FALLING APART στον Πύργο Μπαζαίου: Το εικαστικό ξάφνιασμα του καλοκαιριού στη Νάξο (video+φώτος)

admin
31/05/2015 14:46
 
 
 

 

Άνοιξε τις πύλες της χθες η Έκθεση Falling Apart με έργα των Ingbert Brunk και Νίκου Αλεξίου σηματοδοτώντας και την έναρξη του Πολιτιστικού καλοκαιριού με το Φεστιβάλ Νάξου, στον Πύργο Μπαζαίου. 

Στην Έκθεση, που ξαφνιάζει τον επισκέπτη με τις αντιθέσεις που είναι τόσο αρμονικά δεμένες μεταξύ τους, συνυπάρχουν τα εύθραυστα χειροτεχνήματα από χαρτί και καλάμι, του Νίκου Αλεξίου με τα γλυπτά από ναξιακό μάρμαρο του Ingbert Brunk, μέσα στη χειροποίητη, πλαστική, κτιριακή δομή του μνημείου, που τα ενσωματώνει με μια αίσθηση μυσταγωγίας, καλλιτεχνικής αλληλεγγύης και πνευματικής τελετουργίας.

Αρκετός ο κόσμος κάθε εθνικότητας, που βρέθηκε το Σάββατο στα εγκαίνια της Έκθεσης-έκπληξη του φετινού καλοκαιριού, όπου η αντιθετική φαινομενολογία των υλικών συμφιλιώνεται διά μιας συγγενικής, χειροτεχνικής αντίληψης που ανατρέπει τα δεδομένα και τα στερεότυπα.

 

Ένα γλυπτό από μάρμαρο του Ingbert Brunk παρουσιάζεται αιθέριο και διάφανο, ενώ μια δημιουργία από χαρτί του Νίκου Αλεξίου εντυπωσιάζει με τη στιβαρή της φόρμα 

Η έκθεση, όπως σημειώνει ο Μάριος Βαζαίος (που την έχει επιμεληθεί κι αυτή τη χρονιά), επιχειρεί να διευρύνει τη θεώρηση για τη φύση αλλά και την οπτική αντίληψη της τέχνης, αναδεικνύοντας την αμφίδρομη σχέση που υπάρχει με τον τόπο όπου εγγράφεται, αλλά και ανάμεσα στους αντιθετικούς νοητικά πόλους της, όπως το εφήμερο και το μνημειακό, το φθαρτό και το άφθαρτο, το ευτελές και το πολύτιμο, το εγκόσμιο και το πνευματικό. Ο Μάριος Βαζαίος μιλώντας στην κάμερα του naxostimes.gr αποκαλύπτει επίσης τις εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα εφέτος στον Πύργο Μπαζαίου μεταξύ των οποίων: βραδιά τζαζ – σάμπα από δημοφιλές βραζιλιάνικο συγκρότημα, συναυλίες των Κωστή Μαραβέγια και Έλλης Πασπαλά, θεατρικές παραστάσεις όπως “Ο Γάμος” με την Άννα Βαγενά, αλλά και σόλο χορού με συνεργάτη της Πίνα Μπάουζ και χορογραφία αφιερωμένη στη σπουδαία χορογράφο. Το Φεστβάλ θα κλείσει φέτος το Σεπτέμβρη με τη συναυλία του Καταλανού τραγουδοποιού Τζουζέπε Τέιλορ. 


Ο Ingbert Brunk που ζει και εργάζεται στη Νάξο, στην οποία εγκαταστάθηκε το 1985 αμέσως μετά την αποφοίτηση του από τη σχολή Καλών Τεχνών “Hochschule der Künste” του Βερολίνου, μαγεμένος από το μάρμαρο της περιοχής. Ο Γερμανός γλύπτης παρουσιάζει τις δημιουργίες του πάνω σε ναξιώτικο μάρμαρο, στην έκθεση FALLING APART στον Πύργο Μπαζαίου. Πρόκειται για μια σειρά από εντυπωσιακά γλυπτά, σε λιτές φόρμες (κύμα, φύλλα, μαξιλάρι, χιτώνας, σταυρός, κουπί κ. ά.) που μοιάζουν διάφανα και διαπερατά από το φως προκαλώντας την οπτική αίσθηση του θεατή να τα χαϊδέψει. Ο όγκος και το βάρος στη δουλειά του Brunk, γίνονται μεγέθη υπό αμφισβήτηση. Ακολουθεί τη γραφή του υλικού, τις γραμμές και τα χρώματα του. 

Ο Ingbert Brunk σε αποκλειστικές του δηλώσεις στο naxostimes.gr μιλά για την έκθεση “Falling Apart”, τη ζωή του στη Νάξο αλλά και στον τρόπο που εμπνέεται και δημιουργεί τα έργα του στο νησί…

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO: 

{youtube}IAF-HYxCqQo{/youtube}

 

Να σημειωθεί τέλος ότι εφέτος φωτογραφικά έργα του Κωστή Αντωνιάδη, είναι τοποθετημένα στα γειτονικά γύρω από τον πύργο μνημεία – ερείπια του βυζαντινού μοναστηριού της Καλορίτσας (9ος αι.), διαμορφώνοντας ένα εικαστικό τοπίο-πρόκληση για τον επισκέπτη όχι μόνο για να αναζητήσει τα έργα τέχνης, αλλά να περιηγηθεί στον τόπο, να περπατήσει τα μονοπάτια που ενώνουν τα μνημεία, μέσα από ένα θαυμάσιο – κι ακόμα παρθένο – φυσικό περιβάλλον. 

Η Έκθεση θα είναι ανοιχτά καθημερινά έως τις 25 Σεπτεμβρίου, από τις 10:00 το πρωί έως τις 5:00 το απόγευμα

Επιμέλεια: Μάριος Βαζαίος

Διοργάνωση: ΑΙΩΝ Πολιτιστικός Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

 

 

(Visited 77 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*