«Το σινεμά των ατραξιόν»: Προ-φεστιβαλική εκδήλωση του 8ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου

Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου
Newsroom
28/07/2020 12:18
  •  
  •  
  •  

 

120 χρόνια μετά την πρώτη κινηματογραφική προβολή στη Σύρο, οι πρώτες μέρες του σινεμά ξαναζωντανεύουν στην Ερμούπολη, σε μία επετειακή προβολή-εγκατάσταση σε επιμέλεια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου (SIFF).

Πιο συγκεκριμένα, το βράδυ της 1ης Αυγούστου του 2020, οπότε και συμπληρώνονται ακριβώς 120 χρόνια από την ιστορική προβολή στην Ερμούπολη της Σύρου των πρώτων ταινιών του στούντιο του Edison, φτιαγμένες για το κινητοσκόπιο, το SIFF παρουσιάζει ένα επαναλαμβανόμενο πρόγραμμα προβολών με ταινίες μικρού μήκους, μεταμορφώνοντας το οικιστικό περιβάλλον της πρωτεύουσας του νησιού σε ένα διευρυμένο κινηματογραφικό σκηνικό.

Κεντρικός χώρος της δράσης είναι το Νησάκι, στην παλιά κοσμοπολίτικη παραλία της Ερμούπολης, στο σημείο όπου υψωνόταν ένα εμβληματικό κτίριο που φιλοξενούσε ένα θέατρο, ένα δημοτικό καφενείο και ένα από τα πρώτα υδροθεραπευτήρια της χώρας.

Αυτή η προβολή-εγκατάσταση θα αποτελέσει και τον προάγγελο του 8ου SIFF, που θα πραγματοποιηθεί από τις 3 έως και τις 6 Σεπτεμβρίου στη Σύρο. Ένα τετραήμερο προβολών και πρωτότυπων εκδηλώσεων, αποκλειστικά σε ανοιχτούς χώρους, από το οποίο σίγουρα δεν θα λείψει ούτε το drive-in που φέτος γιορτάζει έξι χρόνια!

Ο όρος “Cinema of Attractions” πρωτοχρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει την πρώιμη περίοδο του σινεμά, την εποχή που η κινούμενη, βωβή εικόνα ξυπνούσε πρωτόγνωρες αισθήσεις και εντυπώσεις στο κοινό του. Το SIFF ανατρέχει στην ιστορία αυτής της «ατραξιόν» στο φυσικό του χώρο, το νησί της Σύρου, που σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές (τεκμηρίωση του Ελληνικoύ Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου ΕΛΙΑ), φιλοξένησε στην Ερμούπολη μόλις τη δεύτερη κινηματογραφική προβολή στην επικράτεια του ελληνικού κράτους το 1900 – δύο χρόνια μετά την πρώτη προβολή στην Αθήνα και τρία μετά την προβολή στη Θεσσαλονίκη, η οποία τότε ανήκε στην επικράτεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Αν και στα πρώτα χρόνια του ο κινηματογράφος συνιστούσε μια πρωτόγνωρη κινηματογραφική εμπειρία που έφερνε το θέαμα στους χώρους συνεστίασης (μιας που οι πρώτες μηχανές προβολής ήταν ιδιαίτερα ευκίνητες και παρουσίαζαν το πρόγραμμά τους σε πλατείες, καφενεία και ζαχαροπλαστεία), η κινούμενη εικόνα διατηρεί τη δυνατότητά της να μεταμορφώνει τον δημόσιο χώρο, υπενθυμίζοντας και πάλι τη σημασία του να βλέπεις σινεμά ως μέλος μιας κοινότητας.

Για όσους δεν καταφέρουν να παρευρεθούν στο Νησάκι την 1η Αυγούστου, οι ταινίες θα είναι διαθέσιμες διαδικτυακά στην ιστοσελίδα και το κανάλι του SIFF στο YouTube για όλο τον Αύγουστο.
Το Φεστιβάλ, λαμβάνοντας υπόψη του τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν λόγω της πανδημίας του COVID-19, διοργανώνει όλες τις δράσεις του στο νησί της Σύρου με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός μεγάλου πλήθους σε ένα και μοναδικό χώρο προβολής.

Οι χώροι θα είναι προσβάσιμοι σε χρήστες αμαξιδίων.

Το SIFF στην ΕΡΤ2

Στη συνέχεια του Αυγούστου, το SIFF θα παρουσιάσει ένα κινηματογραφικό πρόγραμμα τεσσάρων (4) εβδομαδιαίων προβολών σε συνεργασία με την ΕΡΤ, επεκτείνοντας τις δράσεις της νέας θεματικής «Off Season» σε ένα νέο μέσο προβολής. Το εν λόγω πρόγραμμα, με τίτλο «Μόνιτορ», θα προβάλλεται κάθε Πέμπτη του Αυγούστου 2020 (6, 13, 20, 27/8), στις 23:30 στην ΕΡΤ2.

*Το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠ.ΠΟ.Α.).

*Το SIFF υλοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

*Μπορείτε να ενημερώνεστε αναλυτικά για όλες τις λεπτομέρειες και τις επόμενες ανακοινώσεις του προγράμματος του #siff2020 μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα του syrosfilmfestival.org, καθώς και στα επίσημα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Φεστιβάλ:
Facebook
Instagram
@syrosfilmfest
@syrosinternationalfilmfestival

(Visited 26 times, 1 visits today)