Στον ψηφιακό εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2020 συμμετέχουν οι «Διαδρομές στη Μάρπησσα»

Newsroom
23/09/2020 12:19
  •  
  •  
  •  

Με την ξενάγηση σε τρία ιδιαίτερα κτίσματα της Μάρπησσας, η οποία θα γίνει μέσω αντίστοιχων βίντεο, το Φεστιβάλ «Διαδρομές στη Μάρπησσα» συμμετέχει στον ψηφιακό εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ) 2020 – «Πολιτιστική Κληρονομιά και Εκπαίδευση» (25-27 Σεπτεμβρίου).

Στο πλαίσιο αυτό, η εθελοντική ομάδα διοργάνωσης του Φεστιβάλ καλεί το κοινό να «περπατήσει» για πρώτη φορά ψηφιακά στη Μάρπησσα μέσα από μια περιήγηση σε αγαπημένα κτήρια του παραδοσιακού οικισμού, που αναδεικνύουν την τοπική πολιτιστική κληρονομιά και συμβάλλουν στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης ενός τόπου με βαθιές ρίζες στο χρόνο.

Τα κτίσματα που θα «συστηθούν» ψηφιακά στους θεατές, αποτελούν για χαρακτηριστικά δείγματα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της Πάρου, στα οποία αντανακλάται η σοφία του λαϊκού πολιτισμού:

1. Ο ανεμόμυλος του Άγουρου του 19ου αιώνα, αντιπροσωπευτικό δείγμα της προβιομηχανικής εποχής, στέκεται αγέρωχος αποκαλύπτοντας τον χαρακτήρα της αγροτικής κοινωνίας εκείνης της περιόδου στις Κυκλάδες.

2. Η οικία Ασπροπούλου, ένα κτήριο με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον στον πυρήνα του παραδοσιακού οικισμού, θα μεταφέρει στο κοινό μνήμες και ιστορίες από τις αρχές του 17ου αιώνα μέχρι σήμερα.

3. Η οικία Ανουσάκη του 16ου αιώνα, με την αυθεντική κυκλαδίτικη λιτότητα που την χαρακτηρίζει, φιλοξενεί τον τελευταίο αργαλειό του χωριού διατηρώντας ζωντανή την τέχνη της υφαντικής από γενιά σε γενιά.

Στην παραγωγή των βίντεο θα συμμετέχουν κάτοικοι του χωριού, ενώ η προβολή τους θα γίνει διαδοχικά στις 25, 26 & 27 Σεπτεμβρίου στις 11:00 μέσα από το κανάλι του Φεστιβάλ στο youtube.

Σχετικά links:
www.stimarpissa.gr

Δελτίο Tύπου | Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2020

(Visited 24 times, 1 visits today)