Στη Ρόδο ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης

admin
03/06/2015 06:33
 
 
 

Τριήμερη επίσκεψη στη Ρόδο πραγματοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Ξυδάκης, επ’ ευκαιρία του Ευρωπαϊκού Θερινού Σχολείου ITN-DCH, που γίνεται από την 1η έως τις 7 Ιουνίου, με θέμα την «Ολοκληρωμένη Τεκμηρίωση της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου».

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του κ. Ξυδάκη, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο γραφείο του περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου, στην οποία εξετάστηκε η πορεία των έργων του υπουργείου Πολιτισμού που εκτελούνται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά προγράμματα, από εθνικούς ή από ίδιους πόρους της Περιφέρειας. Ιδιαίτερα για τα έργα που είναι ενταγμένα στο τρέχον ΕΣΠΑ 2007-2013, εξετάστηκαν τα χρονοδιαγράμματα εκτέλεσής τους και κατά πόσον είναι εφικτή η ολοκλήρωσή τους εντός της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου.

Εκτενής συζήτηση έγινε επίσης και για τις προτεραιότητες ενόψει του νέου ΕΣΠΑ 2013 – 2020, για το οποίο ο περιφερειάρχης ενημέρωσε τον υπουργό για την εξαιρετικά περιορισμένη χρηματοδότηση του Νοτίου Αιγαίου, στο οποίο αναλογούν μόλις 84 εκατ. ευρώ ευρωπαϊκών πόρων, γεγονός που καθιστά αδύνατη την κάλυψη των αναγκών των νησιών.

Μάλιστα, ο κ. Χατζημάρκος ζήτησε την βοήθεια του κ. Ξυδάκη, ο οποίος ήταν γνώστης του προβλήματος υποχρηματοδότησης της Περιφέρειας, στη μάχη που θα δοθεί το 2016 στο πλαίσιο της αναθεώρησης του ΕΣΠΑ, με στόχο να υπάρξει αλλαγή των κριτηρίων, βάσει των οποίων γίνεται η κατάταξη των Περιφερειών και η αντίστοιχη χρηματοδότησή τους από ευρωπαϊκούς πόρους.

Παράλληλα, έγινε συζήτηση έγινε  για τα έργα και τις δράσεις που θα αναδείξουν τον τεράστιο πολιτιστικό πλούτο ολόκληρης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με τους κ.κ. Ξυδάκη και Χατζημάρκο να συμφωνούν ότι θα συναντηθούν εκ νέου πολύ σύντομα για να εξετάσουν πλέον διεξοδικά ένα προς ένα τα έργα, προκειμένου να καταρτιστεί ο πίνακας προτεραιοτήτων για την νέα προγραμματική περίοδο, σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα.

Στην σύσκεψη στο γραφείο του περιφερειάρχη συμμετείχαν οι  βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριος Σαντορινιός και Δημήτρης Γάκης, η καθηγήτρια του ΕΜΠ Τώνια Μοροπούλου η προϊσταμένη της ΚΒ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Μάνια Μιχαηλίδου, ο αντιπεριφερειάρχης Φιλήμονας Ζαννετίδης και ο ειδικός σύμβουλος της Περιφέρειας για τα τεχνικά έργα Νίκος Οικονόμου.

 

Πολιτισμός: «Ατμομηχανή του Νοτίου Αιγαίου»

Κοινή πεποίθηση όλων ήταν ότι ο πολιτισμός αποτελεί την «ατμομηχανή» του Νοτίου Αιγαίου και με αυτό ως γνώμονα θα ιεραρχηθούν οι προτεραιότητες, με στόχο τα έργα πολιτισμού να μην γίνονται αποσπασματικά αλλά να συνιστούν στρατηγικές – εστιακές επεμβάσεις οι οποίες να ενσωματώνονται σε προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού, εκτός του ενδιαφέροντός του για την Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, τόνισε πως στους στόχους του είναι η δημιουργία δικτύων αρχαιοτήτων στο Νότιο Αιγαίο, εξειδικεύοντάς τα σε Δίκτυο Μεσαιωνικών – Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και σε Δίκτυο Κλασσικών  Αρχαιοτήτων.

(Visited 18 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*