Μια εξαιρετικού ενδιαφέροντος για τη Νάξο εισήγηση στο “Συμπόσιο Σεφέρη” στην Κύπρο

Συμπόσιο Σεφέρη
Newsroom
03/11/2019 01:05
 
 
 

 

Στην Αγία Νάπα της Κύπρου όπου διεξάγεται το “Συμπόσιο Σεφέρη”, θα παραστεί ο Γιώργος Ανωμερίτης, ο οποίος και θα παρουσιάσει μία εξαιρετικού ενδιαφέροντος για τη Νάξο εισήγηση με θέμα “η μαθητική ζωή του Γιώργου Σεφέρη στην περίφημη «Σχολή Αρώνη», στην οποία σπούδασε στα έτη 1906 – 1914”.

Ο “Μέγας διδάσκαλος του Γένους”, όπως τον αποκαλούν οι Μικρασιάτες ιστορικοί, Νικόλαος Αρώνης από τη Νάξο, ίδρυσε στη Σμύρνη το 1852 τη Σχολή Αρώνη, στην οποία φοίτησαν μέχρι την καταστροφή του 1922 περίπου 13.000 μαθητές, μεταξύ των οποίων, οι Σεφεριάδηδες, οι Τενεκίδηδες, ο Αρχιεπίσκοπος Ελλάδος Χρυσόστομος, ο Αριστοτέλης Ωνάσης, ο Μυράτ και πολλοί άλλοι άνθρωποι της τέχνης, των επιχειρήσεων κ.λ.π.

Η Σχολή Αρώνη το 1912 χαρακτηρίστηκε ως ισότιμη με τα δημόσια σχολεία της Ελλάδας.

Όπως είναι γνωστό, οι πρόγονοι της μητέρας του Γιώργου Σεφέρη καταγόντουσαν από τη Νάξο και είχαν μεταναστεύσει στα Βουρλά από τα μέσα του 18ου αιώνα. Γι΄ αυτό και ο Γιώργος Σεφέρης θεωρούσε πατρίδα του τη Σκάλα Βουρλών, όπου και τα σπίτια της οικογένειας Τενεκίδη Αρώνη από το Φιλώτι.

Με την ευκαιρία αυτή, ο Γιώργος Ανωμερίτης θα παραστεί στα εγκαίνια του Μουσείου Σεφέρη, το οποίο ίδρυσε ο Δήμος Αγίας Νάπας καθώς και σε διαλέξεις με θέμα την Ποίηση σε Λύκεια της περιοχής Αμμοχώστου.

 

Συμπόσιο Σεφέρη

(Visited 447 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*