Μήνυμα Δημάρχου Σύρου-Ερμούπολης για την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων

Newsroom
18/05/2020 11:15
 
 
 

 

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), επιθυμώντας να αναδείξει το ρόλο των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, όρισε από το 1977 την 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων.

Ο φετινός εορτασμός, βέβαια, είναι ιδιαίτερος, καθώς τα μουσεία της χώρας μας, λόγω των περιοριστικών μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού COVID-19, παραμένουν κλειστά. Παρ’ όλα αυτά, ως βασικός πυλώνας πολιτισμού και κοινωνικής ανάπτυξης, συνεχίζουν το έργο τους μέσα από ψηφιακές δράσεις και εφαρμογές, αποδεικνύοντας ότι αποτελούν έναν ζωντανό οργανισμό που η «καρδιά» του εξακολουθεί να δίνει παλμό.

Με φετινό θέμα εορτασμού «Μουσεία για την Ισότητα: Ποικιλομορφία και Κοινωνική Συνοχή», το ICOM δίνει έμφαση στην κοινωνική αξία των μουσείων, η οποία «συνδέεται άμεσα με τη δημιουργία βιωματικών εμπειριών που έχουν ιδιαίτερη σημασία για όλους ανεξαιρέτως τους επισκέπτες. Τα μουσεία, ως οργανισμοί με κύρος και φορείς κοινωνικών αλλαγών και ανάπτυξης, αποδεικνύουν στις μέρες μας πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος τους, καθώς αποτελούν σημείο σύνδεσης των διαφόρων κοινοτήτων συμβάλλοντας στην κοινωνική συνοχή. Μέσα από τις συλλογές τους, τις εκθέσεις, τις ποικίλες εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες που οργανώνουν, αλλά και τις καινοτόμες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν, προβάλλουν την κοινωνική και πολιτιστική ποικιλομορφία και δημιουργούν εργαλεία υποστήριξης για την αντιμετώπιση προκαταλήψεων και την επίλυση κοινωνικών προβλημάτων.

Το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ήδη από τις 6 Απριλίου, πραγματοποιεί διαδικτυακές ξεναγήσεις τόσο στο Βιομηχανικό Μουσείο, το οποίο φέτος κλείνει 20 χρόνια λειτουργίας, όσο και στην Έκθεση προσωπικών αντικειμένων του Μάρκου Βαμβακάρη, η οποία κλείνει 25 χρόνια λειτουργίας, μέσα από τις σελίδες ΣΥΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ και ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ στο facebook. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δίνει τη δυνατότητα στους διαδικτυακούς επισκέπτες να γνωρίσουν αφενός τη βιομηχανική ιστορία της Σύρου και αφετέρου τις υπέροχες ιστορίες που φιλοξενεί στον μεσαιωνικό οικισμό ο χώρος αναμνήσεων του «Πατριάρχη του Ρεμπέτικου».

Οι πόρτες των μουσείων μας μπορεί να παραμένουν κλειστές, η «καρδιά» τους όμως χτυπάει δυνατά και με σύμμαχο την τεχνολογία μεταφέρουν στο κοινό τον ιστορικό και πολιτισμικό πλούτο τους.

Ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης
Νικόλαος Λειβαδάρας

(Visited 36 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*