Επιτυχημένες (και φέτος) οι Διαδρομές στη Μάρπησσα

  •  
  •  
  •  

Στιγμές δημιουργίας, δυνατών συγκινήσεων και εμπειριών στον παραδοσιακό οικισμό της Μάρπησσας στην Πάρο μοιράστηκαν στις 20, 21 και 22 Αυγούστου εθελοντές κι επισκέπτες του πολιτιστικού βιωματικού φεστιβάλ «Διαδρομές στη Μάρπησσα».

Τις τρεις ημέρες του φεστιβάλ ταξιδέψαν στον κόσμο των μοτίβων, ανακαλύπτοντας τη φυσιογνωμία της Μάρπησσας μέσω μοτίβων στη φύση, τις επιστήμες, τις τέχνες, την κοινωνική ζωή, ενώ στους θεματικούς σταθμούς συμμετείχαν στις βιωματικές δραστηριότητες που είχε ετοιμάσει η εθελοντική ομάδα (πλέξιμο, πίνακας συναισθημάτων, δημιουργία παραμυθιού, σχεδίαση μοτίβων στην άμμο).

Μάλιστα, η συμμετοχή του κόσμου ξεπέρασε κάθε προσδοκία, δίνοντας μεγάλη χαρά και δύναμη σε όλους τους εθελοντές και την ομάδα διοργάνωσης.

Εκθέσεις, δράσεις και δρώμενα

Όσοι βρέθηκαν στο φεστιβάλ είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την ομαδική έκθεση «Εργαλεία», σε επιμέλεια της Δέσποινας Ζευκιλή και της ομάδας 3 137, με έργα τοποθετημένα σε πλατείες, αυλές και κατοικίες του παραδοσιακού οικισμού. Στο πλαίσιο της έκθεσης, έγινε ξενάγηση στο σπίτι του καλλιτέχνη Ράλλη Κοψίδη στο Δρυό, ενώ παρακολουθήσαν με ενδιαφέρον τις «12 ταινίες», προβολή σε φιλμ Σούπερ 8 του Κωνσταντίνου Χατζηνικολάου.

Την παράσταση έκλεψαν οι δράσεις και τα μουσικά δρώμενα. Το φεστιβάλ ξεκίνησε δυναμικά με το παιχνίδι των παιδιών «Ταξίδι στη χώρα των μοτίβων» γεμίζοντας το χωριό παιδικές φωνές και χρώματα, ενώ ταυτόχρονα με την καθοδήγηση του Βασίλη Καρφή οι επισκέπτες γνώρισαν τις «Συνθέσεις και ανασυνθέσεις στον ελληνικό παραδοσιακό χορό».

Η βραδιά συνεχίστηκε με την παράσταση χορού “Meeting point” με χορευτές της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης και κορυφώθηκε με τη συναυλία “Minor dispute” του Petros Klampanis Group με τους Πέτρο Κλαμπάνη, Σπύρο Μάνεση και κουαρτέτο εγχόρδων.


Το πρωί της επόμενης μέρας, οι επισκέπτες μυήθηκαν στα μυστικά της «παρασκευής φυσικού κεριού» από τον πατέρα Εμμανουήλ Τζιώτη. Το απόγευμα, η Λίλη Λαμπρέλλη ταξίδεψε τους ενήλικες επισκέπτες στα «Μοτίβα μαγικών παραμυθιών – μια «εφ’ όλης της ύλης» συμβολική προσέγγιση» μέσα από ένα βιωματικό εργαστήριο.

Τα μικρά παιδιά, μαζί με την Αθανασία Παναγέα πέρασαν ένα δημιουργικό απόγευμα στο φωτογραφικό εργαστήριο «Η αποφασιστική στιγμή», ενώ οι έφηβοι επισκέπτες έκαναν «ΔΙΑ-ΚΟΠ-ΕΣ στη Μάρπησσα», ένα «καλοκαιρινό» εργαστήριο αφίσας με την καθοδήγηση των MUMS – Graphic Design Studio, Μαρίνα Μάντζαρη και Κατερίνα Φωτεινοπούλου.

Το βράδυ η Μάρπησσα ξεχείλισε από τον κόσμο που ήρθε για να παρακολουθήσει τη συναυλία της Μελίνας Κανά με το συγκρότημα του «Γόη του Θησείου» και τον Πέτρο Μάλαμα. Μετά από την υπέροχη συναυλία, η βραδιά μας ολοκληρώθηκε με τις «Χαραμάδες», τη μεταμεσονύκτια αφήγηση παραμυθιών από τη Λίλη Λαμπρέλλη, υπό τους μουσικούς ήχους του Γιάννη Ψαριώτη.


Την τελευταία μέρα οι εικαστικοί Νατάσα Μπιζά, Μαρία Παπαποστόλου και Ηρώ Βαβανού μύησαν δημιουργικά τα παιδιά στον κόσμο των μοτίβων. Η Αθανασία Παναγέα ξενάγησε τους επισκέπτες σε φωτογραφίες διάσημων φωτογράφων που επισκέφτηκαν τα ελληνικά νησιά, μέσα από τη διάλεξη «Φωτογραφημένα Νησιά».

Το φεστιβάλ ολοκληρώθηκε με την καθιερωμένη τσαμπουνοπατινάδα «Με τσαμπούνες και τουμπάκια» με μουσικούς από την Πάρο και την Αντίπαρο και το παραδοσιακό γλέντι με τους Νίκο Οικονομίδη και Κυριακή Σπανού.

Το φεστιβάλ τίμησαν με την παρουσία τους ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Λεονταρίτης, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού κ. Μπρίγγος, ο έπαρχος Πάρου κ. Μπιζάς, ο δήμαρχος Πάρου κ. Κωβαίος, ο πρόεδρος της ΚΔΕΠΑΠ κ. Μαρινόπουλος, πρόεδροι και μέλη των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων Πάρου και εκπρόσωποι των Συλλόγων και φορέων του νησιού.

 

Ευχαριστίες
Η εθελοντική ομάδα διοργάνωσης  των «Διαδρομών στη Μάρπησσα», με δελτίο Τύπου, ευχαρίστησε θερμά τους κατοίκους, τους επαγγελματίες, τη Δημοτική Κοινότητα Μάρπησσας, το Δήμο Πάρου, την ΚΔΕΠΑΠ και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που στήριξαν το φεστιβάλ.

Τέλος, ευχαρίστησαν κι όσους περπάτησαν για άλλη μία χρονιά τις Διαδρομές στη Μάρπησσα…

 

(Visited 11 times, 1 visits today)