Μαριέτα Παπαβασιλείου: «Μόνο με συνεργασίες και ομαδική δουλειά μπορούμε να πάμε μπροστά»

papabasileioy marieta
admin
22/03/2017 21:10
 
 
 

Υπεύθυνη και συγκροτημένη πολιτική ακολουθεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον τομέα της τουριστικής προβολής των νησιών, σύμφωνα με την αρμόδια αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού, Πολιτισμού και Αθλητισμού Μαριέτα Παπαβασιλείου.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο naxostimes.gr και τη δημοσιογράφο Ελένη Τσελεμπή, η κ. Παπαβασιλείου επισήμανε ότι είναι απαραίτητη η παρουσία στις εκθέσεις που πραγματοποιούνται στις βασικές τουριστικές αγορές, παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα σε κάθε νησί «να προβληθεί όπως του αξίζει». Ταυτόχρονα, όμως, βαρύτητα δίνεται και στην προβολή μέσω διαδικτύου, με την Περιφέρεια να είναι πλήρως εναρμονισμένη με τις σύγχρονες επιταγές του ψηφιακού τουριστικού μάρκετινγκ.
Ειδικότερα, όσον αφορά στη Νάξο, το διαδίκτυο θα είναι ένα από τα βασικά «εργαλεία», μέσω του οποίου – όπως είπε η αντιπεριφερειάρχης – η σπουδαία γαστρονομική παράδοση της Νάξου θα «ταξιδέψει» φέτος ακόμη περισσότερο στα πέρατα του κόσμου. Άλλωστε, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, ένας από τους στόχους της Περιφέρειας είναι να καταστήσει την γαστρονομία των νησιών του Νοτίου Αιγαίου σημείο αναφοράς στην κουλτούρα της Ευρώπης.
Κληθείσα να σχολιάσει τα όσα ακολούθησαν της ανακοίνωσης του νέου σχήματος περιφερειακής διακυβέρνησης από τον περιφερειάρχη, η κ. Παπαβασιλείου εξέφρασε την προσωπική της άποψη ότι «μόνο με συνεργασίες και ομαδική δουλειά μπορούμε να πάμε μπροστά» και πρόσθεσε ότι «είναι ευκολότερο να αποφασίσεις να φύγεις από μία ομάδα ή να αποστασιοποιηθείς, από το να μείνεις και να υποστηρίξεις την προσπάθεια που καταβάλλει το σύνολο».

itb 2017 3

Ας ξεκινήσουμε από τις εκθέσεις και τη συμμετοχή της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου σε αυτές. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ακολουθείται μια «επιθετική» πολιτική στον συγκεκριμένο τρόπο προβολής. Ποια είναι η, μέχρι στιγμής, αποτίμηση;
Δεν θα έλεγα ότι ακολουθούμε επιθετική πολιτική. Συμμετέχουμε μόνο στις βασικές εκθέσεις, ενώ δεν παίρνουμε μέρος σε όσες γίνονται στις νέες αγορές. Δεν πιστεύουμε ότι το άνοιγμα νέων αγορών γίνεται στις εκθέσεις, γι’ αυτό και δεν κρίνουμε απαραίτητη την παρουσία μας εκεί.
Επιδιώκουμε όμως σοβαρή παρουσία σε κάθε έκθεση που συμμετέχουμε. Δεδομένου του πολυνησιακού χαρακτήρα της Περιφέρειάς μας, επιλεγούμε μεγάλα δικά μας περίπτερα σε χώρο κοντά στον ΕΟΤ για να δώσουμε τη δυνατότητα σε κάθε νησί να προβληθεί όπως του αξίζει.
Είναι βασική μας αρχή να δίνουμε μία άρτια εικόνα και δη, στις μεγάλες εκθέσεις όπως αυτή του Λονδίνου, του Βερολίνου ή της Μόσχας. Απόδειξη των προσπαθειών μας αποτελεί, αν θέλετε, και το γεγονός ότι στη ΜΙΤΤ της Μόσχας κερδίσαμε βραβείο για την παρουσία μας εκεί.
Έχοντας πολυετή εμπειρία από τις τουριστικές εκθέσεις, πιστεύω πραγματικά ότι αν δεν έχει κανείς μία σοβαρή παρουσία, είναι προτιμότερο να μη βρίσκεται εκεί. Μέσα στο μεγάλο ανταγωνισμό που υπάρχει, στα δεκάδες περίπτερα σε μια τουριστική έκθεση, θα πρέπει ο κάθε προορισμός να βρει τον τρόπο να αφήνει το στίγμα του, εάν θέλει να ξεχωρίσει.
Όταν ανέλαβα καθήκοντα, διαπίστωσα ότι η παρουσία της Περιφέρειας στις εκθέσεις δεν ήταν ενιαία. Κάποια από τα νησιά, όπως η Ρόδος και η Κως, συμμετείχαν αυτόνομα, κάτι που καταφέραμε να αλλάξουμε ευτυχώς. Έχοντας μαζί μας τα μεγάλα μας νησιά, ενισχύουμε το ενιαίο μας brand “Aegean Islands”.
Η Περιφέρεια συμμετείχε πάντα μέσω του ΕΟΤ, ο οποίος διέθετε απλά τρία μικρά γραφεία για όλα τα νησιά, μεταξύ των οποίων και η Σαντορίνη, ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά brand στον κόσμο! Αυτή η τακτική όπως αντιλαμβάνεστε, δεν ήταν αποδοτική και έπρεπε να αλλάξει. Δεν λειτουργούμε λοιπόν επιθετικά, λειτουργούμε υπεύθυνα, δίνοντας στα νησιά μας την ευκαιρία να προβάλλουν σωστά το τουριστικό τους προϊόν.

Αρκετοί πιστεύουν ότι στην εποχή του διαδικτύου και της άμεσης πληροφορίας που προσφέρει στους χρήστες του, η συμμετοχή σε εκθέσεις είναι παρωχημένη και ξεπερασμένη. Τι τους απαντάτε;
Σίγουρα οι τουριστικές εκθέσεις δεν παίζουν τον ίδιο ρολό όπως πριν δέκα ή δεκαπέντε χρόνια. Είναι όμως απαραίτητη η παρουσία μας, τουλάχιστον σε αυτές που πραγματοποιούνται στις βασικές τουριστικές αγορές.
Όπως ανέφερα και πριν, είναι αναγκαίο να έχουμε μαζί μας τα μεγαλύτερα νησιά τα οποία προσελκύουν επαγγελματίες του χώρου και βοηθούν τα μικρότερα νησιά να αναπτυχθούν. Αυτός είναι και ο στόχος της ενιαίας παρουσίας.
Όπως δεν μπορούμε να λείπουμε από τις βασικές τουριστικές εκθέσεις, έτσι δεν μπορούμε να παραλείψουμε τη διαδικτυακή προβολή. Θα έχετε δει ότι υλοποιούμε μία σειρά από δημοσιογραφικά ταξίδια και φιλοξενίες bloggers. Όλες αυτές οι δράσεις συμπεριλαμβάνονται στο τριετές μας στρατηγικό πλάνο για την τουριστική προβολή, το οποίο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και έχει ήδη φέρει πολύ καλά αποτελέσματα. Έχουμε εναρμονιστεί με τις σύγχρονες επιταγές του ψηφιακού τουριστικού μάρκετινγκ όπως οφείλει να κάνει κάθε σοβαρός προορισμός. Μέσα από τα social media, το tumbrl page της καμπάνιας μας και τα τόσα δημοσιεύματα που φιλοξενήθηκαν στα διάφορα blogs και sites, έχει δημιουργηθεί ένα μοναδικό ψηφιακό άλμπουμ για το Νότιο Αιγαίο! Αυτή η ψηφιακή προβολή των νησιών μας εξελίσσεται και επεκτείνεται…

Στην παρουσίαση του πλάνου και των δράσεων τουριστικής προβολής της Περιφέρειας για το 2017 που κάνατε κατά τη διάρκεια του περιφερειακού συμβουλίου στη Σύρο στις αρχές Φεβρουαρίου, δεχτήκατε, μεταξύ άλλων, και τα «πυρά» της κ. Φτακλάκη, η οποία – επί θητείας Μαχαιρίδη – υπήρξε αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού. Η κ. Φτακλάκη είχε υποστηρίξει τότε ότι δεν λαμβάνονται υπόψη οι προτάσεις που καταθέτει το περιφερειακό συμβούλιο στον τομέα του τουρισμού. Ισχύει κάτι τέτοιο;
Αυτό που έχω να απαντήσω, είναι ότι η κα Φτακλάκη μας είχε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την Σαντορίνη, τις οποίες και υλοποιήσαμε. Από εκεί και πέρα, μάλλον έχουμε διαφορετική άποψη για τον τρόπο προβολής των προορισμών της Περιφέρειάς μας.
Το master plan της Περιφέρειας για τον Τουρισμό, με σημαντικές επιτυχίες κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και έχει συγκροτηθεί ύστερα από διαβούλευση με όλους τους εκπροσώπους των φορέων και παραγωγικών τάξεων στα νησιά. Δεν νομίζω ότι υπάρχει περίπτωση να έχει καταθέσει κάποια συγκεκριμένη άποψη η κ. Φτακλάκη που να μη λάβαμε υπόψη. Σε κάποια ζητήματα που έχει θέσει, όπως στο να στήσουμε δικό μας μηχανισμό έρευνας, έχουμε διαφορετική άποψη, δεν συμφωνούμε. Δεν συμφωνούμε επίσης με την κυρία Φτακλάκη στο να μην ακολουθούμε αυτή την στοχευμένη τακτική προβολής στις τουριστικές εκθέσεις. Δεν θα μπορούσαμε να επιστρέψουμε να φιλοξενούν τρία γραφεία στο περίπτερο του ΕΟΤ τα 49 νησιά μας και εκατοντάδες επιχειρηματίες του Νοτίου Αιγαίου, όπως γινόταν πριν!

sibiu 8

Δεδομένου του τίτλου της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης για το 2019 που απονεμήθηκε στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, θεωρείται δεδομένη η αξιοποίηση του πρωτογενούς τομέα για την προβολή των νησιών. Πώς θα εφαρμοστεί αυτό στις Κυκλάδες και στη Νάξο, ειδικότερα;
Είναι πραγματικά ένα μεγάλο κεφάλαιο για την Περιφέρειά μας η πλούσια και μοναδική της γαστρονομική παράδοση και δεν είναι καθόλου τυχαία η κατάκτηση αυτού του τίτλου. Έχει γίνει μία άριστη και καθ’ όλα στοχευμένη δουλειά από την ομάδα της Περιφερειακής μας Αρχής που έτρεξε τη διαγωνιστική διαδικασία. Είμαι δε, απόλυτα βέβαιη, ότι αυτή η ομάδα θα συνεχίσει να προβάλλει την Αιγιακή Διατροφή με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Στο βαθμό που μας αναλογεί, θα συμπεριλάβουμε στο πλάνο μας και δράσεις που θα έχουν να κάνουν με την προβολή του γαστρονομικού πλούτου των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου. Άλλωστε, η Περιφέρειά μας διεκδίκησε αυτό τον τίτλο με στόχο να καταστήσει την γαστρονομία των νησιών του Νοτίου Αιγαίου σημείο αναφοράς στην κουλτούρα της Ευρώπης, υπηρετώντας ταυτόχρονα τον στρατηγικό στόχο της εξωστρέφειας και της διασύνδεσης του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό. Όλοι μας θα κάνουμε λοιπόν ό,τι μπορούμε, ώστε η Αιγιακή Γαστρονομία να κατακτήσει τη θέση που της αξίζει σ’ όλη την Ευρώπη και σ’ όλο τον κόσμο.
Όσον αφορά ειδικότερα στην πραγματικά σπουδαία γαστρονομική παράδοση της Νάξου, είμαστε έτοιμοι να την προβάλλουμε μέσω της φιλοξενίας ξένων δημοσιογράφων και bloggers, όπως κάναμε και πέρυσι. Πάντα στα δημοσιεύματα που φιλοξενούνται στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, υπάρχει ξεχωριστή αναφορά στη γαστρονομία του νησιού της Νάξου. Φέτος όμως σκοπεύουμε να ενισχύσουμε τέτοιες αναφορές στα ΜΜΕ, στα έντυπα, στα σάιτ και γενικότερα στο διαδίκτυο.
Η διαμόρφωση του φετινού μας πλάνου δράσεων είναι ακόμη σε εξέλιξη σε συνεργασία με τον ΣΕΤΕ και την Marketing Greece. Πιθανότατα να συμπεριληφθούν και άλλες δράσεις για την προβολή της γαστρονομίας της Νάξου και γενικότερα, αλλά αυτές θα ανακοινωθούν εν καιρώ.

Ας αλλάξουμε θέμα. Στον πρόσφατο «ανασχηματισμό» που ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης κ. Χατζημάρκος, αναλάβατε επίσης τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό. Ποιες προτεραιότητες έχετε θέσει για αυτούς τους σημαντικούς, όσο και ευαίσθητους τομείς; Πρόκειται να συναντηθείτε με τις αρμόδιες εντεταλμένες συμβούλους των δύο αυτών τομέων στις Κυκλάδες, τις κ.κ. Πάπιτση και Λειβαδάρου;
Προσωπικά πιστεύω πολύ και επενδύω στις συνεργασίες. Όλο το πλάνο για τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό θα στηθεί σε συνεργασία με τις εξαίρετες συναδέλφους Χριστιάνα Πάπιτση και Θεώνη Λειβαδάρου.
Είμαι χαρούμενη για τη συνεργασία αυτή, η οποία είμαι βέβαιη ότι θα φέρει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Το νέο σχήμα περιφερειακής διακυβέρνησης προκάλεσε την αντίδραση συναδέλφων σας, που είτε ανεξαρτητοποιήθηκαν, είτε τέθηκαν εκτός παράταξης από τον ίδιο τον κ. Χατζημάρκο. Πού αποδίδετε εσείς το γεγονός ότι τρεις περιφερειακοί σύμβουλοι από τα Δωδεκάνησα αρνήθηκαν να δεχθούν τις αρμοδιότητες που τους ανέθεσε ο περιφερειάρχης;
Οι συγκυρίες που ζούμε στη χώρα έχουν μετατρέψει την ενασχόληση με τα Κοινά σε… κούρσα μετ’ εμποδίων. Θέλω να πω, ότι σε όλους όσοι μπαίνουν στη διαδικασία να ασχοληθούν με την Τοπική Αυτοδιοίκηση με όλη την καλή διάθεση να συνεισφέρουν στον τόπο τους, μπορεί να παρουσιαστούν διάφορες δυσκολίες. Είναι προσωπικό θέμα του καθενός πώς θα διαχειριστεί τις όποιες δυσκολίες – αντιξοότητες.
Ο καθένας βάζει τα δικά του όρια, οπότε δεν μπορώ να σχολιάσω τις προσωπικές αποφάσεις κανενός. Δεν θα έμπαινα ποτέ σε τέτοια διαδικασία. Αν μπορούσα να κάνω κάτι για να βοηθήσω, πιστέψτε με, θα το έκανα. Προσωπικά πιστεύω ότι μόνο με συνεργασίες και ομαδική δουλειά μπορούμε να πάμε μπροστά. Αν θα είμαι εγώ ή κάποιος άλλος σε μια κεντρική θέση, δεν νομίζω ότι έχει σημασία και ειδικά όταν έχουμε ένα Περιφερειάρχη όπως ο Γιώργος Χατζημάρκος ο οποίος διαθέτει μία δυνατή προσωπικότητα, όραμα, έντονο πολιτικό αισθητήριο και σφαιρική άποψη για τους τομείς όπου πρέπει να δοθεί βαρύτητα. Αν οι όσοι διαφώνησαν με τις αποφάσεις του Περιφερειάρχη μας, συζητούσαν μαζί του ειλικρινά και με ευθύτητα, πιστεύω ότι θα βρισκόταν κάποια λύση και δεν θα χρειαζόταν να επέλθει η όποια ρήξη.

Πιστεύετε ότι οι «τριγμοί» αυτοί θα επιφέρουν μεγαλύτερο ρήγμα στην παράταξη; Ήδη εκδόθηκε μια κοινή δήλωση των περιφερειακών συμβούλων από τη Ρόδο, την υπογράφετε και εσείς.
Όλοι μαζί θα εξακολουθήσουμε να δουλεύουμε όπως και πριν. Βέβαια θα ήταν ευχής έργο να συνεχίζαμε μέχρι το τέλος όπως ήμασταν όταν πρωτοξεκινήσαμε. Σε κάθε περίπτωση πιστεύω ότι είναι ευκολότερο να αποφασίσεις να φύγεις από μία ομάδα ή να αποστασιοποιηθείς, από το να μείνεις και να δουλέψεις, να υποστηρίξεις την προσπάθεια που καταβάλλει το σύνολο.
Η Δημόσια Διοίκηση είναι ένα σπορ μεγάλων αντοχών και ιδιαίτερα στις μέρες μας. Όταν μάλιστα προέρχεσαι από τον Ιδιωτικό Τομέα, όπου έχεις μάθει να λειτουργείς τεχνοκρατικά, δεν μπορείς εύκολα να αντιληφθείς τη λογική που διέπει το Δημόσιο. Προσωπικά, έχω να πω ότι στις δύσκολες εποχές που διανύουμε, ο καθένας μας πρέπει να βοηθά όπου και όπως μπορεί. Καταλαβαίνω βέβαια ότι αυτή η προσφορά στο κοινωνικό σύνολο καθίσταται περίπλοκη στους καιρούς μας και ειδικά όταν τρέχουν προσωπικές υποχρεώσεις.

papabasileioy koyntoyra itb

Στα 2 ½ χρόνια που είστε αντιπεριφερειάρχης, ποια ήταν η καλύτερη και ποια η χειρότερη στιγμή που ζήσατε; Υπήρξε κάποια απόφαση που, εκ των υστέρων, θα θέλατε να αλλάξετε; Πώς κρίνετε εσείς ως Μαριέτα την αντιπεριφερειάρχη Παπαβασιλείου;
Υπήρξαν όντως κάποιες πολύ ευχάριστες και κάποιες λίγο πιο δύσκολες στιγμές αυτά τα δυόμιση χρόνια. Ένιωσα συγκίνηση και υπερηφάνεια όταν είδα το 2015 στην WTM στο Λονδίνο να προβάλλεται το βίντεο με τα νησιά μας στις οθόνες που σχημάτιζαν πυραμίδα στην κεντρική είσοδο. Στις τουριστικές εκθέσεις πηγαίνω από τότε που έγινα 16 χρονών, ποτέ δεν είχα αισθανθεί τέτοια συγκίνηση. Με εντυπωσίασε το γεγονός ότι όλοι στην WTM συζητούσαν για τα νησιά μας και ήθελαν να αντιγράψουν αυτή μας την ιδέα…
Η πιο δύσκολη περίοδος ήταν στην αρχή της θητείας μας, τότε που προσπαθούσα να συνειδητοποιήσω πώς λειτουργεί το Δημόσιο και τι θα πρέπει να διαχειριστούμε για να παράγουμε έργο για τα νησιά μας. Αυτές οι δαιδαλώδεις διαδικασίες του Δημοσίου στην αρχή μου φαινόντουσαν αδιανόητες…
Σε ό,τι αφορά το τελευταίο σκέλος της ερώτησής σας, δεν θα μπω στη διαδικασία να κρίνω τον εαυτό μου. Θα με κρίνουν, οι συμπολίτες μου, οι κάτοικοι του Νότιου Αιγαίου, απέναντι στους οποίους νιώθω απεριόριστη ευθύνη. Άλλωστε στα Κοινά αποφάσισα να συμμετέχω για να προσφέρω και εγώ κάτι στον τόπο μου, στον ευλογημένο αυτό τόπο που μας έχει προσφέρει τόσα πολλά… Μπορώ να πω ότι έχω – μέχρι στιγμής τουλάχιστον – ήσυχη τη συνείδησή μου!

(Visited 44 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*