8ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου (SIFF): The Off-Season Edition

Newsroom
11/09/2020 14:49
 
 
 

Για 8η συνεχή χρονιά, από τις 3 έως και τις 6 Σεπτεμβρίου, το νησί της Σύρου φιλοξένησε το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου, με κεντρική θεματική το «Off Season / Εκτός εποχής».

Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ημερών της φετινής ειδικής έκδοσης του SIFF προβλήθηκαν συνολικά 14 μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες από Ελλάδα, ΗΠΑ, Εσθονία, Γαλλία, Γερμανία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο και Βέλγιο.

Το φεστιβάλ ξεκίνησε στην καρδιά της Σύρου, στην Ερμούπολη, στον θερινό κινηματογράφου Παλλάς, πλησίον της επιβλητικής Πλατείας Μιαούλη, όπου προβλήθηκε ως ταινία έναρξης το «Φεντόρα» του Μπίλι Γουάιλντερ, ενώ ακολούθησε και μία επιλογή με μικρού μήκους ταινίες με επίκεντρο το Αιγαίο Πέλαγος.

Το επόμενο βράδυ, το κάλεσμα του SIFF οδηγούσε στο Ναυπηγείο Ταρσανάς, με ένα πρόγραμμα αφιερωμένο σε τρεις οπτικοακουστικές περφόρμανς. Ο κινηματογραφιστής και συγγραφέας Κωνσταντίνος Χατζηνικολάου παρουσίασε τη film περφόρμανς “Houses Off, Deserts, Εtc.” με 8mm λήψεις και ηχητικά κλιπ από το αρχείο του. Ακολούθησε η πρεμιέρα του “Home Tapes” της Νατάσας Γιανναράκη σε συνεργασία με τη μουσικό Lara Eidi, που έντυσε μουσικά την προβολή, σε έναν διάλογο με τον ήχο της ταινίας.

Τέλος, η Ελληνοαμερικανίδα μουσικός Χριστίνα Βάντζου συνόδευσε με μία αιθέρια live σύνθεση την προβολή του Hotel Monterey (1973), ένα βωβό ντοκιμαντέρ της πρωτοπόρου Βελγίδας σκηνοθέτιδας Chantal Akerman.

Το Σαββατοκύριακο ήταν αφιερωμένο στον πλέον κλασικό θεσμό του SIFF, το Ντράιβ-ιν. Για έκτη χρονιά στην Ντελαγκράτσια, τα οχήματα τοποθετήθηκαν κυκλικά γύρω από τις καρέκλες των θεατών ενώ κάθε φινάλε ταινίας συνοδευόταν αντί με χειροκροτήματα… με κορναρίσματα!

Την πρώτη μέρα προβλήθηκε το μιούζικαλ “Brigadoon” του Vincente Minelli που μας ταξίδεψε σε μία άλλη εποχή, το “Postcards from the end of the world” του Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου (που γυρίστηκε στην Σύρο) και το «Το Ξενοδοχείο του νεκρού ορειβάτη» του Κρόμανοφ από την ΕΣΣΔ, την σημερινή Εσθονία.

Στην ντράιβ-ιν προβολή της επόμενης ημέρας, όπου ολοκληρώθηκε το τετραήμερο του SIFF προβλήθηκε το φαντασιακό «Το Παρίσι κοιμάται» του Κλερ και το «Ταξίδι του μέλιτος» του Γιώργου Πανουσόπουλου.

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με τις μικρού μήκους «Επίμονες φυλλωσιές» του καλεσμένου του Φεστιβάλ Fern Silva και την πρεμιέρα του «Οικονομική θέση για την Καλντέρα» του Αρίωνα Καλογερά.

Εργαστήριο «Εναλλακτικά Μονοπάτια»

Από τη φετινή διοργάνωση δεν έλειψαν και οι παράλληλες δράσεις με το εργαστήριο «Εναλλακτικά Μονοπάτια» να πραγματοποιείται με οδηγό την εικαστικό Δήμητρα Κονδυλάτου.
Οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν την περιοχή Λαζαρέτα της Σύρου, μία ανεξερεύνητη περιοχή με μεγάλη ιστορία και καλλιτεχνικό ενδιαφέρον. Το αποτέλεσμα του εργαστηρίου θα συμπεριληφθεί στο επόμενο έργο της καλλιτέχνιδος.

Επόμενες εκδηλώσεις & Δράσεις

Το πρόγραμμα του #offseason Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου συνεχίζεται με την ειδική προβολή του ντοκιμαντέρ «Το αίνιγμα της Κέρου» (2020) του Κώστα Μαχαίρα, στον Πολιτιστικό Σύλλογο Χρούσσων Σύρου, την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2020 στις 20:30.
Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί τις ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια στην Κέρο και έφεραν στο φως εντυπωσιακά ευρήματα, τα οποία αλλάζουν σε μεγάλο βαθμό την αντίληψη των μελετητών για την προϊστορική Ελλάδα, αποδεικνύοντας πως εκεί υπήρχε «το αρχαιότερο ναυτικό ιερό στον κόσμο».
Την προβολή θα προλογίσει η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια της ταινίας, Αντριάνα Παρασκευοπούλου.

Εργαστήριο: «Περιφερειακή όραση: “Επαναχρησιμοποιώντας το αρχείο”»

Ένα εργαστήριο για αρχειακά οπτικοακουστικά έργα που απευθύνεται σε σκηνοθέτες και καλλιτέχνες που δουλεύουν με τον ήχο και την κινούμενη εικόνα και εστιάζει σε διαμεσικές (cross-media) στρατηγικές ερμηνείας.
Σε συνεργασία με το Arsenal – Institute for Film and Video Art, τη Cimatheque και το Syros Sound Meetings. Με την υποστήριξη του Goethe-Institut Athen. Οι αιτήσεις συμμετοχής έχουν ήδη ολοκληρωθεί και σύντομα θα ενημερωθούν οι συμμετέχοντες που επιλέχθηκαν.

*Το SIFF υλοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

*Το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠ.ΠΟ.Α.).

*Τo Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου ιδρύθηκε το 2013 και είναι μια μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία. Στην όγδοη χρονιά του βρίσκεται ύπο την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και υποστηρίζεται από τον Δήμο Ερμούπολης-Σύρου, το Ίδρυμα Schwarz, το Goethe-Institut Athen, το Γαλλικό Ινστιτούτο, την Πρεσβεία του Βελγίου στην Ελλάδα, το Wallonie Bruxelles International και από έναν ευρύ κύκλο υποστηρικτών. Με δημιουργικούς συνεργάτες την Ταινιοθήκης της Ελλάδος και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

Για περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες όσον αφορά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του syrosfilmfestival.org, καθώς και τα επίσημα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Φεστιβάλ:
*Facebook: facebook.com/syrosfilmfest
*Instagram: instagram.com/syrosinternationalfilmfestival

(φωτογραφίες: Αλέξανδρος Πετράκης)

(Visited 62 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*