Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros 13: online, δωρεάν και χωρίς εγγραφή!

Newsroom
24/09/2020 12:34
 
 
 

Ξεκίνησε χθες το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros 13, το οποίο φέτος θα πραγματοποιηθεί μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου τόσο διαδικτυακά, όσο και στο φυσικό του χώρο στη Σύρο.

Περισσότερες από 180 ταινίες animation, βραβευμένες επιλογές αλλά και νέες εντυπωσιακές παραγωγές από Ελλάδα και από 100 ακόμα χώρες παγκοσμίως, για όλες τις ηλικίες και για όλα τα γούστα, αποτελούν το πρόγραμμα της 13ης διοργάνωσης, που για πρώτη φορά το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει και διαδικτυακά, δωρεάν και χωρίς εγγραφή, στην πλατφόρμα live.animasyros.gr!

Ταυτόχρονα, υπαίθριες προβολές σε διάφορα σημεία του νησιού, με καθημερινό ραντεβού στην Ερμούπολη αλλά και μία περιοδεία σε Φοίνικα, Ποσειδωνία, Βάρη και Άνω Σύρο θα πραγματοποιούνται εναλλάξ κάθε ημέρα. Επιπλέον, για τους επαγγελματίες του χώρου, το τμήμα της Αγοράς πραγματοποιείται με περιορισμένη χωρητικότητα στη Σύρο και μεταδίδεται ζωντανά μέσα από το κανάλι του Animasyros στο YouTube.

Μία εντυπωσιακή πρεμιέρα: «Χρύσιππος» του Δ. Δημητριάδη

Το Φεστιβάλ ξεκίνησε επίσημα χθες στην αυλή του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κυκλάδων που στεγάζεται στο εμβληματικό αρχοντικό Βελισσαρόπουλου στην Ερμούπολη με μια ταινία που στην πραγματικότητα εξερευνά το διάλογο μεταξύ animation και θεάτρου.
Πρόκειται για την μαγνητοσκοπημένη θεατρική παράσταση ΧΡΥΣΙΠΠΟΣ του Δημήτρη Δημητριάδη σε σκηνοθεσία Θάνου Σαμαρά, μια παράσταση που είχε παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ Αθηνών 2019. Στο έργο αυτό με το ιδιαίτερο χιούμορ, το οποίο θεωρείται υπόδειγμα της ελληνικής queer γραφής, ο σκηνοθέτης Θάνος Σαμαράς πειραματίζεται με απόλυτη επιτυχία με το animation που αποκτά μια ξεχωριστή θέση στην παράσταση.
Ο Θάνος Σαμαράς που θα παρουσιάσει το ανέβασμα του έργου και στο πλαίσιο της Αγοράς του Animasyros υπογράφει επίσης το εντυπωσιακό σκηνικό και όλη την εικόνα της παράστασης (κίνηση, κοστούμια, φωτισμούς, σχεδιασμό ήχου και animation).

Το πρόγραμμα του Animasyros:

*Περισσότερες από 180 ταινίες από 100 χώρες.

*Πέντε διαγωνιστικά τμήματα: το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα, το Φοιτητικό Διαγωνιστικό Τμήμα, το Διαγωνιστικό Τμήμα Τηλεοπτικών & Κατά Παραγγελία Ταινιών, το Ελληνικό Πανόραμα που απονέμεται από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου στην καλύτερη ελληνόφωνη ταινία καθώς και το διαγωνιστικό τμήμα Ευρωπαϊκές Αξίες #ThisisEU που απονέμεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα.

*Ειδικά αφιερώματα όπως το επετειακό Animapride V για την LGBTQ+ animation σκηνή – ένας θεσμός που έχει πια καθιερωθεί.

*Tιμώμενη χώρα, η Τσεχία σε συνεργασία με το Τσεχικό Κέντρο στην Αθήνα, στο πλαίσιο του οποίου θα προβληθεί η προτεινόμενη για Όσκαρ ταινία «Daughter» της Daria Karcheeva.

*Μία νέα συνεργασία με το Athens’ International Children’s Film Festival, στο πλαίσιο της οποίας θα παρουσιαστεί μία επιλογή των καλύτερων animation για τους μικρούς μας φίλους, και όχι μόνο, καθώς και τα καθιερωμένα προγράμματα για παιδιά K.ID.S.

*Και το αγαπημένο Διεθνές Πανόραμα και τέλος ειδικές προβολές ταινιών των μελών της κριτικής επιτροπής.

Το πρόγραμμα πλαισιώνεται με τρία εργαστήρια για τρεις διαφορετικές ηλικιακές ομάδες. Ένα διαδικτυακό masterclass ενηλίκων (επαγγελματίες και φοιτητές) με τον Dan Richards, ένα εργαστήριο ανιμέισον & καλλιγραφίας για εφήβους με την καλλιγράφο Μαρία Γενιτσαρίου και εκπαιδεύτρια την Ιωάννα Γιακουμάτου, ενώ για τους μικρούς μας φίλους, μαθητές Ε’ & ΣΤ’ δημοτικού, αναλαμβάνουν οι Φωκίων Ξένος και Ελένη Μούρη, και συνεργάζονται για ένα εργαστήριο με περιβαλλοντική θεματική και ευφάνταστη τεχνική που συνδυάζει το παραδοσιακό ζωοτρόπιο με τις σύγχρονες τεχνικές ανιμέισον. Το αποτέλεσμα των εργαστηρίων θα παρουσιαστεί στη λήξη του Φεστιβάλ.

Νέες Συνεργασίες: Η Βίκυ Μοσχολιού γίνεται animation!

Το Animasyros και ο ραδιοφωνικός σταθμός Μελωδία 99,2 ενώνουν τις δημιουργικές τους δυνάμεις και παρουσιάζουν μια νέα συνεργασία με τίτλο «Ενενήντα Δεύτερα».

Η πρώτη ταινία της σειράς με τίτλο «Βίκυ-Ενενήντα Δεύτερα» για τη Μοσχολιού ακουμπά με τρυφερότητα και δύναμη τη ζωή της υπέροχης Βίκυς Μοσχολιού μέσα από τη σκηνοθετική ματιά του νέου δημιουργού Δημήτρη Κούσανδα, υπό τους ήχους του τραγουδιού «Άνθρωποι Μονάχοι» σε μουσική του Γιάννη Σπανού και στίχους του Γιάννη Καλαμίτση (Η Βίκυ Μοσχολιού Τραγουδά Σπανό- Lyra 1977).

Το πρότζεκτ παρουσιάστηκε πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της προφεστιβαλικής εκδήλωσης του Animasyros, τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, από τον Δ. Προγράμματος του σταθμού, Δημήτρη Βραχνό, την κόρη της αείμνηστης Μοσχολιού κα Ευαγγελία Δομάζου και τον νεαρό ανιμέιτορ Δημήτρη Κουσάνδα.

Δείτε το βίντεο εδώ: https://vimeo.com/458011988

Agora

H Αγορά στην 6η έκδοσή της, εγκαινιάζει τη συνεργασία μας με την MIFA – Animation du Monde, το μεγαλύτερο παγκόσμιας κλίμακας εμπορικό γεγονός, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ανιμέισον του Ανεσί στη Γαλλία, και διοργανώνει ένα τετραήμερο pitching forum στη Σύρο.

Υποβλήθηκαν πολλά και εξαιρετικά ενδιαφέροντα Project, οι θέσεις ήταν μόνο έξι. Έτσι στο Pitching Forum συμμετέχουν τέσσερις δημιουργίες ανιμέισον υπό ανάπτυξη από την Ελλάδα, ένα από την Κύπρο και μια από την Πορτογαλία.

Το εργαστήριο προετοιμασίας του Pitch θα διευθύνουν οι Geraldine Bache, υπεύθυνη Εκπαιδευτικών και προγραμμάτων στη MIFA του Annecy (Head of Education and Projects at MIFA Annecy) & ο Antoine Lietout Γάλλος παραγωγός και συνιδρυτής του Laidak Studios.

Το project που θα διακριθεί θα ταξιδέψει στο Φεστιβάλ του Ανεσί το 2021 και θα παρουσιαστεί στο MIFA pitches, μπροστά σε κοινό με περισσότερους από 200 επαγγελματίες του χώρου, ενώ προηγουμένως θα έχει παρακολουθήσει ειδικό training workshop.

Η Κριτική επιτροπή του Pitching Forum εκτός από τους ανωτέρω εκπαιδευτές περιλαμβάνει και τους Μαρινέτα Κρητικού, συντονίστρια της Αγοράς και τις αγαπημένες συνεργάτιδες του Φεστιβάλ Nancy Denney Phelps, δημοσιογράφο από το Βέλγιο και Tunde Vollenbroek, παραγωγό και επιμελήτρια στο Kaboom της Ολλανδίας.

Η Αγορά εμπλουτίζεται και με ένα τετραήμερο πρόγραμμα παρουσιάσεων εξαίρετων εκπροσώπων της ανιμέισον σκηνής, των ψηφιακών μέσων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στο πλαίσιο αυτό μεταξύ άλλων παρουσιάζονται: Το making of “Wolvewalkers” της νέα ταινίας του Tomm Moore που πρόσφατα έκανε πρεμιέρα στο Τορόντο, από τον ίδιο και τον συν-σκηνοθέτη του Ross Stewart, παρουσίαση της ταινίας που τώρα βρίσκεται σε παραγωγή της Signe Baumane “My love affair with Marriage” σε ζωντανή σύνδεση από το στούντιό της στη Νέα Υόρκη.

Επιπλέον, το Ελληνικό στούντιο Dahouse που φέτος μας έφτιαξε τα υπέροχα τρέηλερ για το animasyros 13 παρουσιάζει τη δουλειά του. Η Nancy Denney Phelps ετοίμασε μια ειδική παρουσίαση για το ρόλο των γυναικών στην ανιμέισον σκηνή, η Tunde Vollenbroek θα μοιραστεί μαζί σας όλες τις στρατηγικές για την επιτυχή προώθηση μιας ταινίας ανιμέισον στο διαδίκτυο.

Παράλληλα, η Αγορά του Animasyros βουτά και σε άλλα νερά και δίνει φωνή στο ελληνικό gaming οικοσύστημα με την Ελίνα Ροϊνιώτη, ενώ η Αλεξία Κυριακοπούλου, πρόσφατα βραβευμένη με Emmy για την virtual ταινία “The Line” μας ταξιδεύει σε χώρους εμβύθισης (immersive worlds).

Προ – Φεστιβαλική Εκδήλωση:

Την Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη προ – φεστιβαλική εκδήλωση του Animasyros 13, στο θερινό κινηματογράφο Λαϊς της Ταινιοθήκης της Ελλάδος. Το κοινό υποδέχτηκε ο Πρόεδρος του Φεστιβάλ Βασίλης Καραμητσάνης.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η κα Μαρία Κομνηνού, Πρόεδρος Δ.Σ. της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, ενώ έναν σύντομο χαιρετισμό έδωσαν και οι φίλοι και υποστηρικτές του Φεστιβάλ, κ. Patrick Comoy Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου, η εκπρόσωπος τύπου της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα, κα. Νέλλη Παλαιολόγου, η Διευθύντρια του Τσεχικού Κέντρου της Αθήνας, κα Lucie Kuligova και ο κ. Δημήτρης Φραγκάκης, Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. και διευθύνων σύμβουλος του ΕΚΟΜΕ, κ. Πάνος Κουάνης έδωσε τις ευχές του και επισήμανε την υποστήριξη του ΕΚΟΜΕ προς το Φεστιβάλ μέσα από ένα σύντομο βίντεο. Ακολούθησε η προβολή της πολυβραβευμένης ταινίας MARONA’S FANTASTIC TALE της Anca Damian.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

*Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros ακολουθεί τις οδηγίες και συστάσεις της Πολιτείας, όπως εκάστοτε ισχύουν, για την ασφαλή πραγματοποίηση ζωντανών πολιτιστικών εκδηλώσεων σε ανοιχτούς χώρους με καθήμενους θεατές.
*Οι υπαίθριοι χώροι προβολών του Φεστιβάλ έχουν συγκεκριμένη χωρητικότητα, προκειμένου να τηρηθούν οι αναγκαίες αποστάσεις και φέρουν ειδική περισχοίνιση.

*Σημειώνεται ότι η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική καθ’όλη τη διάρκεια των υπαίθριων προβολών. Για λόγους αποφυγής συνωστισμού και για τη διευκόλυνση της πρόσβασης του κοινού, συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση περίπου 30 λεπτά προτού την έναρξη κάθε προβολής.

*Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ ενδέχεται να τροποποιηθεί λόγω έκτακτων εξελίξεων που αφορούν στην πανδημία Covid-19. Για την ενημέρωση σας επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Φεστιβάλ www.animasyros.gr & τη σελίδα του Φεστιβάλ στο Facebook.

*To Animasyros διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.

(Visited 46 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*