Βαγγέλης Σιγάλας: «Δεν κρύψαμε ποτέ από τους νησιώτες ποιοι είμαστε»

sigalas vagelis
admin
30/10/2017 12:52
 
 
 

«Ο αγώνας μας θα είναι συνεχής και αταλάντευτος και χωρίς πισωγυρίσματα». Αυτό δήλωσε σε συνέντευξη του στο naxostimes.gr ο περιφερειακός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Ν. Αιγαίου από τη Σαντορίνη Βαγγέλης Σιγάλας, υπενθυμίζοντας ότι η παράταξη του παραμένει επικεντρωμένη στην ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής που πλήττει βάναυσα τα δικαιώματα και τις ανάγκες των εργαζομένων.

Όπως υποστήριξε ο κ. Σιγάλας, «κουμάντο» κάνουν Ευρωπαϊκή Ένωση και μεγάλο κεφάλαιο, την ίδια στιγμή που ο λαός και οι νησιώτες ειδικότερα, παλεύουν να αντιμετωπίσουν μια πληθώρα σημαντικών προβλημάτων που υποβαθμίζουν την καθημερινότητα τους και την ποιότητα της ζωής τους. Παρόλα αυτά, εξέφρασε την πεποίθηση του ότι η εργατική τάξη – σε συμπόρευση με το ΚΚΕ – θα καταφέρει να αποτινάξει τα «δεσμά» της και να «γκρεμίσει τη βάρβαρη καπιταλιστική ανάπτυξη».
Τέλος, στην ερώτηση αν θα είναι ξανά υποψήφιος, ο κ. Σιγάλας απάντησε ότι η απόφαση αυτή θα παρθεί από κοινού με το κόμμα του, χωρίς ωστόσο η Λαϊκή Συσπείρωση Ν. Αιγαίου να ατονήσει τον αγώνα που δίνει για την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων.

 

ΕΡ: Θα θέλαμε την άποψη σας για τη διευρυμένη σύσκεψη που έγινε στη Σύρο σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση των Κυκλάδων. Πιστεύετε ότι τα αποτελέσματα της ήταν θετικά για τα νησιά ή διατηρείτε τις επιφυλάξεις σας;
Β.Σ.: Το ίδιο έργο παίζεται κάθε χρόνο. Ημερίδες, συσκέψεις, συνέδρια κ.λπ. για να λύσουν δήθεν το ακτοπλοϊκό. Στόχος τους είναι να ρίξουν στάχτη στα μάτια των νησιωτών ότι δήθεν έλυσαν το πρόβλημα και μάλιστα όλοι μαζί, δήμαρχοι, Επιμελητήριο και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια, στο πλαίσιο της σημερινής πολιτικής και στη λογική της ανταγωνιστικότητας για την κερδοφορία του κεφαλαίου. Φέτος, βέβαια, η πρεμούρα τους είναι μεγαλύτερη, να τελειώσουν την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών, να ανοίξουν δηλαδή οι δρόμοι για τη μεταφορά ενέργειας και εμπορευμάτων. Αυτή είναι καθαρή εντολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της κυβέρνησης και του κεφαλαίου.
Η ενδοεπικοινωνία των νησιών θα παραμείνει στην ίδια κατάσταση για τους νησιώτες όσο η ενδοεπικοινωνία – ακτοπλοΐα είναι στα χέρια των εφοπλιστών. Δηλαδή, μετά τη σύσκεψη αυτή, εμείς από τη Σαντορίνη θα μπορούμε τώρα να μεταβαίνουμε στην πρωτεύουσα του νομού, στη ΣΥΡΟ δηλαδή, δυο και τρεις φορές την εβδομάδα, με φθηνό εισιτήριο και με ασφαλή πλοία; Τέλος, δηλαδή η ταλαιπωρία που υφιστάμεθα μέχρι τη σύσκεψη με πλοίο μία φορά την εβδομάδα και άφιξη μετά από ταξίδι 12 ωρών. Ποιόν κοροϊδεύουν τέλος πάντων;
Τούτη η κυβέρνηση, «πρώτη φορά αριστερά», που έλεγε ότι θα παίζει το νταούλι και θα χορεύουν εφοπλιστές και αγορές, θα τους υποχρεώσει να εκτελούν δρομολόγια που να εξυπηρετούν τις ανάγκες των νησιωτών με λιγότερη ταλαιπωρία ή θα τους ξαναδώσει ζεστό χρήμα; Αυτό επιζητούν οι εφοπλιστές και αυτό προσπαθούν να ικανοποιήσουν, κυβέρνηση και τοπική διοίκηση.
Από δηλώσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, διαφαίνεται ότι θα πάμε στο γνωστό βρώμικο δρόμο που ακολουθεί η κυβέρνηση, να φορτώσει δηλαδή και την ακτοπλοΐα στους Δήμους, όπως έκανε για την παιδεία, για τα νοσοκομεία π.χ. νοσοκομείο Σαντορίνης. Όλες αυτές οι δαπάνες έχουν φορτωθεί στις πλάτες των εργαζομένων και των νησιωτών. Ευτυχώς όμως τους έχουν πάρει χαμπάρι ότι είναι κατ’ επάγγελμα, ψεύτες.

ΕΡ: Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, οι περισσότεροι εκπρόσωποι του Α’ βαθμού της Αυτοδιοίκησης εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους προς συγκεκριμένη ακτοπλοϊκή εταιρεία που δραστηριοποιείται στις Κυκλάδες. Πώς θα σχολιάζατε αυτή την κίνηση;
Β.Σ.: Δυστυχώς, κανένας δήμαρχος δεν έχει εναντιωθεί σε αυτή την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της κυβέρνησης, απεναντίας έβαζαν και βάζουν πλάτες να περάσει αυτή η αντιλαϊκή πολιτική. Σήμερα, δυστυχώς, φθάνουν στο σημείο να παρακαλούν τους εφοπλιστές, να εξυπηρετήσουν τα νησιά τους. Οι εφοπλιστές ζητούν και άλλο ζεστό χρήμα και το αίτημά τους αυτό, για άλλη μια φορά, θα το ικανοποιήσουν, ενώ χρήματα για τις λαϊκές ανάγκες δεν υπάρχουν…
Εδώ πρέπει οι δήμαρχοι, οι φορείς και γενικότερα οι νησιώτες να βγουν μπροστά και να διεκδικήσουν το κοινωνικό αυτό αγαθό, να μην είναι στα χέρια των εφοπλιστών αλλά να είναι μέριμνα και υποχρέωση του κράτους.
Γι’ αυτό εμείς λέμε, δημόσιο φορέα ακτοπλοΐας με πλοία στα χέρια του λαού και στο δικό του προγραμματισμό, σύμφωνα με τις ανάγκες του.
Επίσης, τα καράβια αυτά να έχουν κατασκευαστεί από τον φορέα αυτό σε ναυπηγεία, που τον έλεγχο και τη διοίκησή τους, θα έχουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

ΕΡ: Θα έλεγε κανείς ότι Υγεία και Ακτοπλοϊκό είναι δύο από τους τομείς, στους οποίους τα νησιά μας αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα. Υπάρχουν εφικτές λύσεις κι αν ναι, γιατί δεν έχουν δοθεί μέχρι σήμερα;
Β.Σ.: Ναι. Υγεία, πρόνοια και ακτοπλοϊκό ταλανίζουν σήμερα τα νησιά και βέβαια και άλλα οξυμμένα προβλήματα. Να τονίσουμε ιδιαίτερα το ζήτημα της υγείας που εμείς λέμε ξεκάθαρα ότι η υγεία είναι υποχρέωση του κράτους, να προσφέρεται ΔΩΡΕΑΝ χωρίς καμία διάκριση και χωρίς καμία επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της υγείας. Να καλυφθούν όλα τα κενά σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας των νησιών μας.
Πίσω από την βιτρίνα του τουρισμού υπάρχει εργασιακός μεσαίωνας, με εργαζόμενους που απασχολούνται 10 και 12 συνεχείς ώρες και οι αρρώστιες από την εντατικοποίηση της δουλειάς να φθάνουν σε υψηλά ποσοστά.
Χαρακτηριστικό το περιστατικό της Ανάφης, αλλά παρόμοια συμβαίνουν και σε άλλα νησιά. Χειμώνας καιρός, πέθανε στο νησί κάποιος, δεν υπήρχε γιατρός για να βεβαιώσει το θάνατο, δεν υπήρχε καράβι για να μεταφερθεί σε νοσοκομείο – νεκροτομείο της Αθήνας – με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τσέπη των συγγενών, αφού όλη αυτή την δαπάνη την επωμίζονται αυτοί – για τη διαπίστωση της αιτίας του θανάτου, να αγωνιά ο δήμαρχος για ποια λύση να δώσει και τελικά να θάβεται με ευθύνη του εισαγγελέα. Αυτή είναι η πραγματικότητα και ας σταματήσουν να λένε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να στελεχωθούν οι μονάδες υγείας στα νησιά μας. Επίσης, αξίζει εδώ να καταγγείλουμε και την πολιτική των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων στην μεταφορά του εθελοντικού αίματος, που για να μεταφερθεί καταβάλλονται ναύλα. Χρήματα υπάρχουν όταν η κυβέρνηση κάνει συμφωνία με το ΝΑΤΟ να δώσει 2,4 δισ. για εξοπλισμούς που αφορούν το ΝΑΤΟ και όχι τη χώρα μας.

ΕΡ: Όσον αφορά στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ν. Αιγαίου, μετά από τρία χρόνια, πώς θα αξιολογούσατε τη λειτουργία του; Είστε ικανοποιημένος από τη «δύναμη» που αυτό έχει, ως προς τη διαμόρφωση καλύτερων συνθηκών για τους νησιώτες;
Β.Σ.: Η σημερινή, αλλά και η προηγούμενη περιφερειακή διοίκηση υπηρέτησαν και υπηρετούν πιστά την ανταγωνιστικότητα για την κερδοφορία του κεφαλαίου. Ο ρόλος της περιφέρειας είναι συγκεκριμένος και ο στόχος είναι να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις εκείνες ώστε να εισβάλλει στο χώρο αυτό το μεγάλο κεφάλαιο, προς όφελός του.
Χαρακτηριστικό το παράδειγμα, ξοδεύονται εκατομμύρια ευρώ για την προβολή του τουριστικού προϊόντος, όπως λένε αυτοί, αλλά στην ουσία είναι προβολή των μεγάλων τουριστικών επιχειρηματικών ομίλων. Ενώ παράλληλα οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, που με τον ιδρώτα τους παράγουν αυτό τον πλούτο, βλέπουν καθημερινά το μισθό τους να μειώνεται και τις συνθήκες εργασίας τους, αντί να βελτιώνονται, να χειροτερεύουν.

ΕΡ: Κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, η «Λαϊκή Συσπείρωση» παραμένει σταθερή στις απόψεις που εκφράζει και τις προτάσεις που καταθέτει, χωρίς ωστόσο να εισακούεται. Για ποιον λόγο θεωρείτε πως συμβαίνει αυτό;
Β.Σ.: Εμείς είμαστε στον αντίποδα αυτής της πολιτικής που υπηρετούν όλες οι άλλες παρατάξεις που συμμετέχουν στο περιφερειακό συμβούλιο. Την δράση μας αυτή, θα τη συνεχίσουμε μέσα από οποιοδήποτε μετερίζι και αν βρεθούμε, δηλαδή σωματεία, συλλόγους, δήμους, περιφέρειες με στόχο πάντα μαζί με το λαό, να ανατρέψουμε αυτή την αντιλαϊκή πολιτική. Ο αγώνας μας θα είναι συνεχής και αταλάντευτος και χωρίς πισωγυρίσματα.
Δεν κρύψαμε ποτέ από τους νησιώτες και τους εργαζόμενους, ποιοι είμαστε. Οι άλλοι προσπαθούν να κρυφτούν πίσω από το δακτυλάκι τους, κοροϊδεύοντας το λαό ότι είναι άχρωμοι, άοσμοι, ακομμάτιστοι, ελεύθερης βοσκής όπως χαρακτηριστικά λένε.
Έχουμε αντοχές, υπομονή και μεγάλη εμπιστοσύνη στην εργατική τάξη, που αργά ή γρήγορα θα βάλει την τελική της σφραγίδα.

ΕΡ: Οι «ζυμώσεις» για τις επόμενες εκλογές έχουν ήδη ξεκινήσει. Εσείς θα θέσετε ξανά υποψηφιότητα;
Β.Σ.: Σε καμιά περίπτωση εμείς δεν περιμένουμε τις προεκλογικές ζυμώσεις για να φανούμε στο λαό. Ο αγώνας μας είναι συνεχής και αυτό θα κάνουμε. Η παρουσία μας ως Λαϊκή Συσπείρωση στο περιφερειακό συμβούλιο, θα συνεχιστεί. Αυτό, θα το συναποφασίσουμε με το κόμμα μας, το Κ.Κ.Ε.
Ο λαός και οι εργαζόμενοι στο Νότιο Αιγαίο, έχουν φοβερή εμπειρία, έχουν βγάλει συμπεράσματα για το ποιοι υπηρέτησαν με συνέπεια, χωρίς ταλαντεύσεις, τα συμφέροντά τους και ποιοι ήταν δίπλα στους καθημερινούς τους αγώνες. Με αυτούς να πορευτεί.

ΕΡ: Αν αύριο σας έλεγαν ότι μπορείτε να κάνετε πραγματικότητα μια επιθυμία που έχετε για τις Κυκλάδες, ποια θα ήταν αυτή;
Β.Σ.: Επιβάλλεται να ανατραπεί αυτή η πολιτική. Πρέπει να γκρεμίσουμε αυτή την βάρβαρη καπιταλιστική ανάπτυξη. Πρέπει να σταματήσουμε αυτή την «δίκαιη ανάπτυξη» που στοχεύει στην ανάκαμψη του κεφαλαίου, δηλαδή ακόμη περισσότερα κέρδη στο κεφάλαιο. Καλούμε Κυκλαδίτες, Δωδεκανήσιους και γενικότερα το λαό μας, οργανωμένα και με διάρκεια να ανατρέψουμε αυτή την αντιλαϊκή πολιτική. Η συνοδοιπορία μας με το ΚΚΕ είναι αναγκαία και ο στόχος μας είναι ο λαός να έλθει στην εξουσία. Οι εργαζόμενοι που παράγουν τον πλούτο, αυτοί να τον καρπωθούν ώστε να μπορούν να καλύπτουν τις δικές τους σύγχρονες ανάγκες.

(Visited 271 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*