Πρόγραμμα «ΔΙΑΤΗΡΩ»: Δεκτή η πρόταση του Ινστιτούτου Σύρου για την διατήρηση της ελληνικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς

Newsroom
24/01/2021 13:33
 
 
 

Η θωράκιση των ιστορικών και διατηρητέων μνημείων της χώρας είναι ο στόχος του χρηματοδοτικού προγράμματος «ΔΙΑΤΗΡΩ», το οποίο πρότεινε το Ινστιτούτο Σύρου, με αφορμή την ανάγκη άμεσων επεμβάσεων σε 137 νεοκλασικά της Ερμούπολης και τις μεγάλες ανάγκες συντήρησης σε περισσότερα από 1200 αξιόλογα ιστορικά κτίρια.

Ήδη από τα τέλη Απριλίου του 2020, το Ινστιτούτο Σύρου, σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, απέστειλε αναλυτική πρόταση για τη δημιουργία ενός προγράμματος με τον τίτλο «ΔΙΑΤΗΡΩ» για τη διάσωση της αρχιτεκτονικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Η πρόταση υιοθετήθηκε από το ΥΠΕΝ και θα υλοποιηθεί μέσω του προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης. Μάλιστα, ενώ το Ινστιτούτο Σύρου ζήτησε μια πρώτη πιλοτική εφαρμογή στην Περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου, τελικά θα περιλαμβάνει όλη την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ινστιτούτου κ. Παύλο Χατζηγρηγορίου, η υλοποίηση του προγράμματος θα επιφέρει πολλαπλά οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά οφέλη:

* Ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας σε επίπεδο τοπικό δημιουργώντας θέσεις εργασίας σε εκατοντάδες οικισμούς της Ελλάδας.

*Θωράκιση των ιστορικών κτηρίων απέναντι στην κλιματική αλλαγή, δίνοντάς τους την ευκαιρία να διατηρηθούν σε αξιοπρεπή και εκμεταλλεύσιμη μορφή.

*Αύξηση της ελκυστικότητας νησιωτικών, ηπειρωτικών και αστικών περιοχών της Ελλάδας, δίνοντας παράλληλα δυνατότητες για τουριστική ανάπτυξη.

*Έμπνευση για άλλες δράσεις βοηθώντας στη βιώσιμη, δημιουργική, πολιτιστική οικονομική ανάπτυξη.

*Επίλυση του χρόνου προβλήματος κατάρρευσης επικίνδυνων κτηρίων, κάτι που κόστισε -τραγικά- τη ζωή δύο παιδιών στη Σάμο πριν μερικούς μήνες.

Όλα αυτά αναφέρονται και σε επιστολή του κ. Χατζηγρηγορίου προς τον Πρωθυπουργό, από τον οποίο ζητήθηκε «οι διάφορες εξαγγελίες για το πρόγραμμα να γίνουν σύντομα πράξεις και να μη χαθεί αυτή η μοναδική ευκαιρία να πρωτοπορήσει η χώρα μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο», καθώς αν το πρόγραμμα καταφέρει να επιτύχει τους στόχους του, θα ανοίξει τον δρόμο για την εφαρμογή του και σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Το Ινστιτούτο Σύρου χαιρέτησε την απόφαση του ΥΠΕΝ, καθώς «για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης θα βοηθηθούν άμεσα οι ιδιοκτήτες ιστορικών και διατηρητέων κτηρίων στη διαρκή προσπάθειά τους να προστατεύσουν την πολιτιστική μας κληρονομιά» και δήλωσε ότι θα στηρίξει – στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του – τον σχεδιασμό του προγράμματος «ΔΙΑΤΗΡΩ» ώστε να έχει τη μέγιστη επιτυχία.

Τέλος, κάλεσε όλους τους αρμόδιους φορείς (ΟΤΑ, Σύλλογοι, ΤΕΕ, κ.α.) να στηρίξουν το πρόγραμμα, ζητώντας τόσο την άμεση υλοποίηση του αλλά και την αύξηση της χρηματοδότησής του.

Το Ινστιτούτο Σύρου και το πρόγραμμα “ΔΙΑΤΗΡΩ” στις Ειδήσεις της ΕΡΤ
https://onedrive.live.com/?authkey=%21ANUA7kzS0EmcVwY&cid=15F3311593AD4AC6&id=15F3311593AD4AC6%21228207&parId=15F3311593AD4AC6%21217422&o=OneUp

(Visited 148 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*