Πρόσφυγες εκθέτουν φωτογραφίες στην Τήνο με τη στήριξη των “Νέων Κάριτας σε Δράση”

Άκης Αξαόπουλος
13/08/2019 18:49
 
 
 

 

Εγκαινιάσθηκε την Παρασκευή 9 Αυγούστου στο Πνευματικό Κέντρο του Αγίου Αντωνίου στη Χώρα της Τήνου η έκθεση φωτογραφίας που διοργανώνουν η Κάριτας Ελλάς και η Κάριτας Νάξου – Τήνου, με έργα προσφύγων και αιτουμένων άσυλο από τη χώρα μας. Θέμα της είναι ο τρόπος με τον οποίο αποτυπώνουν οι ερασιτέχνες φωτογράφοι πρόσφυγες το περιβάλλον και την αρχιτεκτονική του τόπου που τους φιλοξενεί, εν προκειμένω της Αθήνας. Γι’ αυτό η έκθεση τιτλοφορείται “Αθήνα, Η πόλη μου…”.

Την εκδήλωση των εγκαινίων, παρουσία τηνίων και επισκεπτών του νησιού, άνοιξε ο Αρχιεπίσκοπος Νάξου – Τήνου και Μητροπολίτης παντός Αιγαίου Σεβασμιότατος π. Νικόλαος ο οποίος αναφέρθηκε στο πνεύμα και τους τρόπους με τους οποίους η Κάριτας ως επίσημος φορέας υλοποίησης του φιλανθρωπικού έργου της Καθολικής Εκκλησίας σε παγκόσμιο επίπεδο υποστηρίζει, συγκεκριμένα στην Ελλάδα, τους πρόσφυγες και όσους διώκονται από τον τόπο τους λόγω πολέμων ή δυστυχίας. Ο Αρχιεπίσκοπος αναφερόμενος σε προσωπικές εμπειρίες από τις συχνές του επισκέψεις στα ακριτικά νησιά Λέσβο, Σάμο και Χίο τόνισε την ανάγκη που διέκρινε ότι έχουν όλοι οι άνθρωποι ανεξαρτήτως προέλευσης και οικονομικής ή κοινωνικής θέσης να αισθάνονται ότι είναι ενεργά και δραστήρια μέλη της κοινωνίας μας. Συνεχάρη την Κάριτας, τους εθελοντές και όλους τους συνεργάτες για τις πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει και για το σημαντικό έργο που επιτελείται για την διατήρηση της αξιοπρέπειας αυτών των συνανθρώπων μας επιπλέον της κάλυψης των βασικών βιοτικών τους αναγκών.

Εκ μέρους της Ορθόδοξης Εκκλησίας τίμησε με την παρουσία του τα εγκαίνια της έκθεσης ο Αρχιμανδρίτης π. Ιάκωβος ο οποίος ανέγνωσε σχετικό μήνυμα του Μητροπολίτη Σύρου – Τήνου Δωροθέου Β’ στο οποίο μεταξύ άλλων ο Σεβασμιότατος αναφερόταν στη δύναμη που έχει από τη φύση της η φωτογραφία και ευχήθηκε καλή επιτυχία στην έκθεση και στο έργο της φιλανθρωπικής οργάνωσης γενικότερα.

Χαιρετισμό απεύθυναν ο Δήμαρχος Τήνου κ. Ιωάννης Σιώτος, ο οποίος επανέλαβε εκτός των άλλων την εκτίμηση που τρέφει για την Κάριτας Νάξου – Τήνου λόγω και της αγαστής συνεργασίας που υπάρχει με τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Τήνου, καθώς επίσης και ο νεοεκλεγείς Βουλευτής Κυκλάδων κ. Φίλιππος Φόρτωμας ο οποίος επιπρόσθετα εξέφρασε τον θαυμασμό του για τα εκθέματα της έκθεσης.

Ο τήνιος καθηγητής Φωτογραφίας Αριστείδης Κοντογιώργης υποστήριξε την έκθεση για τη διοργάνωσή της στην Τήνο, βοήθησε κατά την προετοιμασία της και την προλόγισε κατά την τελετή των εγκαινίων. Ο ιστορικός Τέχνης, πανεπιστημιακός Μάνος Στεφανίδης περιέγραψε τα στοιχεία που ενεργοποιεί η Τέχνη στον εσωτερικό κόσμο του πρόσφυγα αλλά και σε καθένα από εμάς τους θεατές, αναλύοντας συνοπτικά μερικές ενδεικτικές όσο και δυνατές φωτογραφίες της έκθεσης.

Στο τέλος ο πρόεδρος της τοπικής Κάριτας αφού ευχαρίστησε όσους βοήθησαν για την υλοποίηση της έκθεσης στην Τήνο και βέβαια όλους τους παρόντες στα εγκαίνια, εξήρε την σημαντική συνεισφορά της νεανικής εθελοντικής ομάδας «Νέοι Κάριτας σε δράση» καθώς η έκθεση θα λειτουργεί πρωί – απόγευμα κάθε μέρα (εκτός 15/8) έως 24 Αυγούστου με τη δική τους φροντίδα. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μικρό κέρασμα και ευχάριστες συζητήσεις μεταξύ των παρισταμένων στον προαύλιο χώρο.

Ομαδική Έκθεση Φωτογραφίας: «Αθήνα, Η πόλη μου…»
Πνευματικό Κέντρο «Άγιος Αντώνιος», Παλλάδα Χώρας Τήνου.
Διάρκεια Έκθεσης: 10-24 Αυγούστου 2019
Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινά: 10.30 – 12.30 & 19.30 – 22.30

(Visited 88 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*