«Ίχνη: Η Αρχαιολογία των Κουφονησίων»: Περιοδική έκθεση στην Αρχαιολογική Συλλογή Κουφονησίου

Newsroom
31/07/2020 12:12
  •  
  •  
  •  

Την ανασύσταση του αρχαιολογικού τοπίου των δύο νησιών των Μικρών Κυκλάδων, Άνω και Κάτω Κουφονησίου, επιδιώκει η περιοδική έκθεση «Ίχνη. Η Αρχαιολογία των Κουφονησίων» που διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων στην Αρχαιολογική Συλλογή Κουφονησίου.

Οι ανασκαφές στα Κουφονήσια ξεκίνησαν την δεκαετία του 1960 από τη Φωτεινή Ζαφειροπούλου και συνεχίστηκαν τις επόμενες δεκαετίες από τους αρχαιολόγους της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας που δραστηριοποιήθηκαν στην περιοχή. Οι έρευνές τους αποκάλυψαν σημαντικά κατάλοιπα της κατοίκησης από την πρώιμη φάση της Εποχής του Χαλκού έως τους Μεταβυζαντινούς χρόνους. Ειδικότερα, καταδεικνύουν τη σημασία των νησιών κατά την Πρωτοκυκλαδική περίοδο (3η χιλιετία π.Χ.), η οποία προκύπτει από τις ανασκαφές σε οικισμούς και νεκροταφεία.

Αυτά τα δεδομένα της αρχαιολογικής τοπογραφίας των Κουφονησίων θα αναπτυχθούν στην έκθεση συνοδευόμενα από εντυπωσιακά ευρήματα των σημαντικότερων ανασκαμμένων θέσεων. Επιπλέον, θα παρουσιαστεί φωτογραφικό και σχεδιαστικό υλικό τεκμηρίωσης, καθώς και σύντομες βιντεοπροβολές με συνεντεύξεις των ανασκαφέων, που μεταφέρουν την εμπειρία τους και μιλούν για το χαρακτήρα των ανακαλύψεών τους.

Την εισαγωγή σε αυτή την περιήγηση θα αποτελέσει το ιστορικό των πρώτων ερευνών στην Κέρο, που ξεκίνησαν ως συνέπεια της εκτεταμένης αρχαιοκαπηλίας κατά τη δεκαετία του 1950 και 1960. Οι έρευνες αυτές αποτέλεσαν στη συνέχεια την αφορμή των ανασκαφών στα Κουφονήσια και προξένησαν το διεθνές επιστημονικό ενδιαφέρον, το οποίο παραμένει ισχυρό ως σήμερα.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό με ελεύθερη είσοδο, τηρώντας τα μέτρα για την πρόληψη και προστασία από τον COVID-19.

Την έκθεση «Ίχνη. Η Αρχαιολογία των Κουφονησίων» στην Αρχαιολογική Συλλογή Κουφονησίου, όπως και την περυσινή περιοδική “δες ΑΠΕΝΑΝΤΙ”, στηρίζει η CΟSMOTE, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην προβολή του πολιτιστικού αποθέματος των Μικρών Κυκλάδων.

Επιμέλεια έκθεσης: Στέφανος Κεραμίδας, αρχαιολόγος-μουσειολόγος, Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Μαργαρίτα Δρίλλια, αρχαιολόγος-υπεύθυνη επικοινωνίας.

Λεζάντες Φωτογραφιών

Εικόνα 1: Μαρμάρινος κρατηρίσκος (κανδήλα), Πρωτοκυκλαδική περίοδος (3.200-2.100 π.Χ.), Νεκροταφείο Αγριλιάς, Πάνω Κουφονήσι © Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Εικόνα 2: Άποψη του ταφικού θαλάμου με το μαρμάρινο κρατηρίσκο της εικόνας 1, Πρωτοκυκλαδική περίοδος (3.200-2.100 π.Χ.), Νεκροταφείο Αγριλιάς, Πάνω Κουφονήσι © Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Εικόνα 3: Τηγανόσχημο αγγείο, Πρωτοκυκλαδική περίοδος (3.200-2.100 π.Χ.), Νεκροταφείο Αγριλιάς, Πάνω Κουφονήσι © Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Εικόνα 4: Αεροφωτογραφία της ανασκαφής στη θέση Χάλασμα (οικόπεδο Παπαοικονόμου), Πάνω Κουφονήσι © Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Εικόνα 5: Μαρμάρινο Κυκλαδικό ειδώλιο (ύψος 58 εκ.) από την Κέρο, Πρωτοκυκλαδική περίοδος (3.200-2.100 π.Χ.) © Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

(Visited 99 times, 1 visits today)