5ο Διαπανεπιστημιακό Σεμινάριο Βιώσιμης Ανάπτυξης και Πολιτισμού στη Σύρο

admin
17/08/2015 12:57
 
 
 

 

Για 5η συνεχόμενη χρονιά, το Ινστιτούτο Σύρου, οργανώνει σεμινάριο επιμόρφωσης με θέμα τη «Διαχείριση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς των Ιστορικών Πόλεων», σε συνεργασία με καθηγητές πανεπιστημίων και σημαντικές διεθνείς προσωπικότητες.

Το επταήμερο σεμινάριο – μια εβδομάδα εργασίας, εκπαίδευσης, μάθησης αλλά κυρίως εορτασμού της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς – θα διεξαχθεί από τις 13 μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου στην Ιστορική Μονή Ιησουϊτών στην Άνω Σύρο και εντάσσεται στο πλαίσιο των επιστημονικών δραστηριοτήτων του Ινστιτούτου για την προώθηση των θεμάτων προστασίας, ανάδειξης και αξιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς.

 

Γραπτή Εργασία για την Πολιτιστική Κληρονομιά ιστορικών πόλεων

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες καλούνται να εργαστούν πάνω σε μία Ιστορική Πόλη της επιλογής τους, από τις παρακάτω χώρες, οι οποίες συμμετέχουν στην -παράλληλη με το σεμινάριο – επιστημονική συνέλευση του Διεθνούς CIVVIH – ICOMOS: Γαλλία, Βραζιλία, Χιλή, Σουηδία, Τουρκία, Εσθονία, Ισπανία, Πορτογαλία, Κορέα, Ιταλία, Βέλγιο, ΗΠΑ, Βουλγαρία, Γερμανία, Ισραήλ, Ιαπωνία, Παλαιστίνη, Ρωσία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Αυστραλία, Πολωνία, Αίγυπτος, Ελλάδα, Τσεχία, Μεγάλη Βρετανία, Αργεντινή, Ουκρανία, Φιλανδία.

Θα πρέπει να γράψουν μία εργασία από 2.000 – 3.000 λέξεις στα Ελληνικά ή/και στα Αγγλικά (μέγιστο μέγεθος 7 σελίδες με φωτογραφίες) για την Ιστορική Πόλη, εξετάζοντας από τη δική τους οπτική γωνία το θέμα «Πολιτιστική Κληρονομιά» (Heritage) της ιστορικής αυτής πόλης (π.χ. τις ιδιαιτερότητες, τα προβλήματα, τις καλές πρακτικές ή ό,τι άλλο επιθυμούν να μελετήσουν και να αναπτύξουν). Οι συμμετέχοντες μπορούν να εργαστούν μόνοι τους, ή σε ομάδες 2 ατόμων.

Όλες οι εργασίες θα δημοσιευτούν σε ένα ειδικό τεύχος του Ινστιτούτου Σύρου. Οι τρεις καλύτερες εργασίες (οι οποίες θα κριθούν από την Επιστημονική Επιτροπή του Ινστιτούτου Σύρου), θα δημοσιευτούν στο Διεθνές Επιστημονικό Περιοδικό του Ινστιτούτου μας “Sustainable Development Culture and Traditions Jοurnal”.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου οι συμμετέχοντες θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουν την Ετήσια Επιστημονική Συνέλευση της Διεθνούς Επιτροπής Ιστορικών Πόλεων (CIVVIH) της ICOMOS.

Στις 19 Σεπτεμβρίου (Σάββατο) οι συμμετέχοντες θα παρευρεθούν το πρωί σε ειδική κλειστή ξενάγηση – εγκαίνια στον πρόσφατα αποκαταστημένο Καθολικό Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Άνω Σύρου.

Το βράδυ της 19ης Σεπτεμβρίου στις 21:00 οι συμμετέχοντες θα παρευρεθούν στο Δημαρχείο Ερμούπολης όπου θα λάβει χώρα η βράβευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Europa Nostra για το Σύστημα Διαχείρισης Ιστορικών Κτηρίων HER.M.e.S. (HERitage Management e System). Τη βραδιά θα πλαισιώσει η Ορχήστρα των Κυκλάδων υπό τη διεύθυνση του μαέστρου και μέλους του Ινστιτούτου Σύρου Νίκο Κυπουργού. Θα ακολουθήσει δεξίωση στα αίθρια του Δημαρχείου.

 

Αιτήσεις συμμετοχής

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν αίτηση συμμετοχής εδώ. Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται σε 120 ευρώ, ενώ για φοιτητές και άνεργους είναι 70 Ευρώ. Δίνεται η δυνατότητα πληρωμής με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, σε 2 άτοκες δόσεις. Μαζί με την αίτηση θα πρέπει να κατατεθεί και το κόστος συμμετοχής. Θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας καθώς οι θέσεις συμμετοχής είναι περιορισμένες.

Περισσότερες πληροφορίες για το Σεμινάριο μπορείτε να βρείτε εδώ.

(Visited 40 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*