Αφιέρωμα από τα «Ναξιακά Γράμματα» στον Στέφανο Δ. Ήμελλο

Newsroom
03/01/2020 11:26
 
 
 

 

Στον διαπρεπή και καταξιωμένο Νάξιο, από το Φιλώτι, Ομότιμο σήμερα Καθηγητή Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ακαδημαϊκό και Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών για το τρέχον έτος, καθώς επίσης και εταίρο, μέλος και πρόεδρο των Δ.Σ. πολλών επιστημονικών Εταιρειών και Συλλόγων της χώρας Στέφανο Δ. Ήμελλο είναι αφιερωμένο το νέο τεύχος του τριμηνιαίου επιστημονικού και λογοτεχνικού περιοδικού των «Ναξιακών Γραμμάτων».

Το Διοικητικό Συμβούλιο της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Ναξιακά Γράμματα» και η Συντακτική Επιτροπή του ομώνυμου περιοδικού που η ίδια εκδίδει αφιέρωσαν τον 32ο τόμο των 250 σελίδων στον κ. Ήμελλο «ως επιβεβλημένο χρέος και όφλημα και ως “δόσιν ολίγην τε και φίλην, αντίδωρον και γέρας” προς τον επιφανή, έγκριτο και διακεκριμένο, επιστήμονα, τον άοκνο ερευνητή, τον εμβριθέστατο και πολυγραφότατο συγγραφέα, τον ευσυνείδητο και μεθοδικό Δάσκαλο, που τίμησε και τιμά την επιστήμη του όσο λίγοι».

Τα παραπάνω αναφέρονται στον πρόλογο του περιοδικού, στον οποίο τονίζεται μεταξύ άλλων, το πρωτοπόρο και καινοτόμο ογκωδέστατο έργο, το εύρος των ερευνητικών και συγγραφικών ενδιαφερόντων, το ήθος, η ευσυνειδησία, η φιλοτιμία και η εντιμότητα και η σημαντική συμβολή του κ. Ημέλλου στην έρευνα και προβολή του λαϊκού βίου και πολιτισμού της Νάξου. Επίσης, γίνεται μνεία στην συνεργασία του με τα «Ναξιακά Γράμματα», όπου κατά καιρούς έχουν δημοσιευθεί ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα κείμενα του.

«Με τις δεκάδες λαογραφικές εργασίες του και, παράλληλα, με την όλη συγγραφική του δράση, τίμησε, όσο λίγοι, τα κυκλαδικά ναξιακά Γράμματα και τη χώρα μας. Για όλα αυτά και «άνθ’ ών έπραξε», η Συντακτική Επιτροπή του Περιοδικού μας τον συγχαίρει, ενώ παράλληλα, αισθάνεται και τη βαθιά υποχρέωση να τον ευχαριστήσει, γιατί, ως συνεργάτης του, εμπιστεύεται σ’ αυτό άρθρα και μελετήματά του. Είμαστε βέβαιοι ότι θα εξακολουθήσει και στο μέλλον να τιμά και να λαμπρύνει τις σελίδες του και μαζί μ’ αυτό και το νησί μας, με τα περισπούδαστα πονήματά του» καταλήγει ο πρόλογος της 32ης έκδοσης, στην οποία συνέβαλαν οικονομικά η Μητρόπολη Παροναξίας, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, η Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου και ο Σύλλογο Φιλωτιτών Νάξου.

Ναξιακά Γράμματα

Τα ΝΑΞΙΑΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, η οποία έχει ως σκοπό την καλλιέργεια και ανάδειξη του ναξιακού πολιτισμού σε όλες του τις εκφάνσεις (Ιστορία, Αρχαιολογία, Οικονομία, Λαογραφία, Περιβάλλον, Λογοτεχνία κλπ).

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων και του σκοπού της, η εταιρεία εκδίδει και κυκλοφορεί από το 2011 στην Αθήνα, την Νάξο, την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό το μοναδικό για το νησί μας τριμηνιαίο επιστημονικό και λογοτεχνικό περιοδικό με τον ομώνυμο τίτλο ΝΑΞΙΑΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ.

Το τεύχος 32 που μόλις κυκλοφόρησε αποτελεί επιστημονικό τόμο 250 σελίδων, αφιερωμένων εξ ολοκλήρου στον εξέχοντα συμπατριώτη μας, ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών κατά το τρέχον έτος, Στέφανο Δ. Ήμελλο.

Στον τόμο συνεργάζονται διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι επιστήμονες από τα γνωστικά πεδία της Λαογραφίας, της Ιστορίας και της Γλωσσολογίας, με πρωτότυπες και λίαν ενδιαφέρουσες εργασίες τους.

Όποιος επιθυμεί να τον προμηθευτεί, μπορεί να απευθυνθεί στα κατωτέρω σημεία επικοινωνίας:
*ΙΩΑΝΝΗΣ Σ. ΒΕΡΩΝΗΣ , δικηγόρος-συγγραφέας, Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής.
*ΝΑΞΙΑΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ, Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία (Μαυροκορδάτου 4, Αθήνα, 10678, τηλ: 210 8834359, 6944290450, info@veronis.net).

(Visited 309 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*