣ», προς τους επιχειρηματίες ενοικιαζομένων δωματίων

 
 
 

Η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπογράφηκε από ΣΕΤΚΕ και ΠΟΕΕΤ στις 8/2/2019, δεν αφορά τις επιχειρήσεις μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων που είναι μέλη της «Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων ΚΥΚΛΟΣ».

Όπως είναι γνωστό, οι Συλλογικές Συμβάσεις δεσμεύουν κατ’ αρχήν μόνον τους εργοδότες και μισθωτούς που είναι μέλη των συνδικαλιστικών Οργανώσεων οι οποίες έχουν συμβληθεί για την σύναψη της σχετικής ΣΣΕ (άρθρο 8 του Ν. 1876/90). Για την δέσμευση απαιτείται να είναι μέλος και ο εργοδότης και ο μισθωτός.

Άρα η ΣΣΕ μεταξύ ΣΕΤΚΕ και ΠΟΕΕΤ, δεν αφορά επιχειρήσεις ενοικιαζομένων δωματίων που δεν είναι μέλη Συλλόγων – Ομοσπονδιών της ΣΕΤΚΕ.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων «ΚΥΚΛΟΣ», δεν ανήκει στη ΣΕΤΚΕ και τα μέλη της δεν δεσμεύονται από τη συγκεκριμένη ΣΣΕ, που αυξάνει το μισθολογικό κόστος μέχρι και 70%.

Παράδειγμα 1: Έστω ότι μια επιχείρηση ενοικιαζομένων δωματίων προσλαμβάνει εποχιακή ρεσεψιονιστ, με 10ετή προϋπηρεσία, απόφοιτο Τουριστική σχολής και παντρεμένη.
Αν ο επιχειρηματίας είναι μέλος Συλλόγου που ανήκει σε Ομοσπονδία της ΣΕΤΚΕ, τότε ο ελάχιστος μηνιαίος μισθός που πρέπει να καταβάλλει, είναι 1.100 €, συν ειδικές επιβαρυντικές δεσμεύσεις επαναπρόσληψης – απόλυσης – αποζημίωσης δώρων Χριστουγέννων & Πάσχα, συν τις ανάλογες εργοδοτικές εισφορές.
Αν ο επιχειρηματίας ΔΕΝ είναι μέλος Συλλόγου που ανήκει σε Ομοσπονδία της ΣΕΤΚΕ, τότε ο ελάχιστος μηνιαίος μισθός που πρέπει να καταβάλλει, είναι 650 €, χωρίς ειδικές επιβαρυντικές δεσμεύσεις επαναπρόσληψης – απόλυσης – αποζημίωσης δώρων Χριστουγέννων & Πάσχα, συν τις αναλογικά μικρότερες εργοδοτικές εισφορές.
Παράδειγμα 2: Για περίπτωση πρόσληψης καθαρίστριας με 10 χρόνια προϋπηρεσίας, είναι αντίστοιχα 1.006 € αν ο επιχειρηματίας είναι μέλος Συλλόγου που ανήκει σε Ομοσπονδία της ΣΕΤΚΕ, ενώ 650 € αν δεν είναι μέλος Συλλόγου που ανήκει σε Ομοσπονδία της ΣΕΤΚΕ.

(Visited 115 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*