Παρουσίαση του βιβλίου “Δίχως Ρίζες” του Σπύρου Γρατσία

Άκης Αξαόπουλος
13/08/2019 18:38
 
 
 

 

Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία “Συνέργειες Πολιτισμού” παρουσιάζει τη Δευτέρα 19 Αυγούστου στο Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης και ώρα 8:30 μ.μ. στη Γρόττα της Χώρας Νάξου, το βιβλίο με τίτλο “Δίχως Ρίζες” με κείμενα και εικονογράφηση του Σπύρου Γρατσία. Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει η ηθοποιός & θεατρική συγγραφέας Γεωργία Παρασκευά και η μουσική επιμέλεια είναι του Αλέξανδρου Καλογερά. Η επιμέλεια παρουσίασης είναι του Κώστα Θεωνά.

Μετά τις “Σκιές Αίματος” -το ιστορικό μυθιστόρημα που κέρδισε την αγάπη κοινού και κριτικών- ο πολυσχιδής Νάξιος συγγραφέας και ζωγράφος Σπύρος Γρατσίας επιστρέφει με ένα πολύ διαφορετικό βιβλίο με τίτλο “Δίχως Ρίζες / Rootless Roots”. Πρόκειται για μια δίγλωσση εικαστική έκδοση (ελληνικά και αγγλικά), η οποία συνδυάζει τις δύο μεγάλες αγάπες του δημιουργού, την εικόνα και το λόγο.

Ο συγγραφέας, μέσα από 20 ιστορίες που συνοδεύονται από ασπρόμαυρα σχέδια φτιαγμένα με σινική μελάνη, αναπτύσσει έναν γόνιμο διάλογο ανάμεσα στα αντίθετα: την αδελφοσύνη και την εχθρότητα, τη σκλαβιά και την ελευθερία, την κατανόηση και την παραφροσύνη, την αγάπη και το μίσος, την αλληλεγγύη και τη βία, τα όνειρα και τους εφιάλτες… Οι ήρωές του, 13 κυκλαδικά ειδώλια, τα οποία καθιστά μάρτυρες ανθρώπινων επιτευγμάτων όπως και αλόγιστων συμπεριφορών. Τους δίνει φωνή για να διηγηθούν πανανθρώπινες αξίες, αλήθειες, μεγαλεία και πάθη.

Παράλληλα με την παρουσίαση της έκδοσης θα γίνει και η προβολή του διεθνώς βραβευμένου Video Animation με τίτλο “Αναστροφή”, βασισμένο σε μια από τις ιστορίες του βιβλίου.

Υπογραμμίζοντας τα κακώς κείμενα και χωρίς να χάνεται ο αισιόδοξος χαρακτήρας, τόσο το βιβλίο όσο και το Video γεννούν τον προβληματισμό και καλούν το κοινό σε ευαισθητοποίηση και δράση, θίγοντας επίκαιρα και καυτά θέματα, όπως το δικαίωμα στην ελευθερία, την ισότητα, την ανάγκη για ισορροπία, τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη, τη μετανάστευση, το προσφυγικό, τη βία, την αλληλεγγύη και τον έρωτα ως κινητήρια δύναμη.

Άλλωστε, όπως σημειώνει ο συγγραφέας, πάντα θα υπάρχουν φωτεινά μυαλά που με τις κατάλληλες συνθήκες μπορούν να κάνουν τη σπίθα της ελπίδας, πυρκαγιά…

Με την υποστήριξη του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ (Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού, Αθλητισμού, Περιβάλλοντος, Παιδείας, Πρόνοιας και Αλληλεγγύης) Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων

(Visited 97 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*