Η Μαρία Δεναξά στο naxostimes.gr: «Θα βγούμε από τον εφιάλτη, αν σταθούμε όρθιοι μόνοι μας»

admin
07/06/2016 08:33
 
 
 

Για τις μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Γαλλία μίλησε η έγκριτη Συριανή δημοσιογράφος Μαρία Δεναξά σε συνέντευξη που παραχώρησε στο naxostimes.gr και τη δημοσιογράφο Ελένη Τσελεμπή.

«Χρόνια είχε να ζήσει η Γαλλία τέτοια κινητοποίηση» επεσήμανε, μεταξύ άλλων, η κ. Δεναξά, συμπληρώνοντας ότι οι «μεταρρυθμίσεις» που προωθούνται δεν είναι τίποτα άλλο παρά σκληρά μέτρα λιτότητας, που πλήττουν κατά κύριο λόγο την μεσαία και την κατώτερη τάξη. Δεν παρέλειψε, επίσης, να τονίσει ότι οι Γάλλοι έχουν εξοργιστεί από την προσπάθεια του προέδρου τους Ολάντ «να μετατρέψει ψέματα σε αλήθειες».

Όσον αφορά στην κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, η κ. Δεναξά εξέφρασε την άποψη δεν πρόκειται να αλλάξει «όσο κρατούν την χώρα μας όρθια άλλοι, που θα εξυπηρετούν συγκεκριμένα χρηματοπιστωτικά συστήματα και τα συμφέροντα τους». Σύμφωνα με την κ. Δεναξά, η μόνη διέξοδος από τον εφιάλτη είναι η πραγματική παιδεία και οι σωστές ηθικές αρχές, αν και όπως διαπιστώνει, συνεχίζουν να υποβαθμίζονται.

 

ΕΡ: Καζάνι που βράζει είναι εδώ και δύο μήνες η Γαλλία, με δυναμικές και συντονισμένες κινητοποιήσεις ενάντια στην εργασιακή μεταρρύθμιση του Ολάντ. Η κυβέρνηση περίμενε να αντιδράσουν με τέτοιο «συμπαγή» τρόπο οι Γάλλοι;

Μ.Δ.: Θα έλεγα πως όχι. Η γαλλική κυβέρνηση πίστευε ότι ο κόσμος θα κουραστεί και οι κινητοποιήσεις θα υποτονίσουν, οπότε η μεταρρύθμιση θα περνούσε χωρίς να κάνουν χρήση άρθρου του Συντάγματος το οποίο κάνει την ίδια δουλειά με τις δικές μας Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.

Λογάριασαν όμως χωρίς τα συνδικάτα και κυρίως το GCT, που δεν κάνει πίσω με τίποτα, αλλά ούτε και ο Ολαντ.

Έτσι, αυτή τη στιγμή ζούμε μια κινητοποίηση που η Γαλλία χρόνια έχει να ζήσει. Το κύριο χαρακτηριστικό της είναι ότι οι κινητοποιήσεις, για να μην κουράσουν και να μην επιβαρύνουν πολύ οικονομικά τους εργαζόμενους, εμπλουτίζονται και εναλλάσσονται.

Ξεκίνησαν με την Ολονυχτία, με τους αποκλεισμούς στους δρόμους από εργαζόμενους στις μεταφορές, συνέχισαν οι εργαζόμενοι σε διυλιστήρια και πετρελαϊκές αποθήκες, τώρα στον χορό μπήκαν οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους, τα ΜΜΜ, τα αεροδρόμια και τα λιμάνια και παράλληλα οι Γάλλοι κατεβαίνουν στους δρόμους για να υποστηρίξουν όλες αυτές τις κινητοποιήσεις. Ημέρα νέων διαδηλώσεων έχει οριστεί η 14η Ιουνίου.

 

 

ΕΡ: Η αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία που θέλουν να εφαρμόσουν Ολάντ και Βαλς έχει «άρωμα» Γερμανίας και ΔΝΤ; Ποιες από τις αλλαγές που προωθούνται έχουν εξοργίσει περισσότερο τους πολίτες;

Μ.Δ.: Για την ώρα, η εργασιακή μεταρρύθμιση και θα ακολουθήσει και πάλι η συνταξιοδοτική. Η τελευταία συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που έγινε στη Γαλλία – και είχε προκαλέσει δυναμικές κινητοποιήσεις – ήταν το 2010 επί Σαρκοζί, ο οποίος κατάφερε τελικά να τις ελέγξει και να ξεγελάσει τους εργαζόμενους.

Βασικά, εδώ εφαρμόζεται μια μεταλλαγμένη μορφή επιβολής μεταρρυθμίσεων – λιτότητας σε σχέση με την Ελλάδα. Διαπιστώνω ότι κάθε νέα προεδρική πενταετία όσο πάει κόβουν στους Γάλλους εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα και κεκτημένα. Έχουμε περικοπές σε δόσεις.

Έτσι, μετά την εργασιακή μεταρρύθμιση σειρά έχει μια νέα συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση η οποία θα συμπληρώσει τις αλλαγές – σκληρά μέτρα της προηγούμενης… Πλέον όπου λέξη μεταρρύθμιση ίσον με σκληρά μέτρα λιτότητας, όπου μεγάλοι χαμένοι είναι οι εργαζόμενοι, η κατώτερη και μεσαία τάξη.

 

ΕΡ: Γίνεται αντιληπτό ότι όλη αυτή η κατάσταση αρχίζει να δημιουργεί «ρήγματα» στο πολιτικό σκηνικό της Γαλλίας. Πώς θα επηρεαζόταν η Ευρώπη αυτή την στιγμή από ενδεχόμενες απρόβλεπτες πολιτικές εξελίξεις;

Μ.Δ.: Δεν νομίζω ότι, για την ώρα, αυτά τα ρήγματα είναι ικανά να επηρεάσουν οποιαδήποτε εξέλιξη στην Ευρώπη. Ίσα – ίσα το διαίρει και βασίλευε σε ένα οργανωμένο πολιτικό σύστημα είναι προς το συμφέρον των Βρυξελλών και των συμφερόντων που εξυπηρετούν.

Βασικά, στις Βρυξέλλες κάνουν κουμάντο τα ισχυρά λόμπι. Τους 750 ευρωβουλευτές «περιποιούνται» καθημερινά 20.000 με 30.000 λομπίστες, τη στιγμή που οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν ξεπερνούν τις 15.000.

Θεωρούν ότι οι μεταρρυθμίσεις – λιτότητα περνούν ευκολότερα όταν έχουμε κυβερνήσεις συνεργασίας, όπως για παράδειγμά στην Ιταλία ή στην Ελλάδα με τις κυβερνήσεις Σαμαρά – Βενιζέλου και τώρα ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

 

ΕΡ: Πιστεύετε ότι οι κινητοποιήσεις στη Γαλλία θα συνεχιστούν με μεγαλύτερη ένταση ή όσο περνάει ο καιρός θα αρχίσουν να εξασθενούν;

Μ.Δ.: Πιστεύω ότι υποχωρήσεις θα πρέπει να γίνουν και από τις δύο πλευρές. Απάντηση στο ερώτημα σας ίσως να μπορούσε να δώσει η συμμετοχή στην κινητοποίηση της 14ης Ιουνίου…

Ο Ιούλιος είναι μήνας υψηλού κινδύνου για την γαλλική κυβέρνηση. Αν δεν υπάρξει εκτόνωση και οι δυο πλευρές επιμείνουν στις θέσεις τους, τότε οι αντάρτες του σοσιαλιστικού κόμματος και η γαλλική αριστερά θα καταθέσουν πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης Ολάντ. Πρόταση μομφής θα καταθέσει και η γαλλική δεξιά. Αν δεν καταψηφιστούν οι προτάσεις μομφής, τότε θα πέσει η κυβέρνηση με ό,τι σημαίνει αυτό.

 

 

ΕΡ: Ποιος είναι ο ρόλος της Αστυνομίας σε αυτές τις κινητοποιήσεις; Κυκλοφόρησαν βίντεο με αστυνομικούς να ασκούν βία σε διαδηλωτές. Έχουν καταδικαστεί αυτές οι ενέργειες ή συνεχίζονται με την ανοχή της πολιτικής εξουσίας;

Μ.Δ.: Όσα χρόνια βρίσκομαι στη Γαλλία και καλύπτω κινητοποιήσεις, ποτέ δεν είχα δει χρήση αστυνομικής βίας σε τέτοιο βαθμό. Είναι απερίγραπτο το πώς μέσα σε λίγα χρόνια η αστυνομία εξελίχθηκε σε στρατοχωροφυλακή, εξοπλισμένη με όπλα που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς, ακόμα και να σκοτώσουν.

Την ίδια ώρα οι γαλλικές αρχές έχουν καταστρώσει και ακολουθούν στρατηγικό σχεδιασμό δράσης για να διαλύσουν τα πλήθη πριν καλά – καλά προλάβουν να διαδηλώσουν κι αυτό αποθαρρύνει τον κόσμο να συμμετέχει στις διάφορες μορφές κινητοποιήσεων. Για την ώρα η αστυνομία είναι πιο αποτελεσματική.

 

ΕΡ: Έχετε παρατηρήσει προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης ή ακόμη και προπαγάνδας από τα γαλλικά ΜΜΕ; Η αλήθεια είναι ότι, τουλάχιστον στην Ελλάδα, με το πρόσχημα της εσωτερικής επικαιρότητας, οι κινητοποιήσεις της Γαλλίας περνάνε «στα ψιλά»…

Μ.Δ.: Τον τελευταίο καιρό είχα παρατηρήσει ότι δυσάρεστες ειδήσεις για την Γαλλία όπως π.χ. για την οικονομία της, τις μαθαίναμε από συναδέλφους από τα ξένα ΜΜΕ και με κάποια καθυστέρηση γινόταν η δημοσίευση τους στα γαλλικά ΜΜΕ.

Από τότε που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις, στην αρχή τα γαλλικά ΜΜΕ δεν έκαναν καμία αναφορά ή αν έκαναν, ήταν για να προβάλλουν ταραξίες, καταστροφές, επεισόδια και τραυματισμένους αστυνομικούς. Αυτό προκαλούσε φόβο στον κόσμο που δεν είχε – και μεγάλο μέρος των πολιτών εξακολουθεί να μην έχει ιδέα – για το τι είναι αυτός ο νόμος. Μέχρι που πολλοί Γάλλοι ανακάλυψαν ότι τα κοινωνικά δίκτυα και πλατφόρμες, όπως είναι το Periscope, έδιναν μια άλλη διάσταση και κάλυψη των γεγονότων…

Όπως και να ‘χει, αυτή η αποκάλυψη απομυθοποίησε στα μάτια πολλών πολιτών τα παραδοσιακά ΜΜΕ, τα οποία τώρα αν δεν προσέξουν και δεν κάνουν στροφή στην αντικειμενική και ισορροπημένη ενημέρωση, σε συνδυασμό με την προσαρμογή στα νέα δεδομένα που δημιούργησε το ίντερνετ, πολύ φοβάμαι ότι κινδυνεύουν να περάσουν μια μεγάλη κρίση και ίσως να χαθούν…

 

 

ΕΡ: Σε σχόλιο σας γράψατε ότι οι Γάλλοι νοιώθουν «γδαρμένοι» και κυρίως προδομένοι, γιατί αυτή η αντιλαϊκή μεταρρύθμιση δεν υπήρχε στο πρόγραμμα με το οποίο εκλέχθηκε ο Ολάντ το 2012. Επιτρέψτε μου να διακρίνω μια ταύτιση με την Ελλάδα, αν και οι Έλληνες για κάποιον ανεξήγητο (;) λόγο παραμένουν απαθείς…

Μ.Δ.: Όντως η μεταρρύθμιση αυτή δεν υπήρχε στο πρόγραμμα του Ολάντ το 2012. Υποσχέθηκε λαγούς με πετραχήλια και ότι θα προστατέψει τους εργαζόμενους κι αυτός σήμερα κάνει το αντίθετο, ενώ επιχειρεί να μετατρέψει ψέματα σε αλήθειες.

Αυτό έχει εξοργίσει. Οι Γάλλοι δεν έχουν περάσει τόσα όσα έχουν περάσει οι Έλληνες που γεύτηκαν και κουράστηκαν από τις απογοητεύσεις… Ίσως γι’ αυτό παραμένουν απαθείς τώρα… Είναι και η νοοτροπία μας. Η γαλλική νοοτροπία είναι πιο αγωνιστική κι αυτό είναι μια σημαντική διαφορά.

 

ΕΡ: Ζώντας μακριά από την Ελλάδα, έχετε το προνόμιο να παρακολουθείτε τις εξελίξεις πιο ψύχραιμα και αντικειμενικά. Ποια είναι η πρόβλεψη σας για την ελληνική πολιτική σκηνή, την ελληνική οικονομία και εν τέλει την ελληνική κοινωνία;

Μ.Δ.: «Ορθόν ούν είναι χρη, ουχί ορθούμενον». «Πρέπει να είσαι όρθιος, όχι να κρατιέσαι όρθιος από τους άλλους» έλεγε ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Μάρκος Αυρήλιος… Όσο θα κρατούν την Ελλάδα όρθια άλλοι, που θα εξυπηρετούν συγκεκριμένα χρηματοπιστωτικά συστήματα και τα συμφέροντα τους και δεν εξυπηρετούν το καλό του Ελληνικού λαού και της Ελλάδας, μην περιμένετε πολλά πράγματα.

Μόνο αν εμείς καταφέρουμε να σταθούμε όρθιοι από μόνοι μας και βάλουμε τα πράγματα κάτω, με ξεκάθαρη σκέψη και χωρίς την φαγωμάρα του διχασμού, θα δώσουμε και πάλι στην χώρα μας μια ευκαιρία να ξεφύγουμε και να βγούμε από αυτόν τον εφιάλτη. Το ίδιο ισχύει και για τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες…

Γι’ αυτό όμως χρειαζόμαστε μια πολιτική σκηνή και κοινωνία με πραγματική παιδεία και σωστές ηθικές αρχές Η παιδεία εξακολουθεί να υποβαθμίζεται, το ίδιο και οι ηθικές αρχές…

 

(φωτό: από την σελίδα της Μαρία Δεναξά στο Facebook)

(Visited 47 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*