Αρώματα και γεύσεις από Κρήτη και Νάξο στο 4ο Φεστιβάλ Αιγαιοπελαγίτικων γεύσεων

 
 
 

«Το Αιγαίο, η θάλασσα που μας ζει, μας εμπνέει, μας ταξιδεύει και μας ενώνει».

 

Αυτός είναι ο βασικός άξονας του 4ου Φεστιβάλ Αιγαιοπελαγίτικων γεύσεων, μουσικής και χορού, που διοργανώνει η «Ρεθεμνιανή Παρέα» του παραδοσιακού συλλόγου Κρητών Δράσεις σε συνεργασία με το «Ινστιτούτο Κρητικής Διατροφής»  απόψε από τις 7, στη Φορτέτζα.

Αρώματα και γεύσεις από την Κρήτη και τη Νάξο, θα γεμίσουν τους χώρους του κάστρου, αφού τα μαγειρέματα και η παρουσίαση των τοπικών συνταγών από τα δυο νησιά θα γίνουν επιτόπου και θα προσφερθούν στους τυχερούς και τις τυχερές που θα παρευρεθούν.

Για τους διοργανωτές της εκδήλωσης, η γαστρονομία αποτελεί κεντρικό και αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής παράδοσης και αυτό είναι ένα από τα σημαντικά μηνύματα που επιθυμούν να επικοινωνήσουν στο ευρύ κοινό. Και οι επισκέπτες της φετινής εκδήλωσης αποτελούν ένα από τα καλύτερα δείγματα πλούσιου γαστρονομικού πολιτισμού, αφού η Νάξος είναι διάσημη για τα τυριά της και όχι μόνο. Οι Ναξιώτες προσκεκλημένοι έφτασαν με γεμάτες γεύσεις τις αποσκευές τους, αφού εκτός από τα μαγειρέματα που θα γίνουν στο κάστρο, θα προσφέρουν στο κοινό και χαρακτηριστικά Ναξιώτικα προϊόντα.

Ο Μιχάλης Παναγιωτάκης, πρόεδρος του Ινστιτούτου Κρητικής Διατροφής, θα παρουσιάσει τη σχέση της γαστρονομίας και της παράδοσης, καθώς και την εξέλιξή τους στο χρόνο, στην ομιλία που θα προηγηθεί της μουσικοχορευτικής παράστασης.

Ο χορός και η μουσική θα είναι η κορύφωση της βραδιάς, με συμμετοχή και του Πολιτιστικού Συλλόγου Λουσακιών Κισσάμου. Το χωριό που γέννησε το Συρτό και κρατά άσβεστη την χορευτική παράδοση μέχρι σήμερα με τη «Λουσακιανή Παρέα», μαζί με τη διοργανώτρια «Ρεθεμνιανή Παρέα», θα παρουσιάσουν το διαφορετικό τοπικό ύφος των κρητικών χορών επί σκηνής, ώστε ακόμα και οι αμύητοι στην κρητική παράδοση θεατές να αντιληφθούν την πληθωρικότητα του κρητικού χορού. Συρτά Ρεθεμνιώτικα και Κισσαμίτικα, Ρόδον και Λαζώτης αλλά και εντυπωσιακά Πεντοζάλια και Μαλεβιζιώτης θα γεμίσουν το κάστρο με ρυθμούς.

Πατινάδα, καλαμαθιανά, μπάλος και άλλοι χοροί από τη Νάξο, θα φέρουν τον αέρα των Κυκλάδων στην καρδιά του Ρεθύμνου.

Έκπληξη αλλά και τιμή για τη διοργάνωση, αποτελεί  η φιλική συμμετοχή του Γιάννη Μεγαλακάκη στην εκδήλωση, ο οποίος έχει διαρκή και μακρά συνεργασία με τους διοργανωτές. Ο σημαντικός  ερευνητής και χοροδιδάσκαλος  θα δώσει το παρόν χορεύοντας  μαζί μας.

Η μουσικοχορευτική παράσταση θα ξεκινήσει στις 9 το βράδυ, στο Θέατρο Ερωφίλη και η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Την εκδήλωση παρουσιάζει η κυρία Μαρία Καλογεράκη συγγραφέας.

 

Πρόγραμμα:

Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου : Κάστρο Φορτέτζα – Είσοδος ελεύθερη

19:00-20:45 – Μαγειρέματα από Κρήτη και Νάξο

20:00-20 :45 – Ομιλία για την Κρητική Γαστρονομία : Πρόεδρος Ινστιτούτου Κρητικής Διατροφής Μιχάλης Παναγιωτάκης

20:45-21:00 – Κέρασμα φαγητών

21:00-22:45 –  Μουσικοχορευτική Παράσταση από τη Ρεθεμνιανή Παρέα του παραδοσιακού συλλόγου «Κρητών Δράσεις», τη Λουσακιανή Παρέα και τον Α.Μ.Σ. Φιλωτίου Νάξου «Ο ΖΕΥΣ».

Μια βραδιά λοιπόν αντάξια του τίτλου του φεστιβάλ, επιχειρούν να προσφέρουν οι συντελεστές και οι καλεσμένοι στο τυχερό κοινό του Ρεθύμνου που θα παρευρεθεί απόψε από τις 7 και μετά στη Φορτέτζα.

 

Πηγή: cretalive.gr

(Visited 9 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*