Τον «Φιλοκτήτη» παρουσιάζει το «Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία» στη Σύρο

admin
27/11/2015 1:55
  •  
  •  
  •  

Ο «Φιλοκτήτης», ένας μονόλογος βασισμένος στην ομώνυμη τραγωδία του Σοφοκλή, θα παρουσιαστεί στις 3 Δεκεμβρίου (Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία) στο θέατρο Απόλλων από την Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία» (ΘΕ.ΑΜ.Α), σε συνεργασία με τον δήμο Σύρου-Ερμούπολης.

Πρόκειται για μια performance που αποτελεί ύμνο στην αποδοχή για ό,τι ξένο… Η θεμελιώδης αξία της μοναξιάς και της κοινωνικής απομόνωσης των ηρώων, κατά τη διάρκεια της τραγικής πτώσης, είναι αναγνωριστικό Σοφόκλειο στοιχείο. Η «πολιτική τραγωδία» όλου του σωζόμενου αρχαίου δραματικού έπους εκτυλίσσεται στη σκηνή με τη μορφή μονολόγου του ομώνυμου ήρωα, τονίζοντας το λογισμό και την εσωτερικότητα της τραγικότητας και θέτοντας για πρώτη φορά βασικά ερωτήματα περί αποδοχής του διαφορετικού.

 

Info

Σκηνοθεσία – Κείμενο: Απολλωνία Τσαντά

Βοηθός Σκηνοθέτης: Μιχάλης Ταμπούκας

Ηχοληψία: Φώτης Κίκιρας

Μετάφραση: Βασίλης Οικονόμου

Κινησιολογία – Η Performer: Σοφία Σταυρακάκη

Μουσική Επιμέλεια: Σοφία Σεφεριάδη

Διερμηνέας Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας: Θεοδώρα Τσαποίτη

Ερμηνεύει ο Βασίλης Οικονόμου (Ηθοποιός ΑμεΑ)

Ζωγραφικό έργο: Ιβάν Μαστερόπουλος

Διάρκεια: 50′

Τιμές εισιτηρίων: 10€, μειωμένο 6€, ΑμεΑ δωρεάν.

Προπώληση εισιτηρίων στο Θέατρο Απόλλων από τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου (10:00-14:00)

 

Επαγγελματική θεατρική ομάδα «ΘΕ.ΑΜ.Α.» (Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία)

Το ΘΕ.ΑΜ.Α αποτελεί μία από τις ελάχιστες επαγγελματικές ομάδες θεάτρου για άτομα με αναπηρία. Απευθύνεται κυρίως στα άτομα με κινητική αναπηρία και στοχεύει στην προσβασιμότητα ανθρώπων με αναπηρία στην τέχνη από κάθε άποψη.

Εμπνευστής της ιδέας και υπεύθυνος της θεατρικής ομάδας είναι ο σκηνοθέτης -αρχαιολόγος – ηθοποιός ΑμεΑ, Βασίλης Οικονόμου.

Η ομάδα «ΘΕ.ΑΜ.Α.» φιλοδοξεί στην ίδρυση της πρώτης Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης για άτομα με κινητικά προβλήματα και με άλλες παθήσεις, αμφισβητώντας την προϋπόθεση της αρτιμέλειας (ΠΔ 370/1983, Άρθρο 8, γ παρ.) ως βασικό κριτήριο που έχει θεσπίσει το Υπουργείο Πολιτισμού για την εισαγωγή στις Ανώτερες Σχολές Δραματικής Τέχνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στα έξι χρόνια δραστηριότητας η θεατρική ομάδα «ΘΕ.ΑΜ.Α.» έχει καταδειχθεί ως σημαντικός πυρήνας της θεατρικής τέχνης με έργα απαιτήσεων και παραστάσεις αξιώσεων και έχει παρουσιάσει τις εξής:

*«Λάμια» (2010) της Λίνας Αμπντελχαμίντ

*«Ήρωες και Μύθοι» (2011) βασισμένο σε κείμενα του Tennessee Williams

*«Ηλέκτρα» (2012) του Σοφοκλή (Φεστιβάλ 2012 – Τορίνο/Ιταλία)

*«Αύριο» (2012-13) της Έφης Τούμπα

*«Κ.Π. Καβάφης: Επάγγελμα Ποιητής» (2013) επιχορηγούμενο από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για το «Έτος Καβάφη 2013»

*«Η Ιστορία του Ζωολογικού Κήπου» (2013-2014) TheZooStory του EdwardAlbee

*«Ιάκωβος ή Υποταγή» (2015-2016) JacquesoulaSoumission του E. Ionesco

Πληροφορίες για την ομάδα «ΘΕ.ΑΜ.Α» στο www.distheater.gr

(Visited 7 times, 1 visits today)