Ο Δήμαρχος Αμοργού Λευτέρης Καραΐσκος στο naxostimes.gr: «Εδώ τα μέτρα τηρούνται πιο ευλαβικά από ό,τι στα αστικά κέντρα»

Newsroom
13/01/2021 11:12
 
 
 

Χωρίς ούτε ένα κρούσμα από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, η Αμοργός φαίνεται να κερδίζει το «στοίχημα» του κορωνοϊού, χάρη στις συντονισμένες ενέργειες του Δήμου και των τοπικών φορέων, στην συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, το Υπουργείο Υγείας, την Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας και την Περιφέρεια και κυρίως στη συμμόρφωση και την ευλαβική τήρηση των μέτρων από τους κατοίκους του νησιού.

Μιλώντας στο naxostimes.gr, ο Δήμαρχος Λευτέρης Καραΐσκου τόνισε, μεταξύ άλλων ότι η υγειονομική ασφάλεια του νησιού πρέπει να διαφυλαχθεί «ως κόρη οφθαλμού», δεδομένου ότι δεν διαθέτει κατάλληλες υποδομές νοσηλείας, γι’ αυτό και έχει ζητηθεί από την Πολιτεία η επιβολή αυστηρών μέτρων για τις μετακινήσεις προς το νησί, εκτιμώντας παράλληλα ότι αυτό θα συνδυαστεί και με την μερική άρση των περιορισμών τοπικά.

Όσον αφορά στην τοπική ανάπτυξη, παρά τη δύσκολη συγκυρία, στην Αμοργό υλοποιούνται με ικανοποιητικό ρυθμό πολύ σημαντικά έργα, ενώ έχει ξεκινήσει δυναμικά και η τουριστική προβολή του νησιού, με «όπλα» – για την προσέγγιση των επισκεπτών της μετά-covid εποχής – την αυθεντικότητά του αλλά και την πολύ καλή διαχείριση της πανδημίας.

«Είναι ξεκάθαρο πως η ποιοτική, οικονομική ανάπτυξη της Αμοργού περνά μέσα από τον τουρισμό. Όραμα μας είναι να γίνει η Αμοργός προορισμός για όλο το χρόνο» δήλωσε σχετικά ο κ. Καραΐσκος.

 

Naxostimes: Η Αμοργός συγκαταλέγεται στα “covid-free”νησιά, μιας κι από τον περασμένο Μάρτιο – ευτυχώς – δεν έχει καταγράψει ούτε ένα κρούσμα κορωνοϊού. Σε ποιες ενέργειες προβήκατε, ως Δήμος, από τότε μέχρι σήμερα προκειμένου να προφυλάξετε το νησί;

Λ.Κ.: Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας ο Δήμος Αμοργού, μέσα από την Πολιτική του Προστασία και σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας, το προσωπικό του Λιμενικού και του Αστυνομικού Σταθμού, το προσωπικό του Δήμου και εθελοντικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στο νησί, ανέλαβε πρωτοβουλία για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων στην σωστή τήρηση των μέτρων προστασίας και ασφάλειας, ενώ παράλληλα προέβη στην προμήθεια αναγκαίου εξοπλισμού, μέσω και υπηρεσιών για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Ο κόσμος ανταποκρίθηκε στην τήρηση των μέτρων, στην μείωση των μετακινήσεων και στην εφαρμογή των πρωτοκόλλων για την επανεκκίνηση της οικονομίας το καλοκαίρι. Τον Αύγουστο που είχαμε αυξημένη κίνηση στο νησί πήραμε πρόσθετα μέτρα, όπως την απαγόρευση της ζωντανής μουσικής και της επέκτασης του ωραρίου στα καταστήματα εστίασης προς αποφυγή των συναθροίσεων.

 

Naxostimes: Είστε ικανοποιημένος από τη συνεργασία σας με τους κεντρικούς αρμόδιους φορείς για την διαχείριση της πανδημίας και ποια είναι η ανταπόκριση των Αμοργιανών στα μέτρα που έχουν παρθεί;

Λ.Κ.: Όπως σας είπα, οι κάτοικοι αλλά και οι επισκέπτες του νησιού ανταποκρίθηκαν σε μεγάλο βαθμό και συμμορφώθηκαν στους περιορισμούς. Πολύ σημαντικό ρόλο στον περιορισμό της διάδοσης της πανδημίας στα νησιά έπαιξε και η τήρηση των μέτρων προστασίας από την ακτοπλοΐα.
Με την Πολιτεία υπήρχε καλή συνεργασία και με τον ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Υγείας και την Πολιτική Προστασία. Σε επίπεδο εξοπλισμού και υγειονομικής εκπαίδευσης ανταποκρίθηκαν ικανοποιητικά και μας έδωσαν κι εμάς την δυνατότητα να εκκινήσουμε τουριστικά Ιούλιο και Αύγουστο.
Η Περιφέρεια έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην υγειονομική θωράκιση του Νότιου Αιγαίου, όπως με την προμήθεια των κλωβών αρνητικής πίεσης και πρόσφατα μας προμήθευσε με rapid tests για μαζικότερο προληπτικό έλεγχο στο νησί.

 

Naxostimes: Ούτως ή άλλως, η Αμοργός, όπως κι άλλα νησιά των Κυκλάδων, τον χειμώνα βρίσκεται σε μια ιδιότυπη κατάσταση «καραντίνας». Ωστόσο, πώς βιώνετε εσείς οι Αμοργιανοί την καραντίνα λόγω κορωνοϊού;

Λ.Κ.: Η αλήθεια είναι ότι αισθανόμαστε πολύ περίεργα όταν δεν έχουμε κανένα κρούσμα στο νησί και τα παιδιά μας να μην μπορούν να πάνε στο σχολείο για τα μαθήματά τους ή το παραδοσιακό καφενείο που δίνει ζωή στους 5 παππούδες του ενός χωριού να είναι κλειστό.
Οι περιορισμοί ισχύουν και εδώ τα μέτρα τηρούνται πολύ πιο ευλαβικά από ό,τι στα αστικά κέντρα, όπως διαπίστωσα σε μια πρόσφατη μετακίνηση μου στην Αθήνα. Προκειμένου όμως να γίνει μερική άρση των περιορισμών τοπικά, ζητήσαμε από την Πολιτεία να επιβάλει αυστηρά μέτρα για τις μετακινήσεις προς το νησί, με διπλό τεστ covid και τριήμερη καραντίνα. Ακόμα δεν έχουν θεσμοθετηθεί οι προτάσεις μας, αλλά εκτιμώ ότι η επόμενη φάση θα είναι να πάμε σε τοπικά μέτρα αντί για οριζόντια και εκεί θα συνυπολογιστούν.

 

Naxostimes: Σε περίπτωση που υπάρξει κρούσμα (κάτι που φυσικά απευχόμαστε), κατά πόσο το Κέντρο Υγείας Αμοργού είναι έτοιμο να το διαχειριστεί, τουλάχιστον μέχρι να μεταφερθεί σε νοσοκομείο αναφοράς;

Λ.Κ.: Το Κέντρο Υγείας Αμοργού διαθέτει πλήρως εκπαιδευμένο προσωπικό για τον εντοπισμό και την διαχείριση κρούσματος και υπάρχουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα για την διαχείριση τους και την προώθηση τους αναλόγως την περίπτωση.
Εδώ δεν υπάρχουν κατάλληλες υποδομές νοσηλείας. Ο μόνος αστάθμητος παράγοντας είναι ο καιρός σε περίπτωση που απαιτηθεί διακομιδή. Και αυτός είναι ακόμα ένας λόγος που ζητάμε από την Πολιτική Προστασία πρόσθετα μέτρα ασφάλειας στους μετακινούμενους προς το νησί.

 

Naxostimes: Οι κάτοικοι της Αμοργού προτίθενται να εμβολιαστούν; Πότε αναμένεται η άφιξη των εμβολίων στο νησί;

Λ.Κ.: Το Κέντρο Υγείας θα λειτουργήσει ως εμβολιαστικό κέντρο. Έχουμε παραλάβει την ψυκτική μονάδα και μέχρι τις 20 Ιανουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των υγειονομικών.
Ο κόσμος εδώ έχει τους προβληματισμούς που έχει και η υπόλοιπη χώρα. Πιστεύω ότι με την πορεία των εμβολιασμών θα απαντηθούν όλα τα ερωτηματικά.

 

Naxostimes: Η ζωή, βέβαια, δεν σταματά λόγω του κορωνοϊού. Υπάρχουν σημαντικά έργα ή βελτιώσεις που έχετε προγραμματίσει ως Δήμος για το 2021 και πρόκειται να υλοποιηθούν προκειμένου να βελτιωθεί η καθημερινότητα των κατοίκων του νησιού σας;

Λ.Κ.: Η πανδημία έχει δημιουργήσει αρκετές καθυστερήσεις στην υλοποίηση του τεχνικού μας προγράμματος. Σε γενικές γραμμές υλοποιούνται με ικανοποιητικό ρυθμό πολύ σημαντικά έργα για το νησί, όπως η κατασκευή δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης στην Αιγιάλη, η ανάπλαση της Χώρας και της Πλατείας του Όρμου Αιγάλης, οι δύο αφαλατώσεις σε Αιγιάλη και Κατάπολα, η ύδρευση της Αρκεσίνης και ο αγροτικός δρόμος προς το Αμμούδι.
Πρόσφατα ξεκίνησε η κατασκευή του αλιευτικού καταφυγίου στα Κατάπολα και σε λίγες μέρες υπογράφουμε την σύμβαση για την μονάδα Βιολογικού Καθαρισμού Αιγιάλης. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 ξεκινάνε επίσης μια σειρά από άλλα έργα όπως η κατασκευή της Δεξαμενής στην Αρκεσίνη, οι αθλητικές εγκαταστάσεις των Καταπόλων, η αντικεραυνική προστασία του νησιού και η τοποθέτηση βυθιζόμενων κάδων. Πολύ σημαντική είναι και η υποβολή 8 προτάσεων για χρηματοδότηση από το «Α. Τρίτσης» που θα ολοκληρωθεί τον επόμενο μήνα.

 

Naxostimes: Αν και είναι νωρίς ακόμη να μιλάμε για την θερινή περίοδο του 2021, έχουν γίνει ενέργειες για την φετινή τουριστική προβολή της Αμοργού, λαμβάνοντας υπόψη και την διαφοροποιημένη, λόγω covid-19, συμπεριφορά των επισκεπτών;

Λ.Κ.: Έχουμε ξεκινήσει δυναμικά εδώ εκμεταλλευόμενοι και προβάλλοντας και το γεγονός ότι το νησί μας ανταποκρίθηκε πολύ καλά στην διαχείριση της πανδημίας το 2020, αλλά και την ιδιαιτερότητα του νησιού που δεν προσφέρεται για μαζικό τουρισμό.
Καταθέτουμε σε διαβούλευση το Σχέδιο Τουριστικής Προβολής. Πιστοί στις αξίες μας για συμμετοχή και δημιουργία, καλούμε τους πολίτες για να διαμορφώσουμε μαζί την στρατηγική του νησιού.
Είναι ξεκάθαρο πως η ποιοτική, οικονομική ανάπτυξη της Αμοργού περνά μέσα από τον τουρισμό. Η Αμοργός έχει διατηρήσει την αυθεντικότητα της. Δεν είναι μόνο το απέραντο γαλάζιο που μας έχει βάλει στον παγκόσμιο χάρτη και στην καρδιά των ταξιδιωτών. Είναι η απλότητα στο περιβάλλον, τα γραφικά χωριά της, οι φιλόξενοι άνθρωποι και φυσικά η παράδοση, ο πολιτισμός και η γαστρονομία. Όραμα μας είναι να γίνει η Αμοργός προορισμός για όλο το χρόνο.

(Visited 345 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*