Γ. Κατρούγκαλος: Το Δημόσιο δεν είναι αποτελεσματικό

admin
09/02/2015 16:04
 
 
 

Το πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου του θα κατοχυρώνει τις επαναπροσλήψεις στο Δημόσιο που έχει εξαγγείλει. Ο Γ. Κατρούγκαλος άφησε την ασφάλεια των Βρυξελλών πιστεύοντας ότι η νέα κυβέρνηση, μαζί με τους υπαλλήλους, μπορεί να φτιάξει μια αποτελεσματική, δημοκρατική και ανοιχτή στην κοινωνία δημόσια διοίκηση.

 Όταν ερωτάται αν το Δημόσιο είναι αποτελεσματικό λέει χαρακτηριστικό: “Πλάκα κάνετε, φαντάζομαι. Γι’ αυτό άφησα την ασφάλεια των Βρυξελλών, για να προσπαθήσω, μαζί με τους δημοσίους υπαλλήλους, να φτιάξουμε μια αποτελεσματική, δημοκρατική και ανοιχτή στην κοινωνία δημόσια διοίκηση”, προσθέτει. Κατά τα άλλα, η πορεία των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές τον έχει εκπλήξει ευχάριστα. Όπως και η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ. Τι λέει ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος σε συνέντευξή του στην Free Sunday και την Αγγελική Σπανου:


Ποια είναι η εκτίμησή σας για την έκβαση της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές; Θα υπάρξει σύντομα συμφωνία;


Η πορεία των διαπραγματεύσεων με έχει εκπλήξει ευχάριστα. Δεν περίμενα ότι θα καταφέρναμε τόσο γρήγορα να διαμορφώσουμε ένα ευρύ μέτωπο για το τέλος των πολιτικών της λιτότητας. Μέχρι τις εκλογές έλεγα ότι υπολογίζω στην αλλαγή των συσχετισμών στις κοινωνίες και ότι αυτό αργά ή γρήγορα θα είχε αντανάκλαση και στις συμπεριφορές των ελίτ. Δεν υπολόγιζα ποτέ ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα είχε σχεδόν αμέσως αυτή την απήχηση στην Ιταλία, στη Γαλλία και σε όλο το φάσμα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Δεν ισχυρίζομαι, βεβαίως, ότι πετύχαμε τους στόχους μας από τώρα. Αλλά τι μας έλεγαν οι αντίπαλοί μας (και συχνά κι εσείς οι δημοσιογράφοι); «Καλά, εσείς απορρίπτετε και τα μνημόνια και την τρόικα και θέλετε να διαπραγματευτείτε μια άλλη συμφωνία. Και εάν οι δανειστές δεν θέλουν να διαπραγματευτούν, τι θα κάνετε;» Ε, λοιπόν, όλοι δέχτηκαν να διαπραγματευτούν. Γιατί, μη γελιέστε, ακόμη και η απόλυτη άρνηση των Γερμανών στα αιτήματα της ελληνικής πλευράς αποτελεί έναρξη διαπραγμάτευσης, με χαρακτηριστικά τεκτονική επιλογή άτεγκτης στάσης. Ο δρόμος, βεβαίως, θα είναι μακρύς και όχι εύκολος. Στο κάτω κάτω, όμως, λίγο πράγμα είναι ότι όλοι, ανεξάρτητα από το τι ψηφίσαμε, νιώθουμε ότι κερδίσαμε ξανά την αξιοπρέπειά μας;


Η κυβέρνηση δεν διεκδικεί πια κούρεμα του μεγαλύτερου μέρους του χρέους. Έτσι δεν είναι;


Κάθε άλλο. Αυτή παραμένει η αφετηριακή μας θέση στη διαπραγμάτευση. Βεβαίως, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να επιτευχθεί ο στόχος. Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, φυσικά, θα επιδιώξουμε το μέγιστο δυνατό.


Τελικά, θέλουμε τη δόση των 7 δισ. ευρώ που εκκρεμεί;


Η δόση αυτή δεν μας είναι αναγκαία. Σας παραπέμπω στις σχετικές δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη.


Δεν θεωρείτε ότι η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ μπορεί να έχει προβλήματα; Ήδη ο κ. Καμμένος διαφώνησε με τις εξαγγελίες για την ιθαγένεια…


Αυτή είναι η δεύτερη ευχάριστη έκπληξη που μου επιφύλαξε η μετεκλογική περίοδος. Όπως γνωρίζετε, προεκλογικά είχα διατυπώσει –και σ’ εσάς– τη θέση αρχής ότι θα ήταν πολύ δύσκολο για ένα κόμμα της Αριστεράς να συγκυβερνήσει με ένα κόμμα της Δεξιάς. Η σοβαρότητα και η συλλογικότητα των συναδέλφων υπουργών των ΑΝΕΛ διέψευσαν τους φόβους που είχα. Προφανώς, δεν είναι μια συνεργασία για πάντα. Όσο όμως τα θέματα της οικονομίας, της λιτότητας και του χρέους παραμένουν τα κυρίαρχα, η κυβέρνηση θα έχει τη συνοχή που εξασφαλίζει την πολιτική σταθερότητα που έχει ανάγκη ο τόπος, γιατί σε αυτά συμφωνούμε. Επιπλέον, διαχειριστικά, το συντονισμό εξασφαλίζουν με τον καλύτερο τρόπο οι κ.κ. Φλαμπουράρης και Κουίκ. Προφανώς, ούτε εμείς θα κάνουμε πίσω στις απόψεις μας, σε ό,τι μας χωρίζει, ούτε αυτοί. Αυτό, όμως, σε καμία περίπτωση δεν θα σημαίνει το τέλος της συγκυβέρνησης, όπως το δείχνει με τον πιο ανάγλυφο τρόπο ο υπεύθυνος χειρισμός και από τις δύο πλευρές του πιο αμφιλεγόμενου μεταξύ μας νομοσχεδίου, αυτού για την ιθαγένεια των μεταναστών. Και, για σκεφτείτε λίγο και την εναλλακτική: να είχαμε να συγκυβερνήσουμε (και να διαπραγματευτούμε!) με αυτούς που φωνάζουν «Γερούν, γερά!» (η σύγχρονη παραλλαγή του «Αγάντα, Ρόμελ!»). Φαίνεται ότι όταν έλεγαν ότι πρέπει να σχηματιστεί ενιαία διαπραγματευτική ομάδα, την ομάδα των δανειστών εννοούσαν, όχι την ελληνική.


Προαναγγείλατε 15.000 προσλήψεις στην υγεία, στην παιδεία και στους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Υπάρχουν τέτοια περιθώρια αύξησης των δημοσίων δαπανών χωρίς αύξηση φόρων;


Όχι, δεν προανήγγειλα εγώ τις προσλήψεις αυτές. Η σχετική πρόβλεψη περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό της απερχόμενης κυβέρνησης. Και σε καμία περίπτωση δεν θα αυξήσουμε τους φόρους. Ήρθε όμως και η ώρα να πληρώσουν οι πλούσιοι, και μάλιστα αυτοί που έγιναν πλουσιότεροι από την κρίση.


Πότε θα γίνουν οι επαναπροσλήψεις που έχετε εξαγγείλει;


Άμεσα, με το πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου μας.


Αξιολόγηση χωρίς απολύσεις, λέτε. Δηλαδή; Ποιες θα είναι οι κυρώσεις για τον υπάλληλο που δεν κάνει σωστά –ή και καθόλου– τη δουλειά του;


Το εν ισχύι πειθαρχικό δίκαιο προβλέπει πειθαρχικά μέτρα που φτάνουν ως την απόλυση για τους υπαλλήλους που κάνουν κοπάνα, δεν τηρούν το ωράριο ή ασκούν με ανεπάρκεια τα καθήκοντά τους. Ο σκοπός της αξιολόγησης δεν είναι να τιμωρήσει αλλά να κάνει καλύτερους τους ανθρώπους της δημόσιας διοίκησης και τις δομές της.


Το ενιαίο μισθολόγιο θα εφαρμοστεί;


Θα προχωρήσουμε σε ένα πραγματικά δίκαιο και ενιαίο μισθολόγιο, μετά από διαπραγμάτευση με την ΑΔΕΔΥ. Μεταξύ των προθέσεών μου είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στο Δημόσιο, θεσμό που κολόβωσαν οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.


Μπορούν οι δημόσιοι υπάλληλοι να ελπίζουν και σε αυξήσεις μισθών στο ορατό μέλλον;


Δυστυχώς, δεν μπορούμε να αποκαταστήσουμε σήμερα τις μεγάλες αδικίες των μισθολογικών περικοπών των μνημονίων. Όταν η οικονομία σταθεί πάλι στα πόδια της, ελπίζω από την επόμενη χρονιά, θα ξεκινήσει η σταδιακή αποκατάσταση.


Στις προγραμματικές δηλώσεις θα υπάρχουν δεσμεύσεις για τις επαναπροσλήψεις και για νέους διορισμούς;


Θα τις ακούσετε από τον πρωθυπουργό.


Θεωρείτε ότι έχουμε μια αποτελεσματική δημόσια διοίκηση;


Πλάκα κάνετε, φαντάζομαι. Γι’ αυτό άφησα την ασφάλεια των Βρυξελλών, για να προσπαθήσω, μαζί με τους δημοσίους υπαλλήλους, να φτιάξουμε μια αποτελεσματική, δημοκρατική και ανοιχτή στην κοινωνία δημόσια διοίκηση.


Ποια είναι η άποψή σας για το έργο του προκατόχου σας Κ. Μητσοτάκη;


Είναι άνθρωπος που πιστεύει στις ιδέες του. Ήταν, επίσης, μεταξύ των λίγων υπουργών (μαζί με την υφυπουργό του κ. Χριστοφιλοπούλου) που προχώρησαν σε πραγματική παράδοση-παραλαβή. Οι νεοφιλελεύθερες απόψεις του, όμως, μας τοποθετούν σε εντελώς αντιδιαμετρικές θέσεις. Θεωρώ ότι η πορεία του στο υπουργείο δεν συνιστούσε μεταρρύθμιση, αλλά αντιμεταρρύθμιση

 

 

Πηγή: aftodioikisi.gr

 

 

(Visited 38 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*