Ο Μιχάλης Ρώτας μιλά για την πατάτα Νάξου στην “Agrenda”

admin
07/06/2015 22:32
 
 
 

Με τίτλο “Ανάχωμα” στα 40 λεπτά για την πατάτα Νάξου” η εφημερίδα “Agrenda” παρουσιάζει αφιέρωμα στην πατάτα Νάξου με συνέντευξη του πατατοπαραγωγού τέταρτης γενιάς του νησιού Μιχάλη Ρώτα.

Ο Μιχάλης Ρώτας , μέλος της Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, μιλάει για τη φετινή συγκομιδή της πατάτας, τις τιμές πώλησης αλλά και τις καταστροφές που υπέστησαν οι καλλιέργειες λόγω των κακών καιρικών συνθηκών του χειμώνα. 

Το naxostimes.gr σας παρουσιάζει τη συνέντευξη:

 

Η συγκομιδή πότε ξεκινάει και μέχρι πότε θα κρατήσει;

Η συγκομιδή της πατάτας ξεκινάει από τα μέσα Ιουνίου και κρατάει μέχρι τα μέσα Ιουλίου 

Όσοι παραγωγοί έχουν ξεκινήσει την συγκομιδή σε τι τιμή πούλησαν την πατάτα; Που την πούλησαν την πατάτα;

Την πούλησαν από 0.55 έως 0.60 ευρώ σε μανάβικα και super market 

Πόσο περιμένετε ότι θα είναι η συγκομιδή; Θα υπάρχει πτώση στην ποσότητα;

Η φετινή συγκομιδή αναμένεται μειωμένη σε σχέση με πέρυσι. Για παράδειγμα, την περσινή χρονιά η συγκομιδή ήταν 7.000.000 κιλά κι εφέτος υπολογίζεται στα  4.000.000 κιλά λόγω των κακών καιρικών συνθηκών (βροχές, ανεμοθύελλα, χαλάζι), μέχρι ακόμα και το μήνα Απρίλιο. 

Σε τι τιμή περιμένετε να πουλήσετε; Και σε τι τιμή θέλετε να πουλήσετε;

Περιμέναμε να πουλήσουμε σε υψηλότερη τιμή δηλ. γύρω στα 0,40 – 0,45 ευρώ. Πιστεύουμε ότι είναι μια καλή τιμή για την πατάτα της Νάξου. 

Πόσο πουλήσατε τελικά πέρυσι; Γιατί;

Πέρσι η τιμή της ήταν 0,20 για τις ψιλές πατάτες και 0,34 για τις χονδρές. Ο λόγος που ήταν μειωμένες οι τιμές, σύμφωνα με τους εμπόρους, ήταν οι εισαγωγές πατάτας από την Κύπρο και την Αίγυπτο.

Δεδομένου ότι η πατατοπαραγωγή πέραν την Νάξου δεν έχει ιδιαίτερα προβλήματα, πώς θα επηρεάσει αυτό την τιμή της πατάτας Νάξου;

Πιστεύω ότι σε αυτό το κομμάτι δεν επηρεαζόμαστε από την παραγωγή άλλων περιοχών της Ελλάδας διότι η πατάτα Νάξου ήταν ανέκαθεν καλύτερη σε ποιότητα και γεύση και πάντα η τιμή της ήταν ακριβότερη  λόγω και της ονομασίας προέλευσης της… 

Τι πρόβλημα υπάρχει με τους εμπόρους;

Οι έμποροι όπως και πέρσι, έτσι κι εφέτος θέλουν να πάρουν την πατάτα με ανοιχτή τιμή… Για το λόγο αυτό, δεν έχουν ανακοινώσει ακόμα τιμές και μας πάνε από εβδομάδα σε εβδομάδα… Αυτό έχει αναστατώσει τον αγροτικό κόσμο του νησιού και ανάγκασε τους τέσσερις μεγαλύτερους πατατοπαραγωγικούς συνεταιρισμούς της Νάξου, να πάρουν την απόφαση να μην πουληθεί η πατάτα κάτω από 0,40 ευρώ.  

Οι κακές καιρικές συνθήκες επηρέασαν την ποιότητα της πατάτας;

Επηρέασαν την ποσότητα αλλά όχι και την ποιότητα… Η πατάτα της Νάξου έχει κι εφέτος την ίδια απαράμιλλη γεύση όπως κάθε χρόνο, κάτι που οφείλεται στο μεράκι των παραγωγών του νησιού. 

Φέτος φυτεύτηκε περισσότερη ή λιγότερη πατάτα; Πώς ήταν η απόδοση στα νέα χωράφια;

Φέτος φυτεύτηκε λιγότερη πατάτα… Συγκριτικά με πέρυσι 50.000 κιλά σπόρος πατάτας λιγότερος. Η απόδοση στα νέα χωράφια ήταν ικανοποιητική.  

Πόσο πατατόσπορο θα βγάλετε φέτος; Πότε μαζεύετε τον πατατόσπορο;

Δυστυχώς οι ποσότητες του πατατόσπορου κάθε χρόνο τείνουν να μειώνονται όλο και περισσότερο διότι η περισσότερη πατάτα Νάξου πηγαίνει για φαγητό. 

Η ζήτηση της πατάτας Νάξου έχει αυξηθεί ή έχει μειωθεί; Από πού φαίνεται αυτό;

Η ζήτηση έχει αυξηθεί και σε αυτό έχει συμβάλει η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου με το σύγχρονο συσκευαστήριο όπου συσκευάζει πλέον την πατάτα εδώ στο νησί, σε διχτάκι. Έτσι η πατάτα δεν μπορεί ούτε να νοθευτεί, ούτε να “βαφτιστεί” με άλλο όνομα και ο καταναλωτής μπορεί να γεύεται αυτούσια την αυθεντική πατάτα Νάξου με ταμπελάκι και ονομασία προέλευσης ΠΓΕ!   

Έχει κάποια ιδιαιτερότητα η καλλιέργεια της πατάτας που την κάνει προβληματική ή αντίθετα μπορεί να την κάνει πιο ελκυστική; Η μείωση της παραγωγής οφείλεται σε κάποια τέτοια ιδιαιτερότητα;

Κάτι που βοηθάει να ξεχωρίζει η πατάτα Νάξου από τις υπόλοιπες, είναι οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στο νησί, αλλά κυρίως το πλούσιο σε συστατικά έδαφος που καλλιεργείται. Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει και το γεγονός ότι οι παραγωγοί του νησιού χρησιμοποιούν κοπριά για από τις δικές τους κτηνοτροφικές μονάδες για το λίπασμα της πατάτας. 

Τι ακριβώς ζητάτε ως αποζημίωση για την μειωμένη παραγωγή από τον Υπουργό; Από πού υποσχέθηκε ο Υπουργός ότι θα βρει τα χρήματα;

Στη συνάντηση που είχαμε πρόσφατα με τον Υπουργό, ζητήσαμε την οικονομική ενίσχυση των παραγωγών για την κάλυψη της ζημιάς που υπέστησαν φέτος οι καλλιέργειες από τις κακές καιρικές συνθήκες. Ο Υπουργός δεσμεύτηκε να βοηθήσει και πέραν του ποσοστού που θα καλύψει ο ΕΛΓΑ.  

 

 

(Visited 205 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*