Βαγγέλης Κατσαράς: Αισιόδοξα τα μηνύματα για τον τουρισμό το 2019 στη Νάξο

 
 
 

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα για τον τουρισμό στη Νάξο το καλοκαίρι του 2019 αφού οι προκρατήσεις στα ξενοδοχεία του νησιού είναι ιδιαίτερα αυξημένες.

Μάλιστα όπως δείχνουν τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία η τουριστική περίοδος θα ανοίξει από νωρίς (το Πάσχα) και θα συνεχιστεί το Μάιο και το καλοκαίρι.

Όπως δήλωσε μιλώντας στο naxostimes.gr ο πρόεδρος των ξενοδόχων Βαγγέλης Κατσαράς, οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία του νησιού έχουν ξεκινήσει πριν ακόμα μπει ο νέος χρόνος, δηλαδή από το Δεκέμβρη του 2018 και ήδη κυμαίνονται σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα.

Σύμφωνα με τον κ. Κατσαρά, η πλειοψηφία των κρατήσεων –μέχρι αυτή την ώρα- είναι από ξένους τουρίστες κυρίως, Σκανδιναβούς, Αμερικάνους, Αυστραλούς και Καναδούς.

Μάλιστα όπως φαίνεται οι πρώτοι τουρίστες θα καταφτάσουν στο νησί από το Πάσχα (που φέτος πέφτει 28 Απριλίου) και όπως όλα δείχνουν και ο Μάιος θα είναι κι εφέτος ένας καλός τουριστικά μήνας.
«Οι κρατήσεις πάνε πολύ καλά. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση όσο για το Πάσχα και το Μάιο όσο και για το καλοκαίρι φυσικά. Τα δωμάτια κλείνονται καθημερινά από ξένους τουρίστες κυρίως Σκανδιναβούς αλλά και Αμερικανούς, Καναδούς και Αυστραλούς, μια αγορά που άνοιξε το καλοκαίρι του 2018 και όπως όλα δείχνουν θα συνεχίσουν να επισκέπτονται το νησί και το καλοκαίρι του 2019» σημείωσε ο κ. Κατσαράς.

katsaras pita 5

Σε ότι αφορά τους Έλληνες τουρίστες όπως σημείωσε είναι πάντα «της τελευταίας στιγμής» οπότε δεν κάνουν προκρατήσεις. «Οι περισσότεροι Έλληνες δεν γνωρίζουν πότε θα πάρουν την άδεια τους για να προγραμματίσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές, κάτι που δεν θα έπρεπε να συμβαίνει αφού θα μπορούσαν να πάρουν και καλύτερη τιμή, μια έκπτωση 10% ή και παραπάνω. Όπως και να ‘ναι με τον Έλληνα τους καλοκαιρινούς μήνες θα υπάρχει πληρότητα που θεωρώ θα είναι στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα, συνυπολογίζοντας βέβαια και τα νέα καταλύματα που έχουν υπάρχουν στο νησί» τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων.

Σε ότι αφορά τις τιμές των καταλυμάτων, σύμφωνα με τον κ. Κατσαρά «η Νάξος κρατάει» και έχει συγκαταβατικές τιμές σε σχέση με άλλα νησιά όπως η Μύκονος ή η Σαντορίνη. Επίσης όπως πρόσθεσε σε πολλές περιπτώσεις δίνονται προσφορές και εκπτώσεις.

airbnb

«Υπάρχει θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού» σημείωσε για τα airbnb ο κ. Κατσαράς, ο οποίος εξήγησε ότι ενώ βοηθάει στην υψηλή σεζόν, που τα πλοία φέρνουν πολύ κόσμο στο νησί, στη «χαμηλή» περίοδο κάνουν ζημιά στα ξενοδοχεία. Μάλιστα όπως σημείωσε η Ένωση Ξενοδόχων Νάξου θα διαμαρτυρηθεί με έγγραφο της στους αρμόδιους φορείς.

«Είναι ένα θέμα που θα πρέπει να λυθεί από την πολιτεία. Πρέπει να βρεθεί μια λύση γιατί δεν μπορεί ένας ξενοδόχος να φορολογείται με 40% και τα airbnb 12-15%. Κανονικά για τα airbnb θα έπρεπε ο πελάτης να παίρνει το κλειδί του σπιτιού και μετά να το παραδίδει, χωρίς service, χωρίς transfer, χωρίς πρωινό ή οποιαδήποτε άλλη παροχή. Έχουμε φτάσει σε σημείο τα airbnb να τα κάνουν όλα! Αν λοιπόν ο τουρίστας βρίσκει όλες τις παροχές ενός ξενοδοχείου σε ένα airbnb το οποίο κοστίζει φθηνότερα, αυτό θα επιλέξει… Άρα λοιπόν κάτι θα πρέπει να αλλάξει. Ή να μπουν στο ίδιο φορολογικό καθεστώς με εμάς ή να μην έχουν παροχές. Να δουλεύουμε όλοι εξίσου και όχι ο ένας εις βάρος του άλλου» σημείωσε ο πρόεδρος Ξενοδόχων Νάξου.

Στη Νάξο, σύμφωνα με τον κ. Κατσαρά, υπάρχουν σήμερα περίπου 1300 airbnb και εφέτος αναμένεται να είναι ακόμα περισσότερα. Μάλιστα στο νησί έχει δημιουργηθεί πρόβλημα (όπως στη Μύκονο και τη Σαντορίνη) σχετικά με τις ενοικιάσεις σπιτιών για μόνιμη κατοικία.

Υποδομές

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Νάξου αναφέρθηκε επίσης και στην έλλειψη υποδομών στο νησί αλλά και σε θέματα καθημερινότητας που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν.
«Είμαστε τυχεροί που είμαστε ανάμεσα σε Μύκονο και Σαντορίνη και μπορούμε μέσω των αεροδρομίων τους να είμαστε ένας ενδιάμεσος προορισμός» τόνισε και πρόσθεσε ότι θα πρέπει άμεσα οι αρμόδιοι θα πρέπει να προχωρήσουν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες τόσο για το νέο λιμάνι όσο και για μεγάλο αεροδρόμιο.

«Πρέπει άμεσα να προχωρήσει η χωροθέτηση του νέου λιμανιού και να αποφασίσουμε τι θέλουμε για το υπάρχον λιμάνι. Κρουαζιερόπλοια; Γιοτ; Παρά τις μεγάλες προσπάθειες που γίνονται κάθε καλοκαίρι από τις αρχές, επικρατεί κομφούζιο γιατί πλέον ο κόσμος που δέχεται το νησί είναι πολλαπλάσιος. Το λιμάνι πρέπει να φύγει από εκεί. Επίσης, θα πρέπει να βρεθεί λύση και με το αεροδρόμιο. Η επέκταση δε θα λύσει τα προβλήματα, απλά θα έρθουν λίγο μεγαλύτερα αεροπλάνα» σημείωσε.

Ο κ. Κατσαράς αναφέρθηκε ακόμα και σε θέματα της καθημερινότητας όπως το κυκλοφοριακό και η καθαριότητα.
«Μακάρι να υπήρχε η υποδομή και η πόλη να ήταν κλειστή… Έχουμε ήδη μιλήσει με το νέο διοικητή του ΑΤ Νάξου και θα θέλαμε μια συνάντηση με όλους τους αρμόδιους φορείς (δήμο και Λιμεναρχείο) προκειμένου να δούμε το θέμα του κυκλοφοριακού και να μην τρέχουμε πάλι τελευταία στιγμή. Καθαριότητα και κυκλοφοριακό είναι βασικά στοιχεία για να είναι η Νάξος ψηλά και θα πρέπει να τα προσέξουμε ιδιαίτερα. Τι καλύτερο από το να έρθει ο επισκέπτης μας και να είναι καθαρά και να μπορεί εύκολα να κυκλοφορήσει στο νησί και στην πόλη» υπογράμμισε.

(Visited 91 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*