Μήνας εκθέσεων ζωγραφικής ο Αύγουστος για τη Σύρο

Άκης Αξαόπουλος
25/07/2019 17:35
 
 
 

 

Μήνας εκθέσεων ζωγραφικής ο Αύγουστος για τη Σύρο, δύο στην Άνω Σύρο και μία στην Έπαυλη Τσιροπινά.

Έτσι, από την 1η έως τις 15 Αυγούστου, η εικαστικός Καλιρρόη Πανάγου (απόφοιτη της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας), παρουσιάζει την έκθεση ζωγραφικής «Σουρέαλ Αποφθεύγματα» στην Αίθουσα του πρώην Δημοτικού Συμβουλίου Άνω Σύρου.

Η Καλλιρρόη Πανάγου δημιουργεί σουρεαλιστικές καλλιτεχνικές συνθέσεις, χρησιμοποιώντας ως υλικό τη νερομπογιά και το στυλό. Η ασυνείδητη και χωρίς σκέψη παράθεση απροσδόκητων εικόνων, που με μια πρώτη ματιά, ίσως να φαντάζουν μεταξύ τους ασύνδετες, είναι αποτέλεσμα ενός ψυχικού αυτοματισμού, μίας εικαστικής παράθεσης που δεν βασίζεται στη λογική, αλλά σε μία αυθόρμητη δημιουργική στιγμή. Το αποτέλεσμα είναι ονειρικές-σουρεαλιστικές σκηνές, συνοδευόμενες από εσωτερικές σκέψεις της ίδιας της εικαστικού.

Τα παραπάνω, λειτουργούν συνδυαστικά, δημιουργώντας ένα εξωπραγματικό περιβάλλον, που μας προτρέπει να το εξερευνήσουμε και να το ανακαλύψουμε. Όσο περισσότερο διεισδύουμε στον καλλιτεχνικό νου, τόσο ανακαλύπτουμε ασυνείδητους συμβολισμούς, νοήματα και συναισθήματα που τελικά θέλουν να εκφράσουν κάτι. Μέσω αυτής της διαδικασίας, διαφαίνεται ότι το ασυνείδητο μπορεί να δημιουργήσει απόψεις, κρίσεις, συναισθήματα και συμπεριφορές.

Εγκαίνια: Πέμπτη 1 Αυγούστου στις 19:30
Ώρες λειτουργίας: 18:30-22:30
Επιμέλεια Έκθεσης: Πανάγου Αικατερίνη

«Εσωτερικοί χώροι – Με αφορμή την ύπαρξη»

Από την 1η έως τις 25 Αυγούστου, στο πρώην Μουσείο Παραδοσιακών Επαγγελμάτων στην Άνω Σύρο θα πραγματοποιηθεί η έκθεση ζωγραφικής «Εσωτερικοί χώροι – Με αφορμή την ύπαρξη» του Γιάννη Δανέλη.
Η έμπνευση της φετινής δουλειάς του Γιάννη Δανέλη έχει αφορμή τους εσωτερικούς χώρους που επισκεπτόμαστε ή αφήνουμε τους άλλους να επισκεφθούν. Το εσωτερικό αποτύπωμα που αφήνει καθετί που ερχόμαστε σε συνδιαλλαγή. Από το χάδι της μητέρας ως το πρώτο φιλί και από την μικρή προσευχή, ως την ανεκπλήρωτη αντίσταση στο καθετί. Όλα αυτά υπάρχουν φορτία που κουβαλάμε, προσέχουμε και αντέχουμε για να ζήσουμε μέσα σε μια πραγματικότητα ξένη από μας.
Εγκαίνια: Πέμπτη 8 Αυγούστου στις 20:00
Ώρες Λειτουργίας: 19:30 – 22:00

«Οδοιπορικό στη ζωγραφική»

Στην Έπαυλη Τσιροπινά στην Ποσειδωνία θα πραγματοποιηθεί από τις 3 έως τις 10 Αυγούστου η έκθεση ζωγραφικής του Ανδρέα Παταριά «Οδοιπορικό στη ζωγραφική».
Ο ίδιος ο καλλιτέχνης αναφέρει: «Αποτελεί εσωτερική μου ανάγκη να μεταφέρω στον καμβά την ομορφιά του ελλαδικού χώρου και το “οδοιπορικό” μου αυτό ( εξ ου και ο τίτλος της έκθεσης μου) αποτυπώνεται στα έργα που επιθυμώ να εκθέσω στη Σύρο, στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος 2019.
Τα προς έκθεση έργα-ελαιογραφίες είναι εμπνευσμένα από διάφορα μέρη της Ηπειρωτικής και Νησιωτικής Ελλάδας με ιδιαίτερη έμφαση στο λιμάνι της Ερμούπολης, όπου κυρίαρχο ρόλο έχουν τα τάνκερ. Πάντα με εντυπωσίαζαν αυτά τα τεράστια πλοία και όταν αντίκρισα ένα από πολύ κοντά μέσα στη δεξαμενή “ΒΙΟΛΑΝΤΩ” ένιωσα δέος στη θέα του τεράστιου όγκου που πρόβαλε μπροστά μου. Αποφάσισα ότι η εικόνα αυτή έπρεπε να τη μεταφέρω στον καμβά και έτσι άρχισα να περιεργάζομαι τα προς επισκευή τάνκερ και τους γερανούς στο Νεώριο, και να σκέφτομαι τον καλύτερο δυνατό τρόπο να τα αποτυπώσω. Η έκθεση θα περιλαμβάνει και κάποια έργα, που παραπέμπουν στην αναζήτησή μου σε άλλες φόρμες και θέματα.»

Εγκαίνια: Σάββατο 3 Αυγούστου στις 21:00
Ώρες Λειτουργίας: 11:00-14:00 & 19:00-22:00

*Και οι τρεις εκθέσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης «Σύρος Πολιτισμός 2019»

(Visited 140 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*