Δεσποτικό και Ρήνεια στους αρχαιολογικούς “καρπούς” του 2020

Newsroom
28/12/2020 11:39
 
 
 

 

Κάτω από δύσκολες συνθήκες, με μια σειρά μέτρων προστασίας όπως ορίζει το πρωτόκολλο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, λιγότερο προσωπικό και χωρίς φοιτητές από τα ξένα πανεπιστημιακά ιδρύματα, πραγματοποιήθηκαν φέτος οι συστηματικές ανασκαφές. Όμως, ακόμη και έτσι, τα ανασκαφικά πεδία έκρυβαν εκπλήξεις.

Δεσποτικό

Το ακατοίκητο νησάκι έκτασης περίπου οκτώ χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Αντιπάρου έδωσε νέα ευρήματα, ανάμεσά τους δύο νέα κτίρια καθώς κι άλλα οκτώ στη νησίδα Τσιμηντήρι, η οποία ήταν ενωμένη στην αρχαιότητα με το Δεσποτικό.

Βάρος δόθηκε στο αναστηλωτικό έργο που πραγματοποιήθηκε, προβάλλοντας το αρχαϊκό ιερό όπου λατρευόταν ο Απόλλωνας.

Στο Δεσποτικό έγιναν επίσης διαδρομές για ΑμεΑ, ενώ τον Μάιο του 2021, σύμφωνα με τον ανασκαφέα Γιάννο Κουράγιο (ΕΦΑ Κυκλάδων), θα ξεκινήσει νέος κύκλος αναστηλωτικών εργασιών σε άλλο τμήμα του μνημείου.

Ρήνεια

Σε αυτό το μυστηριώδες μη επισκέψιμο νησί που βρίσκεται στη σκιά της Δήλου είχαν επισημανθεί διάφορες θέσεις στο παρελθόν, αλλά τώρα έγινε προσπάθεια να καταγραφεί ο γεωλογικός του χάρτης.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Δημήτρη Αθανασούλη, για πρώτη φορά όλα μπαίνουν σε ένα υπόβαθρο και καταγράφονται τα πάντα στη Ρήνεια.

Στις έρευνες βρέθηκαν αρχαίες αγροικίες, ένας άγνωστος αρχαίος δρόμος, στο Χωμασοβούνι εντοπίστηκαν ίχνη μεγάλου βωμού, ενώ συγκεντρώθηκαν πολλά θραύσματα γλυπτών πτηνών και ανάγλυφων στηλών.

(Πηγή: kathimerini.gr)

(Visited 116 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*